Αναζητούνται πάνω από μισό δισ. ευρώ επιπλέον κεφάλαια για φάρμακα

Στα περίπου 310 εκατ. ευρώ εκτιμάται η δαπάνη για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών της χώρας, ποσό το οποίο επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Την ίδια στιγμή στο πεδίο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης υπάρχει υψηλή υπέρβαση η οποία αποδίδεται και στον κορονοϊό. Το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να εξασφαλίσει κονδύλια από Ελλάδα και ΕΕ ώστε να μην επιβαρύνεται απόλυτα ο δικός του προϋπολογισμός με το συνολικό ποσό να ξεπερνά ακόμη και το μισό δισ. ευρώ.

Ο βραχνάς του αυξημένου clawback, οδηγεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στην αναζήτηση πόρων ώστε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για φάρμακα. Ένα πρώτο βασικό ζήτημα είναι το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είναι της τάξης των 310 εκατ. ευρώ. Για το ποσό αυτό αναζητούνται κεφάλαια κυρίως από τον κρατικό προϋπολογισμό εκτός αυτού που αφορούν στο Υπουργείου Υγείας.

Ένα άλλο πεδίο είναι τα νοσοκομειακά φάρμακα τα οποία το 2021 έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα  επίπεδα εκτοξεύοντας το clawback. Δε γνωρίζουμε πόσο είναι το κόστος αυτό αλλά σίγουρα θα ήταν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η δαπάνη εκτοξεύτηκε λόγω covid καθώς υπήρχε μεγάλη κατανάλωση φαρμάκων όπως αντιβιοτικά, αναλγητικά, κορτικοειδή  που χρησιμοποιήθηκαν σε υψηλές ποσότητες λόγω covid. Για τη δαπάνη αυτή αναζητούνται κεφάλαια από το ταμείο της ΕΕ που αφορά τη χρηματοδότηση των χωρών σχετικά με τη διαχείριση των ασθενών με covid. Μάλιστα ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης έχει ζητήσει να καταγραφεί το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασθενών με covid και στη συνέχεια να διεκδικήσει  το σχετικό ποσό από την ΕΕ.

Πορεία νοσηλειών

Η Κυβέρνηση ανησυχεί για την αύξηση του κόστους διαχείρισης ασθενών με covid καθώς φαίνεται ότι η επιδημία καλπάζει και πάλι. Τα χθεσινά 2000 και πλέον νέα κρούσματα αποτελούν ρεκόρ Κυριακής για αρκετούς μήνες και εκτίναξαν τον μέσο όρο επτά ημερών στις 3210. Ο αριθμός αυτός απέχει ελάχιστα από το ρεκόρ μέσου όρου νέων κρουσμάτων την εβδομάδα που ήταν 3258 ήταν ήταν στις 26/8 και ο οποίο βεβαίως είχε επηρεαστεί από το ρεκόρ των 4608 νέων κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί στις 24/8.

Πέρα από την άνοδο των κρουσμάτων σημαντική είναι και η αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών. Ειδικότερα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το Σάββατο σημειώθηκε σημαντική αύξηση νέων εισαγωγών στις 253, ανεβάζοντας έτσι το μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου στους 226 ασθενείς, ενώ μια εβδομάδα πριν ήταν 200, δηλαδή φαίνεται αύξηση 13%.

Επίσης σταθερά σε πάνω από 350 διατηρούνται οι διασωληνωμένοι ασθενείς και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να αυξηθούν χωρίς όμως να φτάσουν στα δραματικά επίπεδα των 600 ή 850 που είχαν ανέλθει στο δεύτερο και τρίτο κύμα αντίστοιχα. Όμως θα πιέσουν τα νοσοκομεία τα οποία θα πρέπει να μπορούν να υποδέχονται και άλλα περιστατικά καθώς αναμένεται να έρθει ένας ιδιαίτερα δύσκολος χειμώνας με πολλές αναπνευστικές λοιμώξεις.

Οι επιστήμονες ανησυχούν πως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη αναμένεται αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων. Και μάλιστα σε αυξημένα επίπεδα είναι τα κρούσματα στα νεαρά άτομα και δη στα παιδιά. Αν και υπολείπονται 7 μέρες για να τελειώσει ο Οκτώβριος, ήδη τα κρούσματα στις ηλικίες έως 17 ετών πλησιάζουν το σύνολο των κρουσμάτων του Σεπτεμβρίου.

Φαίνεται λοιπόν ότι θα αυξηθούν οι ανάγκες για φάρμακα είτε σε νοσηλευόμενους είτε σε άτομα που θα νοσήσουν και θα μείνουν στο σπίτι. Χρειάζονται λοιπόν νέοι πόροι για αυτή την έκτακτη συνθήκη.

φάρμακαφαρμακευτική δαπάνηπερίθαλψη ανασφαλίστωνCovid-19 νοσηλείανοσηλείεςΘάνος Πλεύρης