Νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Καρδιολογικής Εταιρείας για την αντιμετώπιση των υπερκοιλιακών ταχυκαρδιών

Το ΥΓΕΙΑ ανακοίνωσε μια ιδιαίτερα τιμητική διάκριση για τον διευθυντή της 3ης Καρδιολογικής Κλινικής του, Δρ. Δημοσθένη Γ. Κατρίτση, MD, PhD, FRCP, FESC, FACC, ο οποίος προήδρευσε της Συντακτικής Επιτροπής των νέων κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, για την αντιμετώπιση των υπερκοιλιακών ταχυκαρδιών.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών εταιρειών Ευρώπης και ΗΠΑ αποτελούν βασικά κλινικά εγχειρίδια για την διάγνωση και θεραπεία καρδιολογικών παθήσεων και οι παρεχόμενες οδηγίες φέρουν ιδιαίτερο ιατρικό, αλλά και νομικό κύρος.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία πριν από λίγες μέρες δημοσίευσε στο Παρίσι τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των υπερκοιλιακών ταχυκαρδιών, οι οποίες και αποτελούν τις πιο συχνές ρυθμικές ταχυκαρδίες στον πληθυσμό.

Πρόεδροι της Συντακτικής Επιτροπής ήταν ο Δρ. Δημοσθένης Γ. Κατρίτσης, MD, PhD, διευθυντής της 3ης Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και ο διάσημος καθηγητής καρδιολογίας Dr. Joseph Brugada, Barcelona, Spain. Δεδομένου ότι στις επιτροπές αυτές επιλέγονται να υπηρετήσουν οι πλέον αναγνωρισμένοι επιστήμονες, με τεράστιο ερευνητικό έργο επί του θέματος, η επιλογή του Δρ. Κατρίτση, είναι ιδιαίτερα τιμητική και ενδεικτική του υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται από το ΥΓΕΙΑ.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο Δρ. Δημοσθένης Γ. Κατρίτσης MD, PhD, σχολίασε: «Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν πολλές αλλαγές σχετικά με τη χρήση των αντιαρρυθμικών φαρμάκων. Τα περισσότερα φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των  ταχυκαρδιών, είναι συγχρόνως και προ-αρρυθμικά (δηλαδή προκαλούν άλλες, πλέον επικίνδυνες αρρυθμίες από αυτές που ενδεχομένως αναστέλλουν). Η μεγαλύτερη αλλαγή στην κλινική πράξη τα τελευταία 16 χρόνια, που υποστηρίζεται από τις καινούργιες κατευθυντήριες οδηγίες, είναι η κατάλυση με καθετήρα (catheterablation) με ποσοστό επιτυχίας που, σε ορισμένες περιπτώσεις, προσεγγίζει το 100%».

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ