Α. Ξανθός: Κίνητρο μηδενικής συμμετοχής για επιλογή γενοσήμου

Αντιπερισπασμός που κατέρρευσε και μάλιστα με ηχηρό τρόπο, ήταν οι καταγγελίες που έφεραν τη Νέα Δημοκρατία να προτείνει προανακριτική και για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε ραδιοφωνική συνέντευξή του προαναγγέλλοντας μηδενική ή ελάχιστη συμμετοχή για την επιλογή γενοσήμου από τους ασφαλισμένους.

Ο Ανδρέας Ξανθός παρατήρησε ότι υπάρχει μία ουσιώδης διαφορά. Στη μεν προανακριτική, η οποία ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό, υπήρχαν μαρτυρικές καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι είχαν δώσει κατ’ επανάληψη, είχαν καταθέσει τις μαρτυρίες τους σε εισαγγελικούς λειτουργούς, ήταν σε εξέλιξη μία δικαστική διερεύνηση, η οποία ξεκίνησε από τις ΗΠΑ με την εμπλοκή του FBI. Είχαν πάρει μάρτυρες από την Ελλάδα στην Αμερική, είχαν καταθέσει. Υπήρχαν συγκεκριμένες, λοιπόν, αναφορές σε αυτές τις καταθέσεις των μαρτύρων για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Και οι εισαγγελικές αρχές, ορθά, διαβίβασαν αυτή τη δικογραφία στη Βουλή, επειδή ακριβώς εμπλέκονταν, με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Εδώ, αυτό το οποίο έχουμε, καταρχήν, αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος και από την όλη συζήτηση χθες ότι ήταν ένας αποτυχημένος και αδέξιος, πολιτικός αντιπερισπασμός.
Εδώ ποιο ήταν το στοιχείο που τεκμηρίωνε, υποτίθεται, αυτή την απαίτηση; Ήταν μία αναφορά τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θυμήθηκαν, μόλις ξέσπασε η ιστορία της Novartis πέρσι την άνοιξη και άρχισαν τα πράγματα να συζητιούνται και δόθηκε εντολή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης στους εισαγγελείς της χώρας να διερευνήσουν διότι έφτασαν, υπήρξε η περιρρέουσα ατμόσφαιρα από τις ΗΠΑ ότι κάτι παίζει εδώ και στην Ελλάδα και ότι η Novartis υπάρχει ουρά του σκανδάλου, του διεθνούς σκανδάλου, και στην Ελλάδα κλπ, θυμήθηκαν, λοιπόν, εκείνο ακριβώς το διάστημα, τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να καταθέσουν μία αναφορά και να λένε ότι πριν από 1,5 χρόνο δεν βγήκε το δελτίο τιμών του α’ εξαμήνου του 2015.

Συσχετίστηκε, λοιπόν, αυτή η αναφορά των βουλευτών με την υπόλοιπη δικογραφία και προστέθηκε το ίδιο διάστημα, το ίδιο διάστημα ακριβώς υπάρχει και μία ανώνυμη καταγγελία ανυπόγραφη, επίσης προς ένα αντιεισαγγελέα, που λέει ότι δεν είναι μόνο η Nοvartis, είναι και άλλες φαρμακευτικές και κυρίως είναι οι ελληνικές φαρμακευτικές οι οποίες, τέλος πάντων, είναι και αυτές μέρος στο πάρτυ, και συναλλάσσονται με τους υπουργούς και ουσιαστικά, λέει, με εγκαλούσε εμένα ότι σε ένα δελτίο τιμών το Δεκέμβρη του 2016 είχα επιτρέψει να γίνουν εθελούσιες μειώσεις, δηλαδή έγιναν μειώσεις παραπάνω στις τιμές από αυτές που είχε αρχικά προετοιμάσει το δελτίο τιμών του ΕΟΦ.

Αυτό στην ουσία ήταν ένα αστήρικτο πράγμα, το οποίο ήταν απολύτως σαφές ότι ήταν μία μεθόδευση για να υπάρχει ένα αντίβαρο στην ενδεχόμενη ανάμιξη και εμπλοκή πολιτικών, επώνυμων πολιτικών στελεχών από την άλλη πλευρά.

Αυτός ήταν ο λόγος και προφανώς για λόγους στοιχειώδους αξιοπιστίας και σοβαρότητας, δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό.
Δηλαδή ούτε συσχέτιση με τη Novartis υπάρχει, ούτε υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για πολιτικά πρόσωπα, ούτε τίποτα.

Δηλαδή οι κατηγορίες είναι ότι δεν βγήκε ένα δελτίο τιμών, και αυτό δεν μπορεί να αφορά την Novartis, ή δεν μπορεί να αφορά επιλεκτικά κάποιες φαρμακευτικές. Και ότι σε ένα άλλο δελτίο τιμών, που αφορούσε εμένα, έγιναν εθελούσιες μειώσεις δηλαδή ήρθαν οι φαρμακοβιομήχανοι και πρόσφεραν ακόμα χαμηλότερες τιμές και παρότι μειώθηκαν τα φάρμακά τους δεν είχαν, υποτίθεται, την ενδεδειγμένη μείωση.
Αυτή είναι η συζήτηση. Νομίζω ότι ήταν ένας αντιπερισπασμός που κατέρρευσε και θα έλεγα με ηχηρό τρόπο”.

Συνέδρια – ιατρική εκπαίδευση στο ΚΕΣΥ

Συζητώντας επί της ουσίας, δηλαδή αν θα υπάρξει εξορθολογισμός του συστήματος, ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε ότι η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση θα παραμείνει στα χέρια των φαρμακευτικών, καθώς το κράτος δεν μπορεί να αναλάβει τέτοιο ρόλο και πρόσθεσε ότι με τις νέες ρυθμίσεις επιχειρείται να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στο πεδίο, μεταφέροντας την αρμοδιότητα στο ΚΕΣΥ από τον ΕΟΦ, διατηρώντας τη δημοσιοποίηση της χρηματοδότησης από τις φαρμακευτικές προς τους γιατρούς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ξανθός ανέφερε πως “οι γιατροί πρέπει να εκπαιδεύονται.
Πρέπει να υπάρξει λοιπόν, δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε επιστημονικά συνέδρια, να ενημερώνονται για τις σύγχρονος εξελίξεις της επιστήμης κλπ.
Αυτό δυστυχώς σήμερα δεν μπορεί να το κάνει το κράτος. Να το πληρώσει το κράτος. Άρα, ο ρόλος των φαρμακευτικών θα εξακολουθήσει να παραμένει σε αυτό, στη χρηματοδότηση δηλαδή της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των γιατρών, όμως βάζουμε μία διαδικασία πιο διαφανή.
Παίρνουμε τη διαδικασία αυτή από τον ΕΟΦ, που ήταν μία τυπική έγκριση και την πάμε στο Κε.Σ.Υ., που είναι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, που είναι το γνωμοδοτικό και το εισηγητικό όργανο της πολιτείας για θέματα ιατρικής εκπαίδευσης και προσπαθούμε να αποκόψουμε την επαφή την άμεση των φαρμακευτικών με τους γιατρούς και η χρηματοδότης να γίνεται στις επιστημονικές εταιρείες των γιατρών, οι οποίες με συγκεκριμένα κριτήρια θα αξιολογούν την ποιότητα των συνεδρίων και θα δίνουν συγκεκριμένες θέσεις που μπορούν να καλυφθούν από τους γιατρούς.
Και επίσης, θα δημοσιοποιείται η επαφή, η οικονομική αυτή συναλλαγή των φαρμακευτικών. Θα βγαίνει στο site τους δημόσια. Υποχρεωτικό αυτό. Ήδη έχει αρχίσει και εφαρμόζεται και στο site του ΕΟΦ, θα φαίνεται τι λεφτά δίνει η κάθε φαρμακευτική εταιρεία, είτε σε ένα μεμονωμένο γιατρό”.

Κίνητρο διείσδυσης γενοσήμων

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην σταδιακή ανακούφιση των ασθενών όσον αφορά την οικονομική τους συμμετοχή στο κόστος.
Παρατήρησε ότι είναι μεσοσταθμικά πάνω από το 25% του συνολικού κόστους αγοράς φαρμάκου. Το 25% το επιβαρύνεται ο πολίτης και η ιδέα που είναι υπό επεξεργασία τώρα σε συνεννόηση με τη φαρμακοβιομηχανία και με τους θεσμούς, είναι, αν επιλέγει ένας πολίτης γενόσημο, (γιατί πρέπει να αυξήσουμε τη διείσδυση των γενοσήμων και μάλιστα των γενοσήμων που παράγονται στην χώρα, είναι ποιοτικά, είναι αξιόπιστα), τότε να έχει μηδενική ή ελάχιστη οικονομική συμμετοχή.