5 τρόποι για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα αυτά τα Χριστούγεννα

  1. Υποστηρίξτε τα φιλικά σας βακτήρια

Περίπου το 70% του ανοσοποιητικού σας συστήματος βρίσκεται μέσα στο έντερο, επομένως η διατήρηση των επιπέδων των ωφέλιμων βακτηρίων υγιή είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ανοσοποιητικό σας σύστημα  αυτά τα Χριστούγεννα. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί που κατοικούν στο γαστρεντερικό σας σωλήνα και όπως συμβαίνει με όλα τα ζωντανά όντα, τα προβιοτικά πρέπει να τρέφονται για να παραμείνουν ενεργά και υγιή.

Ο τρόπος με τον οποίο ταΐζετε τα φιλικά σας βακτήρια, είναι τρώγοντας προβιοτικά τρόφιμα όπως κιχώριο, σκόρδο, κρεμμύδι, αγκινάρα, σπαράγγια και μπανάνα. Η ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή σας σε καθημερινή βάση θα λειτουργήσει ως το τέλειο λίπασμα για τα φιλικά σας βακτήρια.

Η παροχή καλών βακτηρίων στο έντερο γίνεται εύκολα με τη συμπερίληψη τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τα απλά «ζωντανά» γιαούρτια, το γιαούρτι καρύδας, το ξινολάχανο, το kimchi και το kombucha, τα οποία θα θρέψουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Εάν θέλετε να συμπληρώσετε, τότε επιλέξτε ένα πολυστέλεχος ωφέλιμων βακτηρίων, καθώς η βακτηριακή χλωρίδα λειτουργεί στην πραγματικότητα καλύτερα σε συνέργεια. Η επιλογή ενός προβιοτικού με πολλαπλά στελέχη που περιέχουν Lactobacillus, Bifidobacterium και Streptococcus θα προσφέρει σημαντικά περισσότερη υποστήριξη από ένα μόνο στέλεχος προβιοτικό. Για τα παιδιά, μπορείτε να σκεφτείτε να προσθέσετε Lactobacillus Rhamnosus.

  1. Ενισχύστε τις βιταμίνες Β σας

Οι άνθρωποι συνήθως αρρωσταίνουν όταν είναι υπερβολικά κουρασμένοι και καταπονημένοι, αλλά τα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν το νευρικό σας σύστημα και τα επινεφρίδια θα σας βοηθήσουν να θρέψετε ένα φθαρμένο σώμα. Οι βιταμίνες Β είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την υποστήριξη της ανάκαμψης από την κούραση και την τόνωση της ενέργειας. Καλές φυσικές πηγές βιταμινών Β βρίσκονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λαχανάκι, λαχανικά, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, μανιτάρια, μπρόκολο, λάχανο, πιπεριές, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φακές, φασόλια, ψάρια, αυγά, πουλερικά και κρέας. Φροντίστε να έχετε εφοδιαστεί αυτήν την εποχή και εστιάστε πραγματικά στην αύξηση της πρόσληψης λαχανικών σε τουλάχιστον 7 μερίδες την ημέρα.

  1. Αυξήστε την βιταμίνη C σας

Το σώμα δεν μπορεί να παράγει τη δική του βιταμίνη C, επομένως είναι σημαντικό να συμπληρώνουμε συνεχώς τα επίπεδα της βιταμίνης C με τροφή. Η βιταμίνη C είναι περισσότερο γνωστή για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, οι οποίες μας προστατεύουν από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών και έτσι υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ενσωματώστε τροφές όπως πιπεριές, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, ακτινίδιο, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ανανά και μούρα για να αυξήσετε τα επίπεδά σας.

  1. Ενισχύστε τα αντιοξειδωτικά σας

Αντιοξειδωτικά, είναι αυτό που αποκαλούμε οι μικροί θαυματουργοί στο σώμα σας. Καταπολεμούν τους ενοχλητικούς κακούς, γνωστούς και ως ελεύθερες ρίζες, που επιτίθενται συνεχώς στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Χωρίς αντιοξειδωτικά, το σώμα σας δεν μπορεί να ευδοκιμήσει ή να επιβιώσει. Τα καλά νέα είναι ότι είναι εύκολο να ενσωματώσετε νόστιμα αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας αυτά τα Χριστούγεννα. Τα αλεσμένα μπαχαρικά όπως το γαρύφαλλο, η κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι και ο κουρκουμάς και το αποξηραμένο θυμάρι, η ρίγανη, το δεντρολίβανο περιέχουν εκπληκτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αυτά τα Χριστούγεννα. Μπορείτε να προσθέσετε λίγη κανέλα στο χυλό σας το πρωί, ίσως να απολαύσετε ένα νόστιμο χρυσαφένιο γάλα ή να απολαύσετε μερικά σπιτικά κάρυ όπου μπορείτε να ενσωματώσετε αυτά τα όμορφα μπαχαρικά.

  1. Αυξήστε την πρόσληψη των υγρών σας

Τελευταίο και σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, είναι να βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετά υγρά αυτή την περίοδο των Χριστουγέννων, και δεν αναφέρομαι στο κρασί, αλλά νερό, αφεψήματα από βότανα, ζεστό νερό και λεμόνι, ό,τι σας κάνει. Οι περισσότεροι από εμάς θα απολαμβάνουμε λίγο prosecco, κρασί, μπύρα, οινοπνευματώδη ποτά, καφέ και τσάι κατά την περίοδο των γιορτών, τα οποία λειτουργούν ως διουρητικά και ως εκ τούτου απομακρύνουν το νερό από το σώμα. Η ενυδάτωση θα υποστηρίξει την αποτοξίνωση και την πέψη και τελικά θα υποστηρίξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας. Στόχος για τουλάχιστον 8 ποτήρια τσάι από βότανα, νερό ή κάτι παρόμοιο.

 

Πηγή

ανοσοποιητικό σύστημα