Ανεξέλεγκτη η φαρμακευτική δαπάνη ανεβάζει το clawback κατά 26,3%

Δραματικές είναι οι υπερβάσεις της φαρμακευτικής δαπάνης και φέτος, υπερκαλύπτοντας και πάλι τον προϋπολογισμό που έχει καθοριστεί για την νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή δαπάνη.

Στην περίπτωση των νοσοκομειακών φαρμάκων, οι υπερβάσεις κινούνται με ρυθμό της τάξης του 20,7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στην περίπτωση των φαρμάκων που χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ο ρυθμός υπολογίζεται σε 30,4%, διαμορφώνοντας έτσι, ένα ποσοστό της τάξης του 26,3%, μεσοσταθμικά.

Το γεγονός επισημαίνεται σε επιστολή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τονίζοντας πως από τη μέχρι σήμερα πορεία των δαπανών για φάρμακα, είναι εμφανές ότι και η προβλεπόμενη δαπάνη δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών, αλλά ούτε και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούν επαρκώς για την περιστολή της.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ολύμπιος Παπαδημητρίου και ο γενικός διευθυντής Μιχάλης Χειμώνας, επισημαίνουν στην επιστολή τους, ότι οι υπερβάσεις της φαρμακευτικής δαπάνης αποτελούν το πιο καυτό θέμα για τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς η πορεία είναι ανεξέλεγκτη βάσει των τελευταίων δεδομένων.

Και τονίζουν ότι η φαρμακοβιομηχανία αδυνατεί να καταβάλει υπερβάσεις για το 2019, μεγαλύτερες εκείνων του 2018, και ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου, αλλά και του συστήματος υγείας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, επί προϋπολογισμού 1,945 δισ. ευρώ για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, το 2018 η υπέρβαση έφτασε τα 572 εκ. ευρώ και η πρόβλεψη για το κλείσιμο του 2019 ανεβάζει το αντίστοιχο ποσό στα 746 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 30,4%.

Σε ότι αφορά τα νοσοκομεία, ο προϋπολογισμός του 2018 προέβλεπε όριο δαπάνης τα 455 εκ. ευρώ, και η υπέρβαση έφτασε τα 342 εκ. ευρώ. Για φέτος, προβλέπονται 500 εκ. ευρώ όριο δαπανών με πρόβλεψη υπέρβασης της τάξης των 400 εκ. ευρώ, δηλαδή μια αύξηση ύψους 17%.

Στη νοσοκομειακή δαπάνη συμπεριλαμβάνονται και τα νοσοκομειακά φάρμακα που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για τα οποία το 2018 ο προϋπολογισμός προέβλεπε 82 εκ. ευρώ με την υπέρβαση να φτάνει τα 68 εκ. ευρώ επιπλέον. Φέτος η πρόβλεψη περιορίζεται στα 62 εκ. ευρώ, με την υπέρβαση να υπολογίζεται στα 100 εκ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας μια αύξηση της τάξης του 47,1%.

Αντίστοιχα, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, προβλέφθηκαν και τις δύο χρονιές δαπάνες για φάρμακα ύψους 13 εκ. ευρώ, ενώ η υπέρβαση πέρυσι έφτασε τα 15 εκ. ευρώ και φέτος εκτιμάται να περιοριστεί στα 13 εκ. ευρώ.

Συνολικά, με προϋπολογισμούς των 550 εκ. ευρώ και 575 εκ. ευρώ, για τα έτη 2018 και 2019, αντίστοιχα, η υπέρβαση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης έφτασε πέρυσι τα 425 εκ. ευρώ, ενώ για φέτος υπολογίζεται στα 513 εκ. ευρώ, αυξημένη κατά 20,7% μεσοσταθμικά.

Έτσι, στο σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης, επί προϋπολογισμού 2,495 δισ. ευρώ το clawback έφτασε τα 997 εκ. ευρώ το 2018 και για το 2019, επί προϋπολογισμού 2,520 δισ. ευρώ, το clawback αναμένεται να εκτιναχθεί στα 1,259 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 26,3%.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί άμεσα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιεί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με τους εκπροσώπους των φορέων της υγείας.

ΣΦΕΕclawbackφαρμακευτική δαπάνη