Αυξάνεται η ανησυχία στην Ελλάδα για τον μεταλλαγμένο κορονοϊό

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 33 νέα κρούσματα με τη μετάλλαξη του κορονοϊού που έχει εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εκ των οποίων τα 32 είναι μάλιστα ενεργά. Να σημειώσουμε ότι συνολικά έχουν εντοπιστεί 59 κρούσματα με τη μετάλλαξη, εκ των οποίων τα 19 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 9 στην Κρήτη. Δηλαδή έχουμε 28 ορφανά κρούσματα κάτι που θεωρείται αρκετά ανησυχητικό καθώς ο μεταλλαγμένος κορονοϊός μεταδίδεται κατά 50% ταχύτερα.

Ειδικότερα με χθεσινή του ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ ανέφερε ότι το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) κατά την εβδομάδα 17-23 Ιανουαρίου 2021 ολοκλήρωσε τη γονιδιωματική ανάλυση 235 δειγμάτων. Εξ αυτών, τα 172 δείγματα αφορούν αναδρομικό έλεγχο της περιόδου από 11/11/2020 έως και 31/12/2020 ενώ 63 δείγματα αφορούν την περίοδο από 11/01/2021 έως και 18/01/2021.

Το σύνολο των 172 δειγμάτων που ελέγχθηκαν αναδρομικά προέρχονται από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ. Από τον έλεγχο αναδείχθηκε ένα δείγμα θετικό για το νέο στέλεχος Β.1.1.7  (μετάλλαξη Μ. Βρετανίας), με ημερομηνία διάγνωσης με μοριακό τεστ στις 23/12/2020.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 63 πρόσφατων δειγμάτων (11/1/21-18/1/21), εκ των οποίων:
3 δείγματα από τις Πύλες Εισόδου.
4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος.
8 δείγματα προερχόμενα από τη ΥΠΕ Κρήτη.
17 δείγματα από την Αθήνα.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος. Το Δικτύο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα συνεχίσει την εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 με ακόμα εντονότερο ρυθμό τις επόμενες βδομάδες.

Την ίδια ώρα η Αττική εξακολουθεί να παρουσιάζει σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα που σε συνδυασμό με την πληθυσμιακή πυκνότητα και την αύξηση της κινητικότητας λόγω λιανεμπορίου, προβληματίζει σημαντικά τις υγειονομικές αρχές.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένει με σχετική αγωνία τα στοιχεία της εβδομάδας αυτής καθώς θα αποτυπωθεί η επίπτωση του ανοίγματος του λιανεμπορίου στην επιδημία. Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε η καθηγήτρια κα Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση της Παρασκευής, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου συνέβαλλε κατά 16% στην αύξηση της κινητικότητας και όπως είναι λογικό θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων.

Μην ξεχνάμε ότι το Σάββατο 23/1 τα συνολικά κρούσματα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 19% σε σχέση με μία εβδομάδα πριν, ενώ ειδικά στην Αττική τα κρούσματα σημείωσαν το ίδιο διάστημα αύξηση 37%, ενώ συνολικά τα τεστ ήταν τα ίδια.

ΕΟΔΥκορονοϊόςμετάλλαξη κορονοϊού