- Σύμφωνα με νέα μελέτη, η κάλυψη των καθημερινών ενεργειακών αναγκών μας μέσω τριών σχετικά παρόμοιων γευμάτων μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τη γνωστική δυσλειτουργία, ενώ η παράλειψη του πρωινού, σύμφωνα με τη μελέτη, σχετίζεται με μείωση της γνωστικής υγείας.
- Κατά την μελέτη διαπιστώνεται επίσης ότι η κλίση της ενεργειακής πρόσληψης προς το ένα ή το άλλο γεύμα δεν συνδέεται με ταχεία γνωστική έκπτωση, αλλά δεν ωφελεί τη νόηση τόσο καλά όσο ένα ισορροπημένο γεύμα με τρία γεύματα.
Το φαγητό είναι καύσιμο. Μας παρέχει την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει αλλά και για να παραμείνει υγιές.
Προηγούμενες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στο πώς η ποιότητα της ενέργειας – της τροφής – που καταναλώνουμε μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας και οι ειδικοί έχουν διερευνήσει καρδιαγγειακά και μεταβολικά αποτελέσματα για την υγεία που σχετίζονται με το πότε τρώμε.
Ωστόσο, έχουν γίνει ελάχιστες έρευνες που διερευνούν τους τρόπους με τους οποίους η κατανομή της καθημερινής μας ενεργειακής πρόσληψης μπορεί να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη γνωστική υγεία και κατά πόσο επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από άνοια, ενώ κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει – το ποσοστό των ηλικιωμένων αυξάνεται σταθερά – ο ΠΟΥ εκτιμά ότι 78 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν άνοια μέχρι το 2030 και 139 εκατομμύρια μέχρι το 2050.
Για την καλύτερη κατανόηση των επιδράσεων που έχει η ενεργειακή πρόσληψη και ο χρόνος των γευμάτων στη νόηση, μια νέα μελέτη εξετάζει την πιθανή επίδραση στη γνωστική παρακμή των διαφορετικών χρονοδιαγραμμάτων γευμάτων ή των χρονικών προτύπων ενεργειακής πρόσληψης (TPEI).
- Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση τριών ισορροπημένων γευμάτων το καθένα συνδέεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία, σε σύγκριση με άλλους, λιγότερο ομοιόμορφα κατανεμημένους τρόπους κατανάλωσης της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης ή ΤΕΙ.
“Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή η μελέτη είναι μία από τις λίγες μελέτες με βάση τον πληθυσμό που διερευνούν τη συσχέτιση του TPEI και της γνωστικής έκπτωσης, αν και συσσωρευμένες μελέτες έχουν συνδέσει το TPEI με αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίαςΕμπιστευμένη πηγή, της υπέρτασηςΕμπιστευμένη πηγή και της καρδιαγγειακής υγείας”, έγραψαν οι συγγραφείς.
Η μελέτη καταδεικνύει επίσης ότι η παράλειψη του πρωινού σχετίζεται με χειρότερη γνωστική λειτουργία και ταχύτερη γνωστική έκπτωση.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Life Metabolism.
Μελετώντας τις συνήθειες των γευμάτων
Οι ερευνητές προχώρησαν σε ανάλυση δεδομένων από την έρευνα υγείας και διατροφής της Κίνας 1997-2006.
Στα δεδομένα αυτά περιλαμβάνονταν οι γευστικές συνήθειες 3.342 ατόμων στην Κίνα, για τα οποία η έρευνα είχε συλλέξει έως και τέσσερις επαναλαμβανόμενες εγγραφές σε διάστημα 10 ετών. Τα άτομα ήταν ηλικίας τουλάχιστον 55 ετών, με τη μέση ηλικία να είναι 62,2 έτη.
Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι το 61,2% ζούσε σε αγροτικές περιοχές και το 13,6% είχε πτυχίο λυκείου ή ανώτερο πτυχίο, ενώ άτομα με σοβαρή γνωστική έκπτωση αποκλείστηκαν από τη μελέτη.
Κατά την έναρξη της περιόδου μελέτης, κάθε συμμετέχων έλαβε τόσο μια διατροφική αξιολόγηση όσο και μια τηλεφωνική γνωστική δοκιμασία στην οποία αξιολογήθηκε η άμεση και καθυστερημένη ανάκληση λέξεων, η αντίστροφη μέτρηση και η ευκινησία τους στην αφαίρεση του 7 από τους παρεχόμενους αριθμούς.
Οι γνωστικές βαθμολογίες κυμαίνονταν από 0 έως 27 βαθμούς, με τους 27 βαθμούς να αντιπροσωπεύουν το υψηλότερο επίπεδο γνωστικής υγείας.
Επιδράσεις των διαφορετικών ενεργειακών προσλήψεων στα προγράμματα γευμάτων
Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων των ατόμων σε έξι διατροφικά πρότυπα:
Ομοιόμορφα κατανεμημένα: Τα άτομα ισορροπούν την ενεργειακή τους πρόσληψη σε τρία περίπου ισοδύναμα γεύματα την ημέρα. Κατανάλωσαν το 28,5% της ημερήσιας ενέργειάς τους στο πρωινό, το 36,3% στο μεσημεριανό γεύμα και το 33,8% στο δείπνο.
Κυρίαρχο το πρωινό: Οι άνθρωποι έτρωγαν τρία γεύματα, αλλά κατανάλωναν το μεγαλύτερο μερίδιο ενέργειας, 49,5% στο πρωινό.
Μεσημεριανό γεύμα: Οι άνθρωποι έτρωγαν τρία γεύματα, αλλά κατανάλωναν το μεγαλύτερο μερίδιο ενέργειας, 64,3% στο μεσημεριανό γεύμα.
Επικρατέστερο δείπνο: Οι άνθρωποι έτρωγαν τρία γεύματα, αλλά κατανάλωναν το μεγαλύτερο μερίδιο ενέργειας, 64,5% στο δείπνο.
Πλούσια σε σνακ: Οι άνθρωποι κατανάλωναν το 36,8% της ΤΕΙ τους από σνακ.
Παράλειψη πρωινού: Οι άνθρωποι έτρωγαν λίγο ή καθόλου πρωινό, καταναλώνοντας μόλις το 5,9% της ΤΕΙ τους.
Το μοτίβο παράλειψης πρωινού συνδέθηκε με γνωστική μείωση κατά 0,14 μονάδες γνωστικού τεστ ετησίως, σε σύγκριση με το ομοιόμορφα κατανεμημένο μοτίβο.
Δεν παρατηρήθηκαν άλλες παρόμοιες μειώσεις για άλλα μοτίβα.
Ο Dr. Clifford Segil, νευρολόγος στο Providence Saint John’s Health Center στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, περιέγραψε το εύρημα αυτό στο Medical News Today ως “συναρπαστικό”.
“Νομίζω ότι το συμπέρασμα θα ήταν ότι η παράλειψη ενός γεύματος είναι χειρότερη αν επιλέξετε να παραλείψετε το γεύμα στο πρωινό”, είπε.
Ωστόσο, όταν οι ερευνητές τροποποίησαν τα πιθανά TPEIs σε μόλις τέσσερα μοτίβα – ομοιόμορφα κατανεμημένα, κυρίαρχο στο πρωινό, κυρίαρχο στο μεσημεριανό γεύμα και κυρίαρχο στο δείπνο – όλα αυτά, εκτός από το πρώτο, συνδέθηκαν με χαμηλότερη γνωστική λειτουργία.
Κανένα από αυτά δεν συνδέθηκε, ωστόσο, με επιταχυνόμενη απώλεια της λειτουργίας.