Αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να περιορίσει το clawback

Την αδυναμία της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να μειώσει τις υποχρεωτικές επιστροφές των παρόχων του, λόγω του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη αρμοδιότητα αφορά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, διαπίστωσαν 15 εκπρόσωποι φορέων που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στον Οργανισμό.

Με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ιατρικοί σύλλογοι, ενώσεις και ομοσπονδίες κλινικών και εργαστηριακών γιατρών συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ καθ. Βασίλη Πλαγιανάκο, στην προσπάθειά τους να βρουν λύση για το πρόβλημα με το clawback, που κάθε χρόνο διογκώνεται.

Αφορμή για τη συνάντηση ήταν η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας να πραγματοποιούνται εξετάσεις σε συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή, χωρίς ωστόσο να αυξηθεί το σχετικό κονδύλι στον ΕΟΠΥΥ. Οι εκπρόσωποι των γιατρών εξέθεσαν αναλυτικά το πρόβλημα που δημιουργείται με τις επιπλέον χρεώσεις που καλούνται να υποστούν οι εργαστηριακοί γιατροί και οι διαγνωστικές μονάδες.

Χαρακτηριστικά, οι εκπρόσωποι των γιατρών τόνισαν ότι ήδη το 50-70% του εισοδήματος του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού κατάσχεται υπέρ φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών.

Με τα νέα δεδομένα που φέρνει η πρόσφατη υπουργική απόφαση, με την οποία ασκείται κοινωνική πολιτική σε βάρος του ιατρικού κλάδου, δεκάδες μικρά εργαστήρια και Μονάδες σε ολόκληρη τη χώρα, οδηγούνται σε λουκέτο.

Στη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων και των φορέων, ζήτησαν την πλήρη κατάργηση του clawback για νομικούς, ηθικούς και λογιστικούς λόγους. Και μέχρι να γίνει αυτό, ζήτησαν άμεση αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν επιπλέον οι γιατροί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού άκουσε τα αιτήματα των γιατρών, όμως και για τις δύο προτάσεις τους, επεσήμανε ότι αρμοδιότητα εμπίπτει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Μετά τη συνάντηση, οι ιατρικοί σύλλογοι και φορείς αναμένεται να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για τις δυσβάστακτες υποχρεωτικές επιστροφές του κλάδου. Η μορφή των κινητοποιήσεων θα προσδιοριστεί από το νέο δ.σ. του ΠΙΣ μετά το Πάσχα.