Του Ηλία Σιώρα*
Μια απ’ τις πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν η επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας την 1η Απρίλη 2015, τάζοντας 4.500 προσλήψεις. Την πρόσληψη 9.000 ατόμων –εκ των οποίων 5.000 μόνιμοι- έταξε στη δεύτερη επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας στις 30 Ιούνη 2017. Και προχτές (12.5.2019) απ’ τη Λευκάδα ο πρωθυπουργός έταξε 2500 προσλήψεις κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια.
Αρχής γενομένης απ’ τα εγκαίνια του Πρότυπου Αστικού Κέντρου Υγείας στον Εύοσμο (10.5.2017) ο πρωθυπουργός μίλησε για «επαναστατική μεταρρύθμιση» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) τάζοντας 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) στο τέλος του 2017. Έτσι, όπως έλεγε ο πρωθυπουργός στην δεύτερη επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας «ενισχύονται και αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Δηλαδή, οι Μονάδες του ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας, έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως δεύτερο και πιο εξειδικευμένο επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού “φίλτρου” προς τα νοσοκομεία».
Πέρα απ’ τις πρωτόγνωρες φανφάρες , οι δημόσιες δομές υγείας φέρουν βαθιές τις ουλές όλων των πολιτικών όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων. Δια χειρός κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πετσοκόπηκαν οι επιχορηγήσεις κατά 860 εκ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και 414 εκ. ευρώ πρός τον ΕΟΠΥΥ. Μ’ αυτές τις κατακρεουργημένες επιχορηγήσεις η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «φροντίζει» και τα 2,5 εκ. ανασφαλίστων που κομπορρημονεί ότι διασφάλισε την πρόσβαση δωρεάν στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δηλαδή μοίρασε όπως κάνει και με τη φτώχεια τις ίδιες υποβαθμισμένες παροχές σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.
Από τις 2.760 θέσεις μόνιμων γιατρών που προκηρύχθηκαν το 2017 και 2018 έχουν διοριστεί 1.800 που οι περισσότεροι δεν έχουν φτάσει στα νοσοκομεία. Πολλές ανάγκες καλύπτονται με επικουρικούς γιατρούς που πληρώνονται απ’ τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων και 1000 απ’ αυτούς θα φύγουν στο τέλος του 2019. Έτσι παραμένουν κενές 7.000 θέσεις μόνιμων γιατρών και 20.000 νοσηλευτών και μόνιμου προσωπικού. Γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, κι ας κομπορρημονεί ο πρωθυργός ότι η κυβέρνησή του έδιωξε «από το ναό της Υγείας τους ποντικούς που ροκάνιζαν τα κονδύλια».
Η πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας έχει καταντήσει πιά μαρτύριο για τους αρρώστους. Εξίσου δραματική ήταν και η ομιλία του ασθενούς απ’ τη Σύρο: Η διοικήτρια του νοσοκομείου προσπάθησε να πείσει ασθενή, που χρειαζόταν άμεσα αξονική τομογραφία ότι η αναμονή μέχρι για 1,5 – 2 μήνες δεν είναι υπερβολικός χρόνος!
Όσον αφορά τις εξαγγελίες για τις 239 ΤοΜΥ αποδείχτηκαν …επαναστατικός βερμπαλισμός και ακατάσχετη κοροϊδία. Μόλις και μετά βίας λειτουργούν 110 ΤοΜΥ και με την υπολειτουργία των ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας εξακολουθούν να φορτώνουν τα εξωτερικά ιατρεία τα νοσοκομεία και να γεμίζουν ράντζα οι διάδρομοί τους.
Ένας στους δύο πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας (κυρίως άτομα άνω των 65 ετών) και τέσσερις στους δέκα τη δαπάνη για φάρμακα.
Το 80% των πολιτών έχει πληρώσει από την τσέπη του για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως επίσκεψη σε γιατρό ή διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ το 20% έχει πληρώσει πάνω από 70 ευρώ.
Εδώ και πάνω από μια δεκαετία οι άρρωστοι –ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι- πληρώνουν απ’ την τσέπη τους 37- 40% των συνολικών δαπανών υγείας: Μετά το 2012 και κάθε χρόνο τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν πάνω από 5,5 δίσ. ευρώ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τη δημόσια δαπάνη υγείας να μειώνεται από 11,3 δισ. ευρώ το 2012 σε 8,8 δισ. ευρώ το 2017.
Αυτές οι υψηλές πληρωμές απ’ τα νοικοκυριά κατατάσσουν τη χώρα μας ανάμεσα στις πέντε χώρες σε όλο τον κόσμο και στην πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Μάλιστα οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας επιφύλαξαν διπλό χαράτσι για την Τρίτη Ηλικία στη χώρα μας: Τα ελληνικά νοικοκυριά διαθέτουν 7,3% των συνολικών δαπανών τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ οι ηλικιωμένοι άνω των 65 χρονών διαθέτουν το 13,4%.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις πληρωμές των ασθενών για φάρμακα το 2018, που παρουσιάστηκαν στις 22 Απρίλη 2019: Οι ασθενείς πλήρωσαν απ’ την τσέπη τους 625 εκ. ευρώ συμμετοχή στα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Επίσης πλήρωσαν και 635 εκ. ευρώ για φάρμακα που θα μπορούσαν να τα γράψουν και να πληρώσουν μόνο τη συμμετοχή. Προτίμησαν όμως να τα πληρώσουν εξ ολοκλήρου απ’ την τσέπη τους γιατί το 57% των φαρμάκων έχει τιμή μικρότερη των εφτά ευρώ. Έτσι δεν πήγαν στο γιατρό γλιτώνοντας την επίσκεψη. Οι άρρωστοι πλήρωσαν ακόμα και άλλα 265 εκ. ευρώ για τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και άλλα 115 εκ. ευρώ για τα φάρμακα της λεγόμενης αρνητικής λίστας, τα οποία συνταγογραφεί ο γιατρός αλλά τα πληρώνει ο άρρωστος 100%.
Δηλαδή το 2018 οι άρρωστοι πλήρωσαν συνολικά 1,6 δισ. ευρώ για φάρμακα. Κι ύστερα έρχεται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και κομπορημονεί ότι μείωσε κατά 40 εκ. ευρώ την επιβάρυνση των ασθενών για φάρμακα!
Οι κατακρεουργημένες συντάξεις δεν φτάνουν πιά ούτε για την πληρωμή των συμμετοχών στα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Έτσι οι ηλικιωμένοι καταλήγουν στην αυτοθεραπεία με το να επιλέγουν ποια φάρμακα θα προμηθευτούν ή ανοίγοντας τεφτέρια στα φαρμακεία. Όσον κι αν η κυβέρνηση καμαρώνει ότι διασφάλισε την πρόσβαση και των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν τους απάλλαξε και απ’ τα χαράτσια Οι συνταξιούχοι είναι η γενιά που έχτισε τη μεταπολεμική Ελλάδα και τώρα η κυβέρνηση του Τσίπρα θέλει να τους ξεγελάσει με τα προεκλογικά ψιχία της μόνιμης αλλά κουτσερεμένης 13ης σύνταξης. Για ολόκληρη σύνταξη απαιτείται κονδύλι 2,3 δίσ. ευρώ. Δηλαδή η μέση σύνταξη αντιστοιχεί σε 883 ευρώ για τους 2,6 εκ. συνταξιούχους. Τους επιστρέφει 800 εκ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 313 ευρώ στον καθένα και αξιώνει να πούν στην κυβέρνησή του και ευχαριστώ.
Η ασέβεια της κυβέρνησης δεν προσβάλλει μόνο την Τρίτη Ηλικία. Έχει καταστεί «ετέρα έξις» του ΣΥΡΙΖΑ με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος εκποιεί στο χρηματιστήριο της αγοραίας πολιτικής το έπος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Το λέω αυτό ως γιατρός, ο οποίος –πέραν των άλλων- δίνει και τον όρκο του Ιπποκράτη. Στο ΕΑΜ εντάχτηκαν επιφανείς γιατροί, όπως ο αείμνηστος Πέτρος Κόκαλης και ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Εσχάτως γίνεται μια προσπάθεια προεκλογικής ψηφοθηρίας του επιστημονικού και αγωνιστικού αναστήματος του Πέτρου Κόκκαλη.
Έτσι έκανε και την επαύριο της εκλογής του ως πρωθυπουργός: Στις 26 Γενάρη 2015 πήγε στην Καισαριανή και κατέθεσε λουλούδια ως «φόρο τιμής στο Σκοπευτήριο». Ενάμιση χρόνο αργότερα έβαζε στη γκιλοτίνα του ψαλιδοχέρη υπουργού Εργασίας ακόμα και τις συντάξεις των εναπομεινάντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης…
Ο κ. Ηλίας Σιώρας είναι πρόεδρος του Σωματείου “Ευαγγελισμού”, γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής (κεντρικός τομέας)