Αρχή κινητοποιήσεων η σημερινή απεργία στα νοσοκομεία

Σε ρυθμό κινητοποιήσεων μπαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενόψει νομοσχεδίου που θα κατατεθεί μετά το Πάσχα για τους οργανισμούς των νοσοκομείων. Οι κινητοποιήσεις θα έχουν αιτήματα και τις ελλείψεις προσωπικού και το ιατρικό μισθολόγιο.

Ξεκινώντας από σήμερα με την απεργία της ΟΕΝΓΕ στα δημόσια νοσοκομεία, για τη μη απόλυση του επικουρικού ιατρικού προσωπικού, η ΕΙΝΑΠ προχωρεί σε συναντήσεις με πολιτικά κόμματα, γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία με προοπτική Γενικής Συνέλευσης της ένωσης, στάσεις εργασίας αμέσως μετά το Πάσχα, και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ και στις γενικότερες που αφορούν την υγεία.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με ανακοίνωσή του σημείωσε πως η πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας στις 19/03/18, ήταν μία από τις πιο «οδυνηρές» συναντήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Αναλυτικά η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει τα παρακάτω:

Μισθολόγιο: Το δ.σ. της Ένωσης δέχθηκε ωμή απάντηση ότι δεν τίθεται θέμα για άμεση επαναφορά των μισθών, παρά μόνο ένα εφάπαξ φιλοδώρημα που πιθανόν να προκύψει στο τέλος του έτους από το υπερπλεόνασμα.
Η δήλωση μόνο ειρωνεία και οργή προκάλεσε στους νοσοκομειακούς γιατρούς οι οποίοι βλέπουν πιθανή αναπροσαρμογή ωρομισθίου εφημέρευσης και αύξηση μισθού να παραπέμπεται στις καλένδες. Ούτε καν μετά την περιβόητη έξοδο από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο!
Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί αγωνιστικά άμεση αποκατάσταση απωλειών και ενημερώνει ότι για τη διεκδίκηση των αναδρομικών, μετά την απόφαση του ΣτΕ, θα προσφύγει δικαστικά στο όνομα όλων των γιατρών προκειμένου οι τελευταίοι να μην χρειάζεται να δαπανούν επιπλέον χρήματα οι γιατροί.

Προσλήψεις – επικουρικοί: Τα κενά που θα προκύψουν έως το τέλος του 2018 από την απόλυση χιλιάδων επικουρικών γιατρών, αλλά και άλλων συμβασιούχων ( νοσηλευτών, διοικητικών, ΟΑΕΔ, καθαριστών, κ.λπ.) δεν αναπληρώνονται με υποσχέσεις. Ειδικά στους γιατρούς, η αναγγελία προκήρυξης 1.568 θέσεων πανελλαδικά είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις πραγματικές ανάγκες που το ίδιο το Υπουργείο τις ελαχιστοποιεί στις 6.500 πανελλαδικά. Στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερες.

Διαιωνίζουν και αυξάνουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας προτείνοντας τρόπους στα νοσοκομεία για τη γρηγορότερη αντικατάσταση αυτών που απολύονται με νέους επικουρικούς, οι οποίοι θα πληρώνονται φυσικά από τα πενιχρά έσοδα των νοσοκομείων.

Σχετικά με το οξύτατο πρόβλημα που δημιουργεί η απόλυση 400 νοσηλευτών που έχουν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για τις ΜΕΘ, πάλι με ισόποσους επικουρικούς θα αντικατασταθούν! Η αιτία; Δεν υπάρχει πρόβλεψη για νέα προκήρυξη μη ιατρικού προσωπικού ούτε το 2018 ούτε το 2019 εκτός από 1.000 για πιθανή αντικατάσταση των 1.000 επικουρικών μη γιατρών. Είναι βέβαια πασίγνωστο ότι τα οργανικά κενά ξεπερνούν τις 20.000!
Η ΕΙΝΑΠ επιμένει στο πάγιο αίτημα για μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, τώρα, χωρίς να απολυθεί κανείς επικουρικός.

Χρόνος εργασίας των γιατρών: Στη συνάντηση, η ΕΙΝΑΠ διαπίστωσε ομολογία ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει το νόμο που η ίδια ψήφισε πριν 6 μήνες, οπότε η Ένωση είχε αντιδράσει καθολικά. Εντούτοις, καθιερώθηκε η Ευρωπαϊκή Οδηγία που οδηγεί σε κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας.

Ο χρόνος εργασίας μπορεί να γίνει ανθρώπινος μόνο με μαζικές προσλήψεις γιατρών, 6ωρο – 5ήμερο – 30ωρο, με μία εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη αυτής. Αίτημα καθολικό από όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Εκπαίδευση: Παρότι δεν υπάρχει επίσημο κείμενο από το Υπουργείο, συζητείται πώς θα μπουν φραγμοί στην ειδικότητα, με περιορισμό των εξεταστικών περιόδων, πανελλαδικές εξετάσεις, πόντους από συνέδρια, διαρκείς εξετάσεις ανά έτος ή διετία κ.λπ. Έτσι, η εκπαίδευση θα γίνει πιο ακριβή για τους νέους γιατρούς και θα δημιουργηθούν δύο κατηγορίες, αυτών που θα μπορούν ή θα έχουν την εύνοια του κατεστημένου και αυτών που θα ανήκουν στη μεγάλη πλειοψηφία, που θα αναγκάζονται να πληρώνουν και θα έχουν μεγάλη δυσχέρεια στην εύρεση εργασίας.

Η ΕΙΝΑΠ διερωτάται: “Για ποια εκπαίδευση μιλούν όταν σε δεκάδες υποστελεχωμένα νοσοκομεία οι ειδικευόμενοι είναι είδος πολυτελείας;

H αδυναμία εύρεσης σταθερής – αξιοπρεπούς δουλειάς και η απουσία σοβαρής κρατικής εκπαίδευσης είναι οι κύριες αιτίες ξεριζωμού δεκάδων χιλιάδων νέων γιατρών.
Γι’ αυτό δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι, όχι μόνο σε περιφερειακά νοσοκομεία, αλλά και σε πολλά κεντρικά σε ορισμένες ειδικότητες (π.χ. βιοπαθολογιας, ΩΡΛ, αναισθησιολογίας, καρδιοχειρουργικής κ.λπ.).

Όσο για το θέμα των Ιατρικών Εταιρειών που απασχολεί τόσο πολύ τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ κ. Μάρκου, που δεν είναι και αρμοδιότητά του, πιστεύουμε ότι μπορούν να λειτουργούν αυτόνομες, χωρίς την εποπτεία των πολυεθνικών των φαρμάκων και να προσφέρουν ουσιαστικά στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών”.

Η ΕΙΝΑΠ καλεί τους γιατρούς, ειδικά τους νέους, να αποκρούσουν αντιεκπαιδευτικές κατευθύνσεις και να διεκδικήσουν δωρεάν, ουσιαστική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση μακριά από τα συμφέροντα των εταιρειών. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος για την επιστημονική ανέλιξη και καταξίωση.

Οργανισμοί νοσοκομείων: Μετά το Πάσχα θα έρθει στη Βουλή πολυνομοσχέδιο για την Υγεία, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τους Οργανισμούς των νοσοκομείων. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες, όμως τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρχει απόκλιση από τις μνημονιακές δεσμεύσεις του 2012. Συνεπώς δεν μπορούν να αποσυγχωνεύσουν – πλην λίγων εξαιρέσεων – δομές που συγχωνεύτηκαν ή να λειτουργήσουν ξανά νοσοκομεία που καταργήθηκαν.

Από τις ανακοινώσεις φαίνεται ότι ξανατίθεται υπό αμφισβήτηση η ύπαρξη των ήδη ελάχιστων ψυχιατρικών νοσοκομείων, τη στιγμή που τα υπάρχοντα 3 ψυχιατρικά νοσοκομεία και οι ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων είναι γεμάτα ράντζα.

Στους νέους Οργανισμούς, πρέπει να προβλέπεται σαφές πλαίσιο λειτουργίας των Πανεπιστημιακών νοσοκομείων και των Πανεπιστημιακών κλινικών οι οποίες είναι μεικτές κλινικές στις οποίες συμμετέχουν γιατροί του ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί γιατροί. Απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα τα οποία η ΕΙΝΑΠ έχει ομόφωνα προτείνει, ώστε να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της «ομηρίας» των Ιατρών ΕΣΥ που εργάζονται σε αυτές τις κλινικές.

Στοιχειωδώς απαραίτητα μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελούν η αυτοτελής διοικητική συγκρότηση και η ισότιμη διοικητική εκπροσώπηση των γιατρών ΕΣΥ σε αυτές τις κλινικές καθώς και η δυνατότητα εθελούσιας ένταξής τους χωρίς προαπαιτούμενα σε υπάρχουσες κλινικές του ΕΣΥ. Πάγιο και αδιαπραγμάτευτο αίτημα της ΕΙΝΑΠ αποτελεί επίσης η άμεση καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για όλους τους γιατρούς που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία (πανεπιστημιακούς – στρατιωτικούς – γιατρούς από το πρώην ΙΚΑ).