Σε ρυθμό αυστηρού lockdown και πάλι η χώρα. Μάχη για να αποσυμπιεστεί κι άλλο το ΕΣΥ

Ο πρωθυπουργός το Σάββατο αποφάσισε την αυστηροποίηση του lockdown προκειμένου να επιτευχθεί ο περιορισμός της κινητικότητας του πληθυσμού ώστε τα επιδημιολογικά στοιχεία να επιτρέψουν το άνοιγμα τουλάχιστον των σχολείων. Την ίδια στιγμή η είσοδος του μεταλλαγμένου κορονοϊού που έχει εξαπλωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές και ζητούμενο είναι να μην εξελιχθεί σε “πρωταγωνιστή” ιό, καθώς η αυξημένη κατά 70% μεταδοτικότητά του, αναμένεται να προκαλέσει νέες πιέσεις στο ΕΣΥ.

Όπως είναι γνωστό από σήμερα και πάλι απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί, σταματά η κάθε εμπορική δραστηριότητα με click away καθώς και η λειτουργία κομμωτηρίων ενώ αυστηροποιούνται και οι έλεγχοι για μετακινήσεις. Οι επιστήμονες αλλά και η Κυβέρνηση φοβάται πως τα κρούσματα θα σημειώσουν αύξηση τις επόμενες ημέρες λόγω των συναθροίσεων κατά τις γιορτές.

Την ίδια στιγμή να αναφέρουμε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο επιβεβαιώθηκε η νέα μετάλλαξη του ιού που αυτή τη στιγμή επελαύνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε 4 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας.

Το θετικό είναι πως όλοι όσοι έρχονται στη χώρα θα πρέπει να έχουν κάνει έτσι κι αλλιώς τεστ ενώ επανελέγχονται και κατά την είσοδό τους. Με το τρόπο αυτό και σε συνδυασμό με τα αυστηρά μέτρα που υπάρχουν, εκτιμάται ότι η μετάδοση του ιού αναμένεται να ανακοπεί.

Την ίδια ώρα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων επισημαίνουν ότι ο μεταλλαγμένος ιός ναι μεν μεταδίδεται πιο εύκολα αλλά την ίδια στιγμή δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρότερη νόσηση από Covid-19. Όπως μάλιστα επεσήμανε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα, οι προκαταρκτικές αναλύσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη σοβαρότητα της νόσου (όπως μετράται από τη διάρκεια της νοσηλείας και τη θνησιμότητα περιπτώσεων 28 ημερών) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν και οι επιστημονικές εκτιμήσεις ότι και τα εμβόλια τα οποία διαθέτουμε μπορούν να προφυλάξουν από το νέο στέλεχος. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι η διαδικασία διάγνωσης κορονοϊού με μοριακά τεστ τα οποία διαθέτουμε έχουν τη δυνατότητα εντοπισμού και του νέους στελέχους.

Γενικότερα δεν υπάρχει έντονη ανησυχία, όμως η αύξηση της μεταδοτικότητας μπορεί να αυξήσει τα κρούσματα και αυτά με τη σειρά τους τις νοσηλείες, οι οποίες πλέον έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 50% σε σχέση με την κορύφωση του Νοεμβρίου.

Όμως με τους διασωληνωμένους να ξεπερνούν τους 400 και με τα κρούσματα στην Αττική να δείχνουν δύσκολο να κατέλθουν σε τριψήφιο νούμερο, υπάρχει έκδηλη ανησυχία αναζωπύρωσης του δεύτερου κύματος της επιδημίας.

Σαφή εικόνα για την πορεία της επιδημίας κατά το τριήμερο των Χριστουγέννων αναμένεται να έχουμε μέσα στην εβδομάδα, ενώ χρειαζόμαστε περίπου άλλες 10 μέρες για να δούμε και την επίπτωση των ρεβεγιόν της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Οι δε εικόνες από τις συναθροίσεις και την κυκλοφορία σε δρόμους και πλατείες, είναι αποθαρρυντικές ότι θα έχουμε την αποκλιμάκωση που απαιτείται για μια καθοριστική άρση του lockdown άμεσα.

ΕΣΥΜΕΘκορονοϊόςlockdown