Όταν κοιμάστε το βράδυ, ο εγκέφαλός σας συνδυάζει παράξενα και γνωστά σενάρια για να δημιουργήσει τις πιο περίεργες μεταμεσονύχτιες ταινίες που έγιναν ποτέ. Με άλλα λόγια: όνειρα.
Αλλά γιατί έχουμε όνειρα – και τι σημαίνουν όλα αυτά;
Τι προκαλεί τα όνειρα;
Γιατί οι άνθρωποι ονειρεύονται; Είναι μια ερώτηση για τις ηλικίες.
Υπάρχουν πολλά που οι ειδικοί δεν γνωρίζουν γιατί οι άνθρωποι ονειρεύονται και από πού προέρχονται τα όνειρα.
Ωστόσο, η επικρατούσα θεωρία είναι ότι τα όνειρα σας βοηθούν να εδραιώσετε και να αναλύσετε αναμνήσεις (όπως δεξιότητες και συνήθειες) και πιθανότατα χρησιμεύει ως «πρόβα» για διάφορες καταστάσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάποιος κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Γνωρίζουμε επίσης πολλά – αλλά όχι όλα – για το τι συμβαίνει φυσιολογικά κατά τη διάρκεια των ονείρων. Τα περισσότερα όνειρα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου REM (ταχεία κίνηση των ματιών) , τον οποίο περνάμε περιοδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι μελέτες ύπνου δείχνουν ότι τα εγκεφαλικά μας κύματα είναι σχεδόν το ίδιο ενεργά κατά τη διάρκεια των κύκλων REM όπως είναι όταν είμαστε ξύπνιοι.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το εγκεφαλικό στέλεχος δημιουργεί ύπνο REM και ο πρόσθιος εγκέφαλος δημιουργεί όνειρα. Στην πραγματικότητα, εάν το εγκεφαλικό στέλεχος τραυματιστεί, οι ασθενείς ονειρεύονται αλλά δεν πηγαίνουν σε ύπνο REM. Και αν τραυματιστεί ο πρόσθιος εγκέφαλος, οι ασθενείς πηγαίνουν σε ύπνο REM αλλά δεν ονειρεύονται.
Ταυτόχρονα, έχουμε πολύ περισσότερα να μάθουμε για το τι συμβαίνει ψυχολογικά όταν ονειρευόμαστε. Για παράδειγμα, μια μελέτη προτείνει ότι τα όνειρα προέρχονται περισσότερο από τη φαντασία σας (τις αναμνήσεις, τις αφηρημένες σκέψεις και τις επιθυμίες που αντλούνται από βαθιά μέσα στον εγκέφαλό σας) παρά από την αντίληψη (τις ζωντανές αισθητηριακές εμπειρίες που συλλέγετε στον πρόσθιο εγκέφαλό σας).
Και οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι το όνειρο μπορεί να συνοδεύει ψυχιατρικές καταστάσεις. Γνωρίζουμε ότι τα άτομα που ζουν με σύνδρομο μετατραυματικού στρες (PTSD) είναι πιο πιθανό να έχουν εφιάλτες. Αυτές είναι εκδηλώσεις έντασης για τα άτομα που ζουν με PTSD επειδή επαναλαμβάνονται γύρω από τις τραυματικές τους εμπειρίες.
Φυσικά, τα άτομα χωρίς PTSD έχουν επίσης εφιάλτες, επομένως χρειάζεται περισσότερη έρευνα ως προς την πηγή αυτών των συχνά αναστατωτικών ονείρων.
Γιατί τα όνειρα είναι τόσο περίεργα;
Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με νευροδιαβιβαστές ή χημικές ουσίες του εγκεφάλου. Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, μερικά είναι πιο έντονα ενώ άλλα καταστέλλονται.
Η ακετυλοχολίνη (η οποία διατηρεί την ενεργοποίηση του εγκεφάλου) είναι πιο εμφανής, όπως και η ντοπαμίνη (την οποία ορισμένοι ερευνητές συνδέουν με παραισθήσεις). Η ντοπαμίνη μπορεί να βοηθήσει να δώσουν στα όνειρα τη σουρεαλιστική τους ποιότητα.
Εν τω μεταξύ, ο ύπνος REM καταστέλλει τους νευροδιαβιβαστές που συνήθως μας κρατούν ξύπνιους: ισταμίνη, σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη. Έτσι, έχουμε λιγότερο επίγνωση του περιβάλλοντος μας.
Μερικοί ερευνητές υποπτεύονται ότι ο θάλαμος (η πύλη για την αισθητηριακή είσοδο) κλείνει όταν ονειρευόμαστε.
Πόσο διαρκούν τα όνειρα;
Δεν μπορούμε να το απαντήσουμε εύκολα γιατί δεν έχουμε βρει έναν καλό τρόπο να μελετήσουμε τα όνειρα στους ανθρώπους. Οι αναμνήσεις των ονείρων εξασθενούν γρήγορα αφού ξυπνήσετε και είναι δύσκολο να συσχετίσετε τις σαρώσεις εγκεφάλου με τις αναφορές των ονείρων σας.
Η σχέση μεταξύ χώρου και χρόνου αλλάζει επίσης όταν ονειρεύεστε. Ο χρόνος μπορεί να φαίνεται ότι διαρκεί για πάντα — ή να περνά πολύ γρήγορα.
Ονειρευόμαστε κάθε βράδυ;
Οι περισσότεροι άνθρωποι ονειρεύονται κάθε βράδυ. Ωστόσο, απλά δεν θυμάστε τα όνειρά σας, εκτός εάν ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από αυτά.
Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό, αν και ο Δρ Drerup λέει ότι μπορεί να βοηθήσει να γράψετε ποιο ήταν το όνειρο μόλις ξυπνήσετε.
Ωστόσο, το να καταλάβεις τι σημαίνει ένα όνειρο είναι ένα ακόμη μυστήριο. Στη δεκαετία του 1950, ο Δρ. Sigmund Freud εισήγαγε την ερμηνεία των ονείρων , αλλά ποτέ δεν μπορέσαμε να τεκμηριώσουμε τους ισχυρισμούς του. Στην πραγματικότητα, ο Δρ Drerup σημειώνει ότι η ερμηνεία των ονείρων είναι εντελώς υποκειμενική.
Λοιπόν, αφήστε τα βιβλία που υπόσχονται να σας πουν τι σημαίνουν τα οράματά σας που κοιμάστε και κοιτάξτε στη δική σας ξύπνια ζωή.