14 συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν κατάθλιψη

Όλοι βιώνουν συναισθήματα θλίψης περιστασιακά, αλλά η κατάθλιψη είναι διαφορετική. Επιμένει με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από άλλα συμπτώματα, όπως αισθήματα απελπισίας, θυμού, ευερεθιστότητας, κούρασης και δυσκολίας συγκέντρωσης.

Η κατάθλιψη είναι μια ιατρική κατάσταση που επηρεάζει περίπου 280 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν:

  • θλίψη
  • απελπισία
  • απώλεια ευχαρίστησης στις δραστηριότητες
  • ευερέθιστο
  • κούραση
  • αλλαγές της όρεξης
  • σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας

14 συμπτώματα κατάθλιψης

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κατάθλιψης και τα συμπτώματα ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων.  Αν και ο καθένας μπορεί να εμφανίσει κάποια από αυτά τα συμπτώματα κατά καιρούς, ένας γιατρός θα διαγνώσει κατάθλιψη μόνο όταν εμφανιστεί μια συγκεκριμένη ομάδα συμπτωμάτων και επιμείνουν για 2 εβδομάδες ή περισσότερο.

1. Αίσθημα λύπης: Οι αλλαγές στη διάθεση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης. Ένα άτομο που πάσχει από κατάθλιψη μπορεί να αισθάνεται λυπημένος ή χαμηλός για παρατεταμένες περιόδους.  Μπορεί επίσης να πουν ότι αισθάνονται «άδειοι» ή ανίκανοι να νιώσουν ευτυχία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να περιγράψουν αυτό το συναίσθημα ως απόγνωση ή μελαγχολία.

2. Αίσθημα απελπισίας: Η κατάθλιψη μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται απελπισμένοι επειδή δεν υπάρχει προβλέψιμο τέλος στο πώς αισθάνονται. Ένα άτομο μπορεί επίσης να αισθάνεται αβοήθητο. Μπορεί να λένε ή να πιστεύουν ότι κανείς δεν μπορεί να τους βοηθήσει να γίνουν καλύτερα και ότι θα νιώθουν πάντα κατάθλιψη.

3. Αίσθημα αναξιότητας: Ένα άτομο με κατάθλιψη μπορεί να αισθάνεται σαν να είναι άχρηστο ή η ζωή του να μην έχει νόημα.  Μπορεί επίσης να πιστεύουν ότι αποτελούν βάρος για τους άλλους και ότι ο κόσμος ή η οικογένειά τους είναι καλύτερα χωρίς αυτούς. Εάν ένα άτομο έχει αυτά τα συναισθήματα μαζί με σκέψεις αυτοκτονίας, θα πρέπει να αναζητήσει βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

4. Αίσθημα υπερβολικής ενοχής: Η ενοχή είναι μια φυσιολογική αντίδραση όταν ένα άτομο λέει ή κάνει κάτι για το οποίο μετανιώνει, αλλά τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να έχουν συνεχή συναισθήματα ενοχής χωρίς λόγο. Μπορεί να εστιάσουν πολλή ενέργεια σε αυτή την ενοχή και να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους και για πράγματα που έχουν πει ή έχουν κάνει — ακόμα και γεγονότα που έχουν περάσει πολύ καιρό.

5. Κανένα ενδιαφέρον ή ευχαρίστηση για δραστηριότητες: Μερικοί άνθρωποι με κατάθλιψη χάνουν το ενδιαφέρον τους για πράγματα ή δραστηριότητες που συνήθιζαν να απολαμβάνουν. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αθλήματα, χόμπι, έξοδο με φίλους, μουσική ή σεξουαλική δραστηριότητα. Μπορεί να απορρίψουν προσφορές για δραστηριότητες ή να είναι με άλλους και μπορεί να μην θέλουν να κάνουν πράγματα που συνήθιζαν να κάνουν.

6. Θυμός και ευερεθιστότητα: Ένα άτομο με κατάθλιψη μπορεί να φαίνεται ότι είναι θυμωμένο με τους άλλους. Μπορεί να ενοχληθούν και να εκνευριστούν εύκολα. Mεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη, οι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να βιώσουν ευερεθιστότητα και θυμό. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και σε γυναίκες.  Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να εμφανίζoυν κατάθλιψη μέσω θυμού, ευερεθιστότητας και θυμού.  Άλλα συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί έμμεσα να προκαλέσουν ευερεθιστότητα. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο δεν κοιμάται καλά και νιώθει κουρασμένο, μπορεί να είναι πιο επιρρεπές σε ευερεθιστότητα.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί η κολύμβση να βοηθήσει στην κατάθλιψη

7. Αίσθημα κούρασης και έλλειψη ενέργειας: Μερικοί άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί να δυσκολεύονται να σηκωθούν το πρωί επειδή αισθάνονται εξαντλημένοι και καταπονημένοι. Μπορεί να αισθάνονται πολύ κουρασμένοι για να κάνουν καθημερινές εργασίες, όπως να πηγαίνουν στη δουλειά και να μαγειρεύουν γεύματα. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να περνούν πολύ χρόνο στο σπίτι ξεκουράζονται ή κοιμούνται.  Η κούραση της κατάθλιψης μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται σαν να είναι πάντα κουρασμένο, ακόμα κι αν κοιμάται αρκετά. Ωστόσο, οι διαταραχές ύπνου είναι επίσης ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης και ένα άτομο που τις βιώνει μπορεί να αισθάνεται ακόμα πιο κουρασμένο.

8. Αϋπνία ή έλλειψη ύπνου:   Οι διαταραχές ύπνου είναι πρωταρχικό σύμπτωμα της κατάθλιψης και έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η αϋπνία είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη κατάθλιψης.  Μερικές φορές, ένα άτομο με κατάθλιψη μπορεί να μην μπορεί να κοιμηθεί καλά και να έχει πρόβλημα να πέσει και να παραμείνει για ύπνο. Μπορεί να μείνουν ξύπνιοι πολύ αργά το βράδυ ή να ξυπνήσουν πολύ νωρίς το πρωί.

9. Δυσκολία συγκέντρωσης, μνήμης και λήψης αποφάσεων: Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές ικανότητες ενός ατόμου. Μπορεί να έχουν πρόβλημα να επικεντρωθούν ή να συγκεντρωθούν σε προσωπικά ή επαγγελματικά θέματα. Επιπλέον, μπορεί να δυσκολεύονται να λάβουν αποφάσεις, ακόμη και αυτές που αφορούν φαινομενικά μικρές, καθημερινές επιλογές.  Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί επίσης να διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να θυμηθούν τα πράγματα τόσο καλά όσο πριν. Μπορεί να ξεχάσουν ραντεβού ή δεσμεύσεις και να μην θυμηθούν πράγματα που είπαν ή έκαναν πρόσφατα.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί η κατάθλιψη να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στα κύτταρα του ανοσοποιητικού;

10. Έλλειψη όρεξης: Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να χάσουν την επιθυμία και την όρεξή τους για φαγητό, κάτι που μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους. Μπορεί να έχουν ελάχιστο ενδιαφέρον για το φαγητό και να μένουν για μεγάλες περιόδους χωρίς φαγητό.

11. Υπερφαγία και αύξηση βάρους:  Αντίθετα, ορισμένα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να τρώνε περισσότερο από το συνηθισμένο. Για ορισμένα άτομα, το φαγητό μπορεί να είναι ένας μηχανισμός άνεσης για τα αρνητικά συναισθήματα και ένας τρόπος αντιμετώπισης της πλήξης ή της μοναξιάς.  Η κατάθλιψη μπορεί να δυσκολέψει τους ανθρώπους να αισθάνονται κίνητρα για να βγουν έξω ή να ασκηθούν. Σε συνδυασμό με την αύξηση της πρόσληψης τροφής, αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους.

12. Πόνοι, πόνοι και σωματικά συμπτώματα: Ένα άτομο με κατάθλιψη μπορεί να εμφανίσει επίμονα σωματικά συμπτώματα που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία. Αυτά περιλαμβάνουν:  πονοκεφάλους, πεπτικές διαταραχές,  ανεξήγητους πόνους.

13. Πρόβλημα «απενεργοποίησης» του εγκεφάλου: Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να έχουν επίμονες αρνητικές σκέψεις που δυσκολεύονται να σταματήσουν. Μπορεί να δυσκολεύονται να ελέγξουν την ανησυχία τους.

14. Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας: Ένα άτομο με κατάθλιψη μπορεί να σκέφτεται περισσότερο τον θάνατο και τον θάνατο. Μπορεί επίσης να σκεφτούν την αυτοκτονία και πώς θα μπορούσαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.  Μερικές φορές, ένα άτομο μπορεί να πει σε άλλους για αυτές τις σκέψεις. Εάν κάποιος μιλάει για θάνατο ή αυτοκτονία, αυτός θα μπορούσε να είναι ο τρόπος του να ζητήσει βοήθεια και είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσει βοήθεια αμέσως.

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή αλλά σοβαρή κατάσταση που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Δεν θα το επιχειρήσει κάθε άτομο που σκέφτεται την αυτοκτονία. Ωστόσο, εάν κάποιος αναφέρει την αυτοκτονία, είναι σημαντικό είτε να επικοινωνήσει με έναν γιατρό είτε να βοηθήσει το άτομο να αναζητήσει επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Διάγνωση

Το να έχει μόνο ένα από τα παραπάνω συμπτώματα δεν σημαίνει ότι ένα άτομο έχει κατάθλιψη. Για παράδειγμα, άλλα προβλήματα υγείας και ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους ή αϋπνία.

Ωστόσο, άτομα που έχουν πολλαπλά συμπτώματα και ανησυχούν για την κατάθλιψη θα πρέπει να επικοινωνήσουν με έναν γιατρό για να συζητήσουν την ψυχική τους υγεία.

Δεν υπάρχει κανένα τεστ που να μπορεί να διαγνώσει την κατάθλιψη. Συνήθως, ένας επαγγελματίας γιατρός θα αξιολογήσει τα συμπτώματα ενός ατόμου και το προσωπικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό του για να κάνει μια διάγνωση.

 

 

 

Πηγή medicalnews

κατάθλιψηαυτοκτονίαθλίψηκούρασησυμπτώματα κατάθλιψηςλύπηαπελπισία