Ανάστατοι ασθενείς και πάροχοι από τον νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ

Ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ, όπως ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία στο πρόσφατο Δ.Σ. του Οργανισμού, από το οποίο απουσίαζε ο πρόεδρος του Οργανισμού, είναι πρόχειρος, κακογραμμένος, δεν συνοδεύεται από την απαραίτητη οικονομοτεχνική μελέτη και βρίθει ρυθμίσεων που υποβαθμίζουν την ποιότητα της υγείας και ζωής των χρονίως πασχόντων, των ατόμων με αναπηρία και κάθε πολίτη που έχει ανάγκη το αγαθό της υγείας, των υπηρεσιών υγείας, των φαρμακευτικών προϊόντων και των αναλωσίμων ειδών για την υγεία και για τη διαβίωσή τους. Προβλέπει δε, τραγικές περικοπές στην περίθαλψη των ασφαλισμένων.

Αυτό επισημαίνουν οι οργανώσεις ασθενών, ενώ οι επαγγελματικές οργανώσεις παρόχων του οργανισμού επισημαίνουν ότι δεν τέθηκε σε καμία διαβούλευση, οδηγώντας σε σκέψεις “για εποχές που οι μεγαλύτεροι θα ήθελαν να ξεχάσουν” ή για εποχές όπου γίνονταν αναφορές σε “εξοχώτατους ηγέτες”.

Ασθενείς με διαβήτη σε πορεία

Τραγικές περικοπές στους διαβητικούς διαπιστώνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί προτάσεις της Ομοσπονδίας που είχαν κατατεθεί από το 2013. Υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των πασχόντων από διαβήτη, οι οποίοι οδηγούνται σε απροσπέλαστα αδιέξοδα.
Οι σημαντικές μειώσεις στις μηνιαίες ποσότητες των αναλωσίμων υλικών, που συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση και τον αυτοέλεγχο του Σακχαρώδη Διαβήτη, η επιβολή συμμετοχής των πασχόντων σε σύγχρονα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ο αποκλεισμός ακόμα και της έννοιας του θεραπευτικού υποδήματος για το Διαβήτη από τον Κανονισμό, είναι η νέα πραγματικότητα κατά την οποία φαντάζει ουτοπική η είσοδος κάθε νέας τεχνολογίας.
Το πολύτιμο αγαθό της υγείας, στο νέο πλαίσιο, θα μπορούν να το απολαμβάνουν μόνο οι έχοντες την οικονομική δυνατότητα.

Για το λόγο αυτό, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ οργανώνει συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως στις 12.30 το μεσημέρι και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 27 Ιουνίου, με τη συμμετοχή των πασχόντων και των οικογενειών τους.

Η ΕΣΑΜΕΑ

Το απόγευμα της Τρίτης 12/6/2018, η ΕΣΑμεΑ ενημερώθηκε εκτάκτως ότι, μεσημέρι της επομένης, Τετάρτη 13/6/2018, επρόκειτο να τεθεί σε συζήτηση κι έγκριση από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ ο νέος ΕΚΠΥ κι αυτό χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, καμία δυνατότητα συζήτησης με τους ενδιαφερόμενους φορείς εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, τους άμεσους χρήστες υπηρεσιών υγείας, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται ότι ο ΕΚΠΥ αφορά το σύνολο του πληθυσμού της χώρας, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, κοινωνική τάξη, σωματική κατάσταση και φυσικά έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία για τους συχνούς χρήστες υπηρεσιών υγείας, τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Η ΕΣΑμεΑ, αντέδρασε άμεσα κι απευθύνθηκε με επιστολή της στον Υπουργό και στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας με κοινοποίηση στον πρόεδρο και στα μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, ζητώντας να αποσυρθεί, να μην συζητηθεί και να τεθεί σε διαβούλευση με τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ επέμεναν και τελικώς ψήφισαν τον ΕΚΠΥ, κατά πλειοψηφία, ο οποίος είναι πρόχειρος, κακογραμμένος, δεν συνοδεύεται από την απαραίτητη οικονομοτεχνική μελέτη και βρίθει ρυθμίσεων που υποβαθμίζουν την ποιότητα της υγείας και ζωής των ατόμων με αναπηρία, χρόνια πάθηση, κάθε πολίτη που έχει ανάγκη το αγαθό της υγείας, των υπηρεσιών υγείας, των φαρμακευτικών προϊόντων και των αναλωσίμων ειδών για την υγεία και για τη διαβίωσή τους.
Η ΕΣΑμεΑ, και διά του εκπροσώπου της στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, διαφώνησε πλήρως με όλη τη διαδικασία, καθώς και με το εισηγηθέν στο Δ.Σ. ΕΚΠΥ κείμενο του νέου ΕΚΠΥ, και αποχώρησε από τη συνεδρίαση- από την οποία, αξίζει να σημειωθεί ότι, απουσίαζε ο πρόεδρος του Οργανισμού.

Η ΕΣΑμεΑ σημείωσε πως ο διαρκής αγώνας της συνεχίζεται ασταμάτητα, για την πρόσβαση και την προστασία του δικαιώματος στην υγεία κάθε πολίτη, με ή χωρίς αναπηρία και διεκδικεί το ελάχιστο επίπεδο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, υγειονομικού υλικού, φαρμάκων, βοηθημάτων και αναλωσίμων ειδών υγείας και κάθε τι που βελτιώνει την καθημερινότητα και τη ζωή των ατόμων με αναπηρία, χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους.

Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος

Την ανάγκη συνολικής αναθεώρησης και επικαιροποίησης του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ, παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος Χρίστος Βιρβίλης, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν πολλαπλώς επιχειρήθηκε μέσω ανοιχτής διαβούλευσης. Οι προσπάθειες έκδοσης νέου Κανονισμού δεν ευοδώθηκαν με ευθύνη των τότε διοικήσεων, αφού η διαβούλευση είχε ολοκληρωθεί.

Με σκοπό την κατάθεση των προτάσεων των κέντρων αποκατάστασης, η Ένωση είχε απευθυνθεί το 2014 στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης και είχε λάβει όλες τις ισχύουσες επιστημονικές οδηγίες σχετικά με τις παθήσεις που χρήζουν Ιατρικής Αποκατάστασης καθώς και τους αντίστοιχους χρόνους. Το σύνολο των οδηγιών είχε κατατεθεί βάσει της οριζόμενης διαδικασίας στον Οργανισμό.

Έκτοτε ο Οργανισμός δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης ενός εμπεριστατωμένου, σύγχρονου και αντικειμενικού ΕΚΠΥ. Η Ένωση ενημερώθηκε από δημοσιεύματα για την ψήφιση νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) από το Δ.Σ. του Οργανισμού.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βιρβίλης, επειδή:

  • Ουδέποτε κληθήκαμε να καταθέσουμε εκ νέου τις απόψεις μας στο προτεινόμενο σχέδιο.
  • Ουδέποτε αναφέρθηκε στην Ένωσή μας η διάθεση του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στην ψήφιση νέου ΕΚΠΥ.
  • Ουδέποτε έγινε οποιαδήποτε διαδικασία διαβούλευσης μέσω δημόσιας πρόσκλησης του ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο με την ΕΚΑΕ αλλά απ’ όσο γνωρίζουμε και με κανένα θεσμικό όργανο άλλων κλάδων 2βάθμιας περίθαλψης.
  • Και ουδέποτε λάβαμε γνώση του υπό ψήφιση σχεδίου ΕΚΠΥ,

καλούμε έστω και τώρα να προβείτε σε διαβούλευση μικρής χρονικής διάρκειας, δίνοντάς μας το αν μη τι άλλο δημοκρατικό δικαίωμα της κατάθεσης των απόψεών μας.
Οι συνεχιζόμενες το τελευταίο χρονικό διάστημα μονομερείς ενέργειες του Οργανισμού, δυστυχώς μας θυμίζουν εποχές που όλοι οι Έλληνες καταγγέλλουν και οι κάπως μεγαλύτεροι σε ηλικία επιθυμούν να ξεχάσουν. Ελπίζουμε ότι αποτελούν απλώς ατυχείς πρωτοβουλίες κι όχι μέρος συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος

Από την πλευρά της Ένωσης Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος, ο πρόεδρος Γιώργος Αλαφούζος, επισημαίνει ότι από τον Μάρτιο του 2016, που έλαβε επιστολή από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με την οποία ο Οργανισμός καλούσε τα θεσμικά όργανα των Παρόχων Υγείας να ορίσουν τους εκπροσώπους που θα συμμετείχαν στην συζήτηση για την δημιουργία νέων Συμβάσεων με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία είχε μόλις επαναλειτουργήσει, εξακολουθεί να αναμένει την πολυπόθητη πρόσκληση για την εν λόγω συζήτηση.

Συνεπώς, εξακολουθεί να υφίσταται Σύμβαση, η οποία δεν περιγράφει την τρέχουσα συνεργασία, ούτε κατ’ ελάχιστο.

Την ίδια περίπου περίοδο, η Ένωση είχε τοποθετηθεί και αναφορικά με ένα σχέδιο νέου Ε.Κ.Π.Υ., το οποίο είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προς διαβούλευση. Ουδεμία περαιτέρω συζήτηση δεν έλαβε χώρα έκτοτε για το εν λόγω θέμα.

Σημειώνοντας ότι αγνοεί παντελώς το περιεχόμενο του νέου ΕΚΠΥ, η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος, θεωρεί το λιγότερο απαράδεκτο, να λειτουργούν τα μέλη της, τα οποία προσφέρουν περισσότερες από 5.000 κλίνες κλειστής νοσηλείας και απασχολούν περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους, σε πλαίσιο, το οποίο καθορίζουν κείμενα, στην σύνταξη των οποίων δεν συμμετείχε θεσμικά.

“Η μονομερής υπαγόρευση του πλαισίου που θα ορίζει μια συνεργασία, παραπέμπει σε πρακτικές καθεστώτων, όπου τα δελτία ειδήσεων ξεκινούν αναφερόμενα σε «εξοχότατους ηγέτες».

Αν το Υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αισθάνονται και επιθυμούν να λειτουργούν ως ηγέτες, οφείλουν να επαναπροσδιορίσουν τον ορισμό της λέξης. Ηγέτης είναι εκείνος που προπορεύεται άλλων, οι οποίοι ακολουθούν με την θέληση τους. Οτιδήποτε πέραν αυτού δεν αποτελεί ηγεσία! Αποτελεί κατάχρηση εξουσίας.

Καθ’ όλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, που έπληξε και εξακολουθεί να πλήττει την χώρα μας, τα μέλη της Ένωσης Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος, αντιλαμβανόμενοι τα οξεία προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασφαλισμένοι και ο Ασφαλιστικός τους Οργανισμός, στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια εξορθολογισμού και ανάκαμψης του συστήματος υγείας.
Αν μη τι άλλο, δικαιούμαστε ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση και όχι υπαγορεύσεις και διαταγές”.