Ακόμη «ψάχνονται» στο υπουργείο για τη χρήση των βιο-ομοειδών

Αν και την προηγούμενη Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Παρακολούθηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, φέρεται να είπε ότι τα βιο-ομοειδη θα τιμολογούνται στο 75% της τιμής των βιολογικών φαρμάκων αναφοράς, χθες, στη διάρκεια του συνεδρίου “Conference on Biosimilars: The Value of Biosimilars & Market Access Issues in the Greek Healthcare System” της Boussias Communications, απέφυγε να επαναλάβει το ίδιο. Ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε συνολικά ότι τα εν λόγω φάρμακα αποτελούν σημαντικό εργαλείο εξοικονόμησης πόρων και συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης, όμως τόνισε ότι όλα τα σχετικά θέματα είναι ακόμη ανοιχτά.

Ο Γ.Γ. επεσήμανε ότι η δωδεκαετής εμπειρία πάνω στα βιο-ομοειδή με βάση τα δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας έχει οδηγήσει τους διαμορφωτές της πολιτικής υγείας, υπουργεία και ρυθμιστικές αρχές, να θέτουν ψηλά στην ατζέντα την αύξηση της διείσδυσης των βιο-ομοειδών, ως εργαλείο εξοικονόμησης πόρων και συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης. «Έχοντας ως δεδομένη αυτή την επιδίωξη, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε έμπρακτες απαντήσεις για βασικά ερωτήματα όπως το πια θα είναι τα χαρακτηριστικά της εφαρμοσμένης πολιτικής που θα ακολουθήσουμε»

Όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο για την αρχιτεκτονική της τιμολόγησης, σημείωσε ότι «είμαστε αυτή την περίοδο σε φάση εντατικής διαβούλευσης για την αναμόρφωση του και ότι η αρχική σκέψη είναι να τιμολογούνται ως ποσοστό της τιμής του βιολογικού αναφοράς όταν αυτό θα χάνει το καθεστώς προστασίας».
Σχετικά με την τιμή αποζημίωσης, επεσήμανε ότι η κατ’ αρχήν προσέγγιση σ αυτό το θέμα είναι η τιμή να διαμορφώνεται μετά από διαπραγμάτευση.
Ένα ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό πεδίο αφορά στη συνταγογράφηση, υποκατάσταση και ανταλλαξιμότητα. Το πρώτο σημείο που πρέπει να αναφερθεί σ αυτό το πεδίο είναι η δυνατότητα της υποκατάστασης ή μη στο φαρμακείο. Ως υπουργείο ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε πως έχοντας υπόψη και τις απόψεις του ΕΟΦ και των επιστημονικών εταιρειών των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στα βιολογικά φάρμακα, τέτοια δυνατότητα δεν πρέπει να υπάρχει.

Ως προς τη συνταγογράφηση από το γιατρό οι απαντήσεις αφορούν στη δυνατότητα υποκατάστασης σε ασθενείς που βρίσκονται ήδη σε αγωγή με βιολογικό αναφορά. Σ αυτό δεν υπάρχει σαφής τοποθέτηση αυτή τη στιγμή με βάση τα λεγόμενα του γενικού γραμμτέα. .Υπάρχει βέβαια συσχέτιση με την κατάρτιση και την υποχρεωτικότητα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων ανά πάθηση αλλά είναι γνωστό ότι σε πολλές χώρες η δυνατότητα αυτή δίνεται εφόσον το συστήνει ο θεράπων και συναινεί ο ασθενής.
Είναι ακόμη σημαντικό να αναφερθεί ότι η αποζημίωση υπάρχει πάντα για συγκεκριμένες ενδείξεις του βιο-ομοειδους και όχι αυτόματα για όλες τις ενδείξεις που έχει το βιολογικό αναφοράς.

Τέλος όσον αφορά στην υποχρεωτική συνταγογράφηση βιο-ομοειδών στην έναρξη της θεραπείας με βιολογικό παράγοντα, αυτό επίσης είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να απαντηθεί. «Εάν θεωρήσουμε ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί η δυνατότητα υποκατάστασης στο φαρμακείο, μέσω της συνταγογράφησης με την εμπορική ονομασία, το πρακτικό ερώτημα έχει να κάνει με το αν το περιθώριο του 15% συνταγογράφησης που έχει δυνατότητα να συνταγογραφεί ο γιατρός με την εμπορική ονομασία επαρκεί για να εξασφαλιστεί η υποκατάσταση ή θα πρέπει να τροποποιηθεί για τις ειδικότητες που έχουν σχέση με τις βιολογικές θεραπείες» ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος.