Ακάλυπτοι οι καρδιοπαθείς από την απόφαση για τις παραπομπές

Τον κίνδυνο να μην μπορούν να καλυφθούν από τον ΕΟΠΥΥ οι καρδιοπαθείς κατά την επίσκεψή τους στον καρδιολόγο τους, επισημαίνει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ) με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ καθ. Σωτ. Μπερσίμη.

Αιτία η πρόσφατη απόφαση του υπουργού για εισαγωγή του gate keeping στο σύστημα υγείας, μέσω των οικογενειακών γιατρών, με την καθιέρωση συστήματος παραπομπής στον εξειδικευμένο γιατρό.

Η ΕΕΚΕ απευθύνει την επιστολή της, μετά από δύο επιστολές που έχουν προηγηθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) και με την οποία τίθενται δύο ερωτήματα προς απάντηση.
Το πρώτο αφορά τη διατήρηση των 200 ραντεβού ανά γιατρό με δυνατότητα ελεύθερης επιλογής από τον ασφαλισμένο και το δεύτερο την πλήρη αποζημίωση της επίσκεψης από τον ΕΟΠΥΥ, μετά την ισχύ της απόφασης περί παραπομπών.

Η ΕΕΚΕ επισημαίνει ότι παρά την πάροδο τριών ημερών, απάντηση δεν έχει δοθεί και επισημαίνει πως οπουδήποτε ίσχυσε το καθεστώς του gate keeping, μόνο προβλήματα έφερε, γι΄ αυτό ζητά την απόσυρση της σχετικής απόφασης.

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΕΚΕ έχει ως εξής:

“Με την Υπ’ αριθμ. Πρωτ Γ1α/Γ.Π. οικ 29106 (13/4/2018) Υπουργική απόφαση τέθηκε σύστημα παραπομπών (gate keeping) προς τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς ιατρούς από τους οικογενειακούς ιατρούς.

Η Ένωση μας από μακρού έχει ταχθεί εναντίον κάθε μορφής gate keeping, διότι ως αναχρονιστικό σύστημα το οποίο όπου έχει εφαρμοστεί εγκαταλείπεται, μόνο προβλήματα θα φέρει στη χώρα μας που αφθονούν οι ειδικοί ιατροί οι οποίοι γίνονται ανάρπαστοι από τις άλλες χώρες.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) μέλος της οποίας είναι και η ένωση μας (ΕΕΚΕ) σας έχει αποστείλει 2 επιστολές με τις οποίες αφ’ ενός μεν εκφράζονται οι διαμαρτυρίες και αντιρρήσεις της για την εφαρμογή της ΥΑ, αφετέρου θέτει 2 σαφή ερωτήματα για τα οποία ζητά άμεσα απάντηση, πλην όμως μετά παρέλευση τριημέρου ουδεμία απάντηση έχει λάβει.

Δεδομένου ότι η σύγχυση που επικρατεί στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς για την λειτουργία των ιατρείων τους είναι μέγιστη, η δε ταλαιπωρία των ασθενών επίσης μεγάλη, ζητάμε επιτακτική απάντηση στα 2 ερωτήματα που έχουν τεθεί

α) Μετά και την έκδοση της Υπουργικής απόφασης της 13/4/2018 συνεχίζει να ισχύει το καθεστώς των 200 επισκέψεων ανά ιατρό με δικαίωμα ελεύθερης επιλογής ιατρού από τον ασθενή και προγραμματισμού της επίσκεψης από τον ιατρό, χωρίς την διαμεσολάβηση παραπεμπτικού από τον οικογενειακό ιατρό;

β ) Όποιες επισκέψεις εκτελεστούν από τους συμβεβλημένους ιατρούς – μέλη μας μετά και την έκδοση της Υπουργικής απόφασης της 13/4/2018 θα αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ στο ακέραιο;

Το Δελτίο τύπου που έχει εκδοθεί από το Υπουργείο στις 16/4/2018 δεν κατοχυρώνει τους Ιατρούς αφού μία Υπουργική απόφαση αλλάζει με αντίστοιχη.

Θεωρούμε ότι η μη αποζημίωση των επισκέψεων που έχουν εκτελεστεί μετά τις 13/4/2018 θα είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο και θα δημιουργήσει προβλήματα νομικών διεκδικήσεων εκ μέρους των συμβεβλημένων ιατρών.

Κατόπιν τούτου ζητάμε άμεση διευκρίνιση και απάντηση επί των 2 ανωτέρω ερωτήσεων για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της ΠΦΥ και απόσυρση της Υπουργικής απόφασης του συστήματος παραπομπών”.