3.500 προσλήψεις στο ΕΣΥ και “πάγωμα” στην ιατρική εκπαίδευση μέσω ΚΕΣΥ

Νέα προκήρυξη 1500 θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, μαζί με τη συνέχιση της προκήρυξης 940 θέσεων μονίμων γιατρών και 1116 θέσεων επικουρικού μη ιατρικού προσωπικού, υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην πρόσφατη συνάντησή του με τη διοίκηση της ΕΙΝΑΠ.

Άγνωστο όμως παραμένει το τι θα γίνει με τους επικουρικούς των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος Νοεμβρίου, καθώς ακόμη το υπουργείο αναζητεί νομική φόρμουλα για να λυθεί το πρόβλημα.

Στο μεταξύ, “παγώνει” το θέμα της ιατρικής εκπαίδευσης, όπως ρυθμίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με φορέα ελέγχου το ΚΕΣΥ, στο πλαίσιο έναρξης διαλόγου με τους εκπροσώπους των γιατρών για τη διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Ο υπουργός επισημαίνοντας τη δημοσιονομική στενότητα, ζήτησε περαιτέρω περιστολή των δαπανών στα νοσοκομεία, για να τονίσει ότι πρόσθετη χρηματοδότηση θα δοθεί μόνο όπου υπάρχει πρόβλημα, ενώ εκτίμησε ότι για την πιθανή αύξηση της νοσοκομειακής δαπάνης, οι συζητήσεις για το 2020 θα πρέπει να ξεκινήσουν από τώρα με το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα όμως δήλωσε, πως δεν σκοπεύει να καταργήσει το καθεστώς της δωρεάν νοσηλείας των ανασφάλιστων, των αιτούντων άσυλο, καθώς και των εγκύων-λεχώνων και των ανηλίκων.

Στη διάρκεια της συνάντησης με την ΕΙΝΑΠ, ο κ. Κικίλιας συζήτησε το θέμα της κάλυψης των θέσεων στις άγονες και νησιωτικές περιοχές, επισημαίνοντας ότι υπάρχει συνταγματικό κώλυμα για τη θέσπιση κινήτρων, με αποτέλεσμα να παραπέμψει το θέμα σε αρμόδια επιτροπή η οποία θα αναλάβει την κατάρτιση σχετικής πρότασης.

Επόμενο ζήτημα στην ατζέντα του υπουργείου αποτελεί η στελέχωση των ΜΕΘ για τη λειτουργία των 100 και πλέον κλινών εντατικής που σήμερα είναι ανενεργά, παρότι πλήρως εξοπλισμένα, ενώ αντίστοιχα ξεκινούν και οι συζητήσεις για την αναμόρφωση του συστήματος εφημεριών του λεκανοπεδίου, καθώς οι νοσηλείες σε ράντζα παίρνουν πλέον επικίνδυνες διαστάσεις ειδικά σε ορισμένα νοσοκομεία.

Στην κατεύθυνση αυτή, ζήτησε τις προτάσεις της ΕΙΝΑΠ για την βελτίωση της λειτουργίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προκειμένου να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, τουλάχιστον από τα περιστατικά της εξωνοσοκομειακής φροντίδας.

Καταλήγοντας η ΕΙΝΑΠ ζήτησε τη μέριμνα του υπουργείου για:

  • θεραπείες υψηλής εξειδίκευσης οι οποίες έχουν υψηλό κόστος για τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα και η διενέργεια τους σε συγκεκριμένα κέντρα έχει διακοπεί για “γραφειοκρατικούς” λόγους (Εμβολισμοί στον Ευαγγελισμό και Επεμβάσεις διαδερμικής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (TAVI) στο Αττικόν)
  • το μισθολόγιο των γιατρών που έπρεπε να έχει αποκατασταθεί από τον Μάρτιο του 2018, θέμα που θα συζητηθεί με την ΟΕΝΓΕ.
ΕΙΝΑΠΒασίλης Κικίλιαςεπικουρικοίεφημερίες νοσοκομείωνιατρική εκπαίδευσηπροσλήψειςΕΣΥΜΕΘ