Δυνατότητες για επενδύσεις 650 εκατ. ευρώ από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Παρά το "εχθρικό" κλίμα λόγω των υψηλών επιβαρύνσεων, οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης.

Την πεποίθησή του ότι το 2020 θα αποτελέσει το πρώτο έτος μετά από 5 χρόνια κατά το οποίο θα μειωθεί το clawback τόνισε ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας χθες στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Στρογγυλής Τράπεζα με θέμα: «THE KEY ROLE OF PUBLIC HEALTH POLICIES», που έλαβε χώρα στο συνέδριο του Economist. H μείωση του clawback μέσω εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, αποτελεί πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία σε ένα φιλικότερο περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, με επενδύσεις 650 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας.

Ο κ. Κικίλιας στήριξε την πεποίθησή του στη θεσμοθέτηση της εξαίρεσης των δαπανών για εμβόλια από τον προ¨υπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, την ολοκλήρωση συμφωνιών μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων αλλά και τους συμψηφισμούς 100 εκατ. ευρώ επενδύσεων σε παραγωγικές διαδικασίες και σε έρευνα και ανάπτυξη των φαρμακευτικών εταιριών με το clawback που τις επιβαρύνει.

Την αξία της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων περιέγραψε στην ίδια συζήτηση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ.Θεόδωρος Τρύφων, τονίζοντας τη συμβολή της κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης που ξέσπασε λόγω κορονοϊού. Όπως ανέφερε: «Η πρόσφατη υγειονομική κρίση ανέδειξε τη σημασία της διασφάλισης συνθηκών επάρκειας ειδικά σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία και το φάρμακο. Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να μειώσουν το βαθμό εξάρτησης από τα εισαγόμενα φάρμακα από τρίτες χώρες και να υιοθετήσουν μία μακροπρόθεσμη, συνεκτική πολιτική, η οποία θα οδηγεί στην αυτάρκεια φαρμάκων και στην προσέλκυση επενδύσεων».

Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ευρώπη εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, επισημαίνοντας: «Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε πολλές χώρες στην Ευρώπη και στον κόσμο, στην απαγόρευση των εξαγωγών προκειμένου να καλύψουν τις εσωτερικές τους ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά στην πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από την πανδημία στη χώρα μας, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ ανέφερε πως «σε αντίθεση με άλλες χώρες που εμφανίζουν μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές, στη χώρα μας δεν παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε αναγκαία φάρμακα. Και αυτό γιατί η Ελλάδα έχει ισχυρή εγχώρια παραγωγική φαρμακοβιομηχανία, η οποία διαθέτει 28 υπερσύγχρονα εργοστάσια και στην οποία εργάζονται 11.000 επιστήμονες υψηλής ειδίκευσης».

Ο κ. Τρύφων τόνισε πως «έχουμε ως χώρα το μοναδικό πλεονέκτημα να παράγουμε εδώ τα φάρμακα μας και να εξασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε αυτά», ενώ εξήγησε πως «περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι και ασθενείς καλύπτουν σήμερα τις ανάγκες τους με φάρμακα που παράγονται εγχωρίως από ελληνικά εργοστάσια».

Εκτός όμως από τη σημασία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για το σύστημα υγείας και την κοινωνία, ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε και στην στρατηγική σημασία του κλάδου για την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη, η οποία αποδεικνύεται από την πρόσφατη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών (ΙΟΒΕ).

Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ υπογράμμισε ότι «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να επενδύσει 650 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία», ενώ σημείωσε πως «έχουν κατατεθεί 36 επενδυτικά σχέδια ύψους 80 εκατ. ευρώ από ελληνικές και ξένες εταιρείες, ως αποτέλεσμα της ορθής απόφασης για συμψηφισμό του clawback με αντισταθμιστικές επενδύσεις του κλάδου».

«Οι επενδύσεις αυτές», τόνισε ο κ. Τρύφων, «έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την απασχόληση, τα δημόσια έσοδα και το ΑΕΠ της χώρας», συμπέρασμα που αποτυπώνεται στην πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι για κάθε 1 εκατ. ευρώ που επενδύεται, η πολλαπλασιαστική επίδραση της επένδυσης στο ΑΕΠ κυμαίνεται από 86%-129%.

«Είναι ώρα να αρθούν τα αντικίνητρα και να φύγει η τροχοπέδη της υπερφορολόγησης, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων που φθάνει στο 70% του κύκλου εργασιών των εταιρειών του κλάδου και φρενάρουν την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΕΦ κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε την ανάγκη που επιβάλλει η νέα πραγματικότητα μετά την πανδημία: «Η δύσκολη αυτή συγκυρία απαιτεί τη χάραξη μιας νέας εθνικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που θα θέσει στο επίκεντρο τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και θα εξασφαλίσει την επάρκεια της χώρας σε υποδομές και αγαθά, όπως τα φάρμακα. Μόνο με τη στήριξη διεθνώς ανταγωνιστικών και αναπτυξιακών κλάδων, όπως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ