Γιατί οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε μικρότερη ηλικία σε σχέση με τους άνδρες

Η υψηλή αρτηριακή πίεση τείνει να εμφανίζεται σε μικρότερη ηλικία στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και στη συνέχεια αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό.

Η αιτία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, είναι ότι τα αιμοφόρα αγγεία και οι αρτηρίες των γυναικών γερνάνε πιο γρήγορα από ό,τι των ανδρών.

Η ανακάλυψη αυτή, που έγινε για πρώτη φορά, βοηθά να εξηγηθεί γιατί οι γυναίκες συχνά αναπτύσσουν διαφορετικού τύπου καρδιαγγειακά προβλήματα και σε διαφορετική ηλικία σε σχέση με τους άνδρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Σούζαν Τσενγκ του Ινστιτούτου Smidt Heart του Ιατρικού κέντρου Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «JAMA Cardiology», ανέλυσαν σχεδόν 145.000 μετρήσεις αρτηριακής πίεσης από 32.833 ανθρώπους και των δύο φύλων ηλικίας πέντε έως 98 ετών, οι οποίες είχαν ληφθεί στη διάρκεια 43 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπάρχει ένα φρούτο που ρίχνει την αρτηριακή πίεση μέσα σε δυο ώρες

«Η έρευνα μας όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες έχουν διαφορετική βιολογία και φυσιολογία σε σχέση με τους άνδρες, αλλά επίσης εξηγεί γιατί οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρδιαγγειακής νόσου και σε διαφορετικές περιόδους της ζωής τους», ανέφερε η Τσενγκ.

  • Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό και άλλα προβλήματα.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η εξέλιξη της λειτουργίας των αγγείων στις γυναίκες είναι διαφορετική από ότι στους άνδρες. Γι’ αυτό, οι γυναίκες τείνουν να εκδηλώνουν υπέρταση νωρίτερα στη ζωή τους.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Δείτε επίσης

Νέα μελέτη: Πόσο διαρκεί τελικά η φυσική ανοσία μετά την ανάρρωση από λοίμωξη με κοροναϊό

Γιατί έχει μεγάλη σημασία η εξέταση με ηλεκτροκαρδιογράφημα και επίπεδα τροπονίνης σε ασθενείς με Covid-19

Ποιο είναι το πολυχάπι το οποίο σε συνδυασμό με την ασπιρίνη μειώνει τα εμφράγματα-εγκεφαλικά έως 40%

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ