Μεταξύ Σκύλας (ασθένεια) και Χάρυβδης (ποιότητα υπηρεσιών) οι ασθενείς στο ΕΣΥ

Σοβαρή υποβάθμιση στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών από το ΕΣΥ, αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς από φέτος, εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατρικό δυναμικό.

Οι αποχωρήσεις διευθυντών του ΕΣΥ, λόγω συνταξιοδότησης, που έχουν ξεκινήσει από τα μέσα Δεκεμβρίου και ολοκληρώνονται εντός του Ιανουαρίου του 2018 είναι φέτος ιδιαίτερα μαζικές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ, ως το τέλος του μηνός, αναμένεται να φύγουν από τα νοσοκομεία περίπου 250 διευθυντές ΕΣΥ, οι οποίοι δεν πρόκειται να αντικατασταθούν, όχι άμεσα τουλάχιστον.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο αριθμητικό. Είναι και ποιοτικό, καθώς μαζί με τους αποχωρούντες διευθυντές, “αποχωρεί” και η εξειδικευμένη γνώση τους, η οποία λόγω των ελλείψεων και της μη πρόβλεψης από το κράτος για επαρκές ιατρικό δυναμικό, δεν είχε “πεδίο” για να μεταβιβαστεί.

Έτσι, οι κενές θέσεις, θα συνοδευθούν και από κενό εμπειρίας, το οποίο έχει αντίκτυπο και στην ποιότητα των υπηρεσιών που θα παρέχονται από τώρα και στο εξής.

Η ΕΙΝΑΠ

Με αφορμή τις μαζικές αποχωρήσεις, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Ματίνα Παγώνη, δήλωσε στο Healthmag: “Σήμερα υπηρετούν στο ΕΣΥ περίπου 5.870 γιατροί. Όμως τα κενά ξεπερνούν τις 6.000 θέσεις. Οι συγκεκριμένες αποχωρήσεις θα “κοστίσουν” στο ΕΣΥ, εκτός από στελεχιακό δυναμικό και σε πολύτιμη γνώση για τη διαχείριση των παθήσεων, καθώς τα νέα στελέχη που παραμένουν, μπορεί μεν να έχουν την γνώση και μάλιστα τα νεώτερα δεδομένα, εντούτοις δεν έχουν την εμπειρία της συνολικής διαχείρισης των παθήσεων, που είναι παράγοντας εξίσου σημαντικός για την κάλυψη των ασθενών.

Το πρόβλημα προκύπτει, καθώς σήμερα, οι επιμελητές Α΄ είναι μετρημένοι στα δάχτυλα – αν υπάρχουν – αφού είχε δοθεί ο βαθμός του διευθυντή σε όλους όσοι είχαν τα προσόντα, με προηγούμενη ρύθμιση.

Η επόμενη τετραετία είναι καθοριστική, διότι όλα αυτά τα στελέχη, θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης.

Στο μεταξύ στο ΕΣΥ παραμένουν οι επιμελητές Β’, οι επικουρικοί και οι ειδικευόμενοι, όπου υπάρχουν κι αυτοί, εάν δεν έχουν μεταναστεύσει.

Η ΕΙΝΑΠ το έχει θέσει το θέμα αυτό στο υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να στελεχωθούν αναλογικά, όλες οι βαθμίδες του ΕΣΥ, ώστε να υπάρχει διάχυση της γνώσης αμφοτερόπλευρα, δηλαδή και οι μεγαλύτεροι να διδάξουν τους νεώτερους, αλλά και αντίστροφα.

Από την άλλη πλευρά όμως, για την κάλυψη των κενών, μόνο εξαγγελίες έχουμε ακούσει. Για την ΕΙΝΑΠ, πρόσληψη σημαίνει εκδίδεται ο διορισμός, ο γιατρός παρουσιάζεται στο γραφείο προσωπικού και αναλαμβάνει έργο”.

Η ΟΕΝΓΕ

Από την πλευρά της ΟΕΝΓΕ, ο γενικός γραμματέας Πάνος Παπανικολάου, τόνισε στο Healthmag:

“Οι αποχωρήσεις που ξεκινούν φέτος, στην επόμενη τριετία αναμένεται να φτάσουν τα 2.000 άτομα. Θα αδειάσουν τα νοσοκομεία. Αυτός είναι ο λόγος που η Ομοσπονδία επισημαίνει πως οι προσλήψεις πρέπει να αφορούν μόνιμους γιατρούς ΕΣΥ. Σήμερα οι κενές θέσεις είναι περίπου όσες και των γιατρών που υπηρετούν.

Και για την κάλυψη των αναγκών σε γιατρούς, τοποθετούνται επικουρικοί, οι οποίοι μέχρι να ενημερωθούν και να συντονιστούν με τη λειτουργία της κλινικής, έρχεται η ώρα που πρέπει να φύγουν.

Και το πρόβλημα δεν λύνεται, γιατί οι επιμελητές Β΄ μπορεί να έχουν τη γνώση της ειδίκευσής τους και μια μικρή εμπειρία, όμως αυτή δεν φτάνει και ο χρόνος για να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις στην ολότητά τους, δεν είναι μέχρι στιγμής επαρκής.

Επιπλέον, η αποχώρηση των διευθυντών δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την τοποθέτηση επικουρικών γιατρών. Με πασαλείμματα δεν λύνεται το πρόβλημα, ούτε ποσοτικά. Πόσο μάλλον, ποιοτικά.

Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσλήψεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ για την λειτουργία του συστήματος με ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας”.