Αχτσιόγλου – Ξανθός: Ζημιά του Δημοσίου από ανείσπρακτο rebate 241 εκ. ευρώ από το 2006

Σε καταλογισμούς rebate προς τις φαρμακευτικές προχωρεί – μέσω εφορίας – το υπουργείο Εργασίας, για την είσπραξη ποσού 241 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν αναζητήθηκε ποτέ από το Ελληνικό Δημόσιο – και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Για το ποσό αυτό, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, έκαναν λόγο σήμερα σε σχετική συνέντευξη Τύπου, για κακοδιαχείριση η οποία προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο, λόγω μη σύννομων πράξεων και παραλείψεων κατά την περίοδο 2006-2010.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο υπουργείων για την αναζήτηση και είσπραξη του ποσού αυτού, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα αφορά τόσο την αναζήτηση του ποσού αναδρομικά από το 2006, όσο και τη δυνατότητα συμψηφισμού του, μέσω οφειλών του ΕΟΠΥΥ.

Η κ. Αχτσιόγλου έκανε λόγο για “δώρο ύψους 241 εκ. ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες από τις κυβερνήσεις την περίοδο 2006-2010”, σημειώνοντας πως “η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, να αποκαλύψει κάθε τέτοια περίπτωση κακοδιαχείρισης, να αναζητήσει και το τελευταίο ευρώ που πρέπει να οδηγηθεί στα δημόσια ταμεία, και στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για περίπου 241 εκατομμύρια ευρώ.

Η αναζήτηση και ο πιθανός καταλογισμός ευθυνών για παραλείψεις που έγιναν εκείνη την περίοδο είναι υπόθεση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών.

Οι πολιτικές ευθύνες είναι, προφανώς, αυτονόητες όταν δεν διασφαλίζεται η είσπραξη χρημάτων τα οποία οφείλονται στο Δημόσιο. Οι πολιτικές ευθύνες βαραίνουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις που για σειρά ετών άφησαν στα αζήτητα, χρήματα που έπρεπε να αποδοθούν στο Δημόσιο”.

Αφορμή για τον έλεγχο της οφειλής που προέκυψε, ήταν ερωτήματα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης προς τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι κατά την περίοδο 2006-2010 το Ελληνικό Δημόσιο δεν εισέπραξε ποσό συνολικού ύψους 241 εκ. ευρώ που δικαιούταν:

  1. Για τα έτη 2006-2007 τα ποσά δεν εισπράχθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες διότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθόριζε τις οφειλές ακυρώθηκε αργότερα από το ΣτΕ για τυπικούς λόγους, μετά από προσφυγή των φαρμακευτικών εταιρειών. Το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε εξέδωσε νέα υπουργική απόφαση, παρότι όφειλε να το πράξει, με αποτέλεσμα τα ποσά της περιόδου εκείνης να μην εισπραχθούν ποτέ. Τα συνολικά οφειλόμενα ποσά της περιόδου 2006-2007 ήταν ύψους 134,400 εκατ. ευρώ.
  2. Για το έτος 2008 δεν εκδόθηκε ποτέ Κοινή Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα εκείνη τη χρονιά να μην εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ που το Δημόσιο δικαιούταν να λάβει από το rebate.
  3. Για την περίοδο 2009 έως και 2010 διαπιστώθηκε ότι αν και καθορίστηκαν οι οφειλές, με βάση νεότερο νόμο και νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, ωστόσο ορισμένα ποσά εξ’ αυτών, ούτε εισπράχθηκαν, ούτε βεβαιώθηκαν στην εφορία ως οφειλές των εταιρειών που δεν κατέβαλαν αυτά που όφειλαν. Οι οφειλές αυτές ανέρχονται για τα έτη αυτά σε 40 εκ. ευρώ.

Το σύνολο των μη εισπραχθέντων ποσών, για όλους τους παραπάνω λόγους, ανέρχεται σε περίπου 241 εκατομμύρια ευρώ.

  • Για το 2006 και για το 2007 περίπου 134 εκατομμύρια ευρώ
  • Για το 2008 (κατ’ εκτίμηση) 67,2 εκατομμύρια ευρώ.
  • Για το 2009 υπόλοιπο ποσού 17,5 εκατομμύρια ευρώ.
  • Για το 2010 υπόλοιπο ποσού 22,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η υπουργός δήλωσε πως αμέσως μόλις η πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας αντιλήφθηκε το ζήτημα προχώρησε στις εξής συγκεκριμένες ενέργειες:

  1. Ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός και το Υπουργείο Υγείας που είναι αρμόδιο για την είσπραξη του rebate από το 2012.
  2. Δόθηκε εντολή στις υπηρεσίες να γίνει έλεγχος για το θέμα καθ’ όλη τη συγκεκριμένη περίοδο και να σταλεί αναλυτικός φάκελος με στοιχεία στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, πράγμα το οποίο έγινε.
  3. Υποβλήθηκε σχετικό ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και δόθηκε εντολή στις υπηρεσίες να διαθέσουν άμεσα όλα τα απαραίτητα στοιχεία και δεδομένα στο ΝΣΚ. Το θέμα θα εξεταστεί στην ολομέλεια του ΝΣΚ στις 21 Μαρτίου.
  4. για τα έτη 2009-2010 προχώρησε σε βεβαίωση στην εφορία των ποσών του rebate, τα οποία δεν είχαν βεβαιωθεί, ούτε εισπραχθεί. Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν βεβαιωθεί 26,4 εκατ. ευρώ για τα έτη 2009 -2010 και ολοκληρώνεται η βεβαίωση των υπολοίπων.
  5. Για τα έτη 2006, 2007 και 2008, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το οποίο μέσω του ΕΟΠΥΥ εισπράττει πλέον το Rebate, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα εξασφαλίζει ότι το Δημόσιο θα λάβει τα ποσά που δικαιούται για το rebate των ετών 2006-2008.

Όλα τα ποσά που οφείλονται στο Δημόσιο θα αναζητηθούν και θα εισπραχθούν. Με νομοθετική παρέμβαση θα καλυφθούν τα έτη που έμειναν χωρίς εφαρμογή του rebate και με βεβαιώσεις ποσών καλύπτονται ήδη όσα δεν αποδόθηκαν στο Δημόσιο.

Το υπουργείο Υγείας
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, έκανε λόγο για αδιαφανή λειτουργία την κρίσιμη χρονική περίοδο, και ότι “στην κορύφωση της περιόδου ευμάρειας, τα ταμεία και οι υπηρεσίες δεν είχαν ούτε τα υπηρεσιακά ούτε τα πολιτικά αντανακλαστικά για ελέγχους.
Σήμερα το σύστημα υγείας είναι απόλυτα θωρακισμένο και έχει επιτευχθεί η “ηθικοποίηση” του συστήματος. Σήμερα υπάρχει ένα κλιμακωτό rebate όγκου που κυμαίνεται περί τα 430-440 εκ. ευρώ για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και σε 30-40 εκ. ευρώ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Ταυτόχρονα εφαρμόζονται διαρθρωτικά μέτρα για τον έλεγχο της δαπάνης, με τις επιτροπές ΗΤΑ και Διαπραγμάτευσης, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα στη συνταγογράφηση, την προώθηση του ατομικού φακέλου υγείας και των μητρώων ασθενών, αλλά και με θεσμούς διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς που η διαβούλευση γίνεται πάνω στο τραπέζι, με αποτέλεσμα να ασκείται μια βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική, για την καθολική κάλυψη των αναγκών των ασθενών, ιδίως σε ότι αφορά τη φαρμακευτική περίθαλψη”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, πρόσθεσε πως δεν αποδόθηκαν ευθύνες και δεν ασκήθηκαν διώξεις γιατί δεν υπήρχε σαφής προσδιορισμός της ζημίας που υπέστη το Δημόσιο, και σημείωσε πως το συγκεκριμένο εύρημα αποτελεί μέρος του σκανδάλου στην υγεία, για να καταλήξει πως το ποσό αυτό θα εισπραχθεί μόλις διαπιστωθεί ποιοί δεν πλήρωσαν.