Αντιδρά ο ιατρικός κόσμος για το νέο σύστημα παραπομπών στην ΠΦΥ

Την αντίθεσή της στην κίνηση του ΕΟΠΥΥ να ανακοινώσει πως από σήμερα, 1η Αυγούστου, καταργούνται οι ισχύουσες συμβάσεις των Ιατρών Παθολόγων, Γενικών Ιατρών και Παιδιάτρων και τροποποιείται ο θεσμός του Οικογενειακού γιατρού, εκφράζει η ΠΟΣΚΕ.

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων κάνουν λόγο για μία ενέργεια “απαράδεκτη” και “εσπευσμένη” η οποία θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους ασθενείς. Κι αυτό διότι, λέει η ΠΟΣΚΕ, είναι γνωστό ότι “το σύστημα που ελπίζει να φτιάξει το Υπουργείο Υγείας απέχει μακράν της υλοποίησής του, αφού οι ΤΟΜΥ – όσες υπάρχουν – λειτουργούν με προσωπικό Ιατρών κάτω του 40% που χρειάζονται, ενώ για τους συμβεβλημένους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον κάτω των 500 από τους 3.000 συνολικά που χρειάζονται”.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ, κ. Φώτιος Πατσουράκος, το ερώτημα που τίθεται με βάση τις αλλαγές αυτές είναι “για ποιους Οικογενειακούς Ιατρούς μιλάμε και πώς θα εξυπηρετηθούν οι ασθενείς;”. Τονίζει, δε, πως άποψη της ΠΟΣΚΕ είναι ότι μετά την εθνική τραγωδία των πυρκαγιών είναι άκαιρη η οποιαδήποτε εφαρμογή του συστήματος.

Θέση της ΠΟΣΚΕ είναι πως η επίκληση μνημονιακών δεσμεύσεων είναι έξω από κάθε λογική, όταν η παρούσα κυβέρνηση προεκλογικά είχε ως σύνθημα την κατάργηση των μνημονίων. Παράλληλα, ως προς τους συμβεβλημένους με ΕΟΠΥΥ Ειδικούς Ιατρούς – μέλη της ΠΟΣΚΕ – θεωρεί πως “ υπάρχει ασάφεια για τον τρόπο λειτουργίας τους από 1/8/2018 ως προς τις επισκέψεις αφού προβλέπεται ότι όπου υπάρχει πλήρη κάλυψη από Οικογενειακούς Ιατρούς θα ισχύει ίδιο σύστημα παραπομπών”.

Με δεδομένα τα παραπάνω λοιπόν η Ομοσπονδία απέστειλε επιστολή με την οποία ζητάει διευκρινίσεις τόσο σχετικά με το εάν ισχύουν οι παλαιές συμβάσεις των υπολοίπων πλην Οικογενειακών Ιατρών, Ειδικών Ιατρών με το σύστημα της ελεύθερης επιλογής και των 200 επισκέψεων τον μήνα και έως πότε, καθώς και ποιές περιοχές έχουν πλήρη κάλυψη από Οικογενειακούς Ιατρούς και σε ποιους ως εκ τούτου Ειδικούς Ιατρούς καταργούνται οι συμβάσεις.

Ζητά επίσης να ενημερωθεί κατά πόσον θα αποζημιωθούν οι επισκέψεις που θα γίνουν από τους συμβεβλημένους Ειδικούς Ιατρούς με το σύστημα των 200 επισκέψεων μετά την 1/8/2018, αλλά αν στις περιοχές με πλήρη κάλυψη Οικογενειακών Ιατρών (αν υπάρχουν) ο Ειδικός Ιατρός θα δέχεται τα παραπεμπτικά του Οικογενειακού Ιατρού.
Ο ΙΣΑ

Θέση στο ζήτημα πήρε και ο ΙΣΑ, ο οποίος με ανακοίνωσή του καλεί τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ μέλη του, να διακόψουν την παροχή των υπηρεσιών τους, εν όψει του νέου συστήματος υποχρεωτικών παραπομπών, μέχρι την επίσημη διαβεβαίωση ότι οι εκτελεσθείσες ιατρικές επισκέψεις θα αποζημιωθούν και δεδομένου ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η πληρωμή των συμβεβλημένων ειδικών γιατρών (πλην οικογενειακών).

Ο ΙΣΑ με αφορμή το νέο σύστημα υποχρεωτικών παραπομπών, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το οποίο ξεκινά την 1η Αυγούστου 2018, τονίζει ότι δεν έχει δημιουργηθεί, η αναγκαία υποδομή, για να καλυφθεί ο πληθυσμός και η περίθαλψη των πολιτών είναι στον αέρα.

Επισημαίνει μάλιστα πως έχει καλυφθεί μόνο μία στις 4 θέσεις οικογενειακών γιατρών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μόνο 465 συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί, για να καλύψουν τις ανάγκες όλου του πληθυσμού της χώρας.