Αύξηση κρουσμάτων και λιγότερα εμβόλια, απομακρύνουν την επιστροφή στην κανονικότητα

Μετά από 3 εβδομάδες τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ξεπέρασαν και πάλι τα 800 και συγκεκριμένα χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έφτασαν τα 842. Η Κυβέρνηση με βάση και τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπολόγιζε σταδιακά να προχωρά σε άρση των μέτρων, διαβλέποντας και στην θετική επίδραση λόγω της αύξησης των εμβολιασμών. Όμως μάλλον η πραγματικότητα τη διαψεύδει. Εκείνο δε που ανησυχεί περισσότερο, είναι η περιοχή της Αττικής, όπου χθες για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της επιδημίας, εντοπίστηκε το περίπου 51% των νέων κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής, τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ έφτασαν τα 427. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ διμήνου για την περιφέρεια καθώς το προηγούμενο υψηλότερο επίπεδο νέων κρουσμάτων ήταν τα 582 στις 20 Νοεμβρίου. Πλέον η Αττική φαίνεται να “συμπεριφέρεται σχεδόν παρόμοια με τη Θεσσαλονίκη στα μέσα Οκτωβρίου, όταν η τελευταία δείχνει να διατηρεί πτωτική την τάση της επιδημίας.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι χθες πανελλαδικά διενεργήθηκαν 17.204 μοριακοί έλεγχοι και 19.036 rapid test ήτοι σύνολο 36.240. Στις 20/11, όταν η Αττική δηλαδή ξεκίνησε να σημειώνει υποχώρηση στα νέα κρούσματα, είχαμε 23.148 μοριακούς ελέγχους και 7.982 rapid test ήτοι σύνολο 31.130, δηλαδή η διαφορά δεν ήταν και τόσο μεγάλη.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι η Αττική είχε βρεθεί τελευταία φορά με περισσότερα από 400 νέα κρούσματα -συγκεκριμένα 413- την 1η Δεκεμβρίου, όταν τα συνολικά κρούσματα ήταν 2.199 και είχαν διενεργηθεί 21.032 μοριακοί έλεγχοι και 9.891 rapid test, ήτοι σύνολο 30.923. Δηλαδή η αύξηση που φάνηκε στις χθεσινές διαγνώσεις δεν αποδίδεται σε κάποια μεγάλη αύξηση των τεστ.

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένουν τα στοιχεία των επόμενων ημερών καθώς και τη διασπορά του μεταλλαγμένου ιού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επίσης με βάση τα επίσημα στοιχεία της Κυβέρνησης στις 25 Ιανουαρίου, είχαμε 115 νέες εισαγωγές ασθενών λόγω covid, έναντι 123 εξιτηρίων ασθενών που ανέρρωσαν, με την κάλυψη των απλών κλινών να είναι 19,57% και των κλινών ΜΕΘ στο 45,25%. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως η ισορροπία έχει αλλάξει.

Ειδικότερα χθες έγιναν 150 νέες εισαγωγές, ενώ τα εξιτήρια ήταν 137. Επίσης σε κλίνες ΜΕΘ νοσηλεύονταν 302 ασθενείς με σχεδόν το 50% στην Αττική.

Οι επιστήμονες μελετούν προσεκτικά τους δείκτες νοσηλειών και διασωληνώσεων και η τάση η οποία θα διαμορφωθεί θα οδηγήσει και στις επικείμενες εισηγήσεις τους. Κανείς δεν αποκλείει την αυστηροποίηση των μέτρων και την επιβολή αυστηρότερου lockdown το οποίο δεν θα έπρεπε να το βαφτίζουμε ως τρίτο αφού έστω τυπικά βρισκόμαστε ακόμη στο δεύτερο.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, με βάση και τα όσο επεσήμανε τη Δευτέρα 25/1 ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, η χώρα μας μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει καταφέρει να εμβολιάσει το πολύ 750.000 οι οποίοι θα θεωρείται ότι θα έχουν εμφανίσει ανοσία. Απέχουμε λοιπόν πολύ από τον απαιτούμενο εμβολιασμό ώστε να πιστεύουμε στην επιστροφή στην κανονικότητα το καλοκαίρι.

ΕΣΥΜΕΘκορονοϊόςνεα κρουσματαΑττικήμεταλλάξεις του κορονοϊούΕΟΔΥ