Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ): Ο ρόλος της διατροφής

Αλλαγές στην καθημερινή διατροφή μπορεί να προλάβουν την εμφάνιση Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ), σύμφωνα με μετα-ανάλυση.

Έχει φανεί ότι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες αναστέλλουν την πρόοδο και την επιδείνωση της ΧΝΝ, ωστόσο δεν ήταν μέχρι σήμερα ξεκάθαρο αν τέτοιες αλλαγές δύνανται να αποτρέψουν την εμφάνιση της νόσου.

Ο Τζέιμον Κέλι, η Κατρίνα Μπαχ και άλλοι συνεργάτες τους από το Πανεπιστήμιο Μποντ της Αυστραλίας επιχείρησαν να μελετήσουν τη σχέση της διατροφής με τη ΧΝΝ, αναλύοντας σχετικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν φέτος τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ανέλυσαν δεδομένα από 18 έρευνες με σύνολο 630.108 συμμετέχοντες, οι οποίοι έγιναν αντικείμενο παρακολούθησης για 10,4 χρόνια.

Ως «υγιής διατροφή» χαρακτηρίστηκε αυτή που περιελάμβανε την υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, ξηρών καρπών, ψαριού, γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά και τη χαμηλή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, αλατιού και ροφημάτων με γλυκαντικά.

Η τήρηση υγιεινής διατροφής συνδέθηκε με 30% μικρότερο κίνδυνο ΧΝΝ και 23% μειωμένο κίνδυνο λευκωματουρίας, η οποία συνιστά έναν πρώιμο δείκτη των προβλημάτων των νεφρών.

«Τα αποτελέσματα αυτά αναδεικνύουν τα οφέλη της τήρησης μια ισορροπημένης διατροφής, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή, ιδιαίτερα για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές ασθένειες, η γνωστική έκπτωση, διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά και τη θνησιμότητα εν γένει ανεξαρτήτως αιτίας», είπαν οι ερευνητές, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών, με επαρκή διαστήματα παρακολούθησης, για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στις διατροφικές συνήθειες και την ΧΝΝ.

Επιπλέον είναι απαραίτητο, όπως είπαν, οι μελλοντικές έρευνες να συμπεριλάβουν και παιδιά.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο επόμενο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού CJASN.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ