ΑΜΚΑ για τους πρόσφυγες υπόσχεται ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας

Καθολική ένταξη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας προσφύγων και μεταναστών μέσω της έκδοσης ΑΜΚΑ για όλους όσοι διαμένουν στην χώρα, στο πλαίσιο της διασφάλισης βασικών αγαθών και υπηρεσιών και της διαδικασίας ένταξής τους στον κοινωνικό ιστό, προωθείται από το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου.

Παράλληλα, προωθείται η ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής στήριξης με την αξιοποίηση των υλοποιούμενων προγραμμάτων, η διασύνδεση του πληθυσμού που διαμένει σε διαμερίσματα και προσωρινές δομές φιλοξενίας με τις δημόσιες δομές υγείας και η παροχή εξειδικευμένης διαπολιτισμικής επιμόρφωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό νοσοκομείων και υπηρεσιών υγείας.

Ο κ. Μπασκόζος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ανέφερε χαρακτηριστικά: “κοιτάζουμε πίσω στο τι καταφέραμε και μπροστά στο τι πρέπει να κάνουμε στον αγώνα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υπεράσπιση της αλληλεγγύης.

Η Ελλάδα υπό την έντονη πίεση των συνεχόμενων και κατά περιόδους ιδιαίτερα αυξημένων προσφυγικών ροών, κατάφερε να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο υπηρεσιών και νομοθετικών πρωτοβουλιών τόσο για την πρώτη υποδοχή και τη φιλοξενία των υπηκόων τρίτων χωρών όσο και για τη σταδιακή και ομαλή ένταξη όσων παραμείνουν στη χώρα μας.

Με γνώμονα την ανθρωπιστική προσέγγιση στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, η πολιτεία εξασφάλισε την καθολική πρόσβαση στην υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τον νόμο 4368/2016, την προστασία της Δημόσιας Υγείας μέσω της συστηματικής επιδημιολογικής παρακολούθησης και του εμβολιασμού του παιδικού πληθυσμού με εμβόλια προτεραιότητας, την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με κατάλληλο προσωπικό για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών, καθώς επίσης και τη δυνατότητα άμεσης υγειονομικής κάλυψης τόσο κατά την πρώτη υποδοχή με τον έγκαιρο εντοπισμό των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (χρονίως πάσχοντες, εγκύους, θύματα βασανιστηρίων κλπ.) όσο και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις δομές φιλοξενίας με την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης”.

Καταλήγοντας, τόνισε: “Η δέσμευσή μας για καθολική πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας για όλους και η λογική της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, αποτελούν οδηγό για τη συνέχεια”.

ΑΜΚΑπρόσφυγες