Αυτόλογες μεταμοσχεύσεις και στις ιδιωτικές κλινικές

Καταργείται η αποκλειστικότητα του δημόσιου τομέα ή των νοσηλευτικών ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στη διενέργεια μεταμοσχεύσεων και δίνεται η δυνατότητα και σε ιδιωτικές κλινικές να πραγματοποιούν αυτόλογες μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων, ύστερα από σχετική άδεια, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας.

Το πράσινο φως έδωσαν στον ιδιωτικό τομέα σύγχρονες αντικαρκινικές θεραπείες που εγκρίθηκαν πρόσφατα και στη χώρα μας και είναι μεν διαθέσιμες, πλην όμως δεν έχουν αξιολογηθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, ούτε έχουν περάσει από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για την κάλυψή τους από την κοινωνική ασφάλιση.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, κατατέθηκε χθες με τροπολογία στη Βουλή, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Στην εισηγητική έκθεση σημειώνεται ότι η δυνατότητα δίνεται στις ιδιωτικές κλινικές, για να εξασφαλίζεται η όσο το δυνατόν αμεσότερη θεραπεία των ασθενών και να μην επιβαρύνεται η υγεία τους από καθυστερήσεις και αναμονές. Έτσι, τους δίνεται η δυνατότητα να μπορούν να ακολουθήσουν τη θεραπεία και σε ιδιωτικές κλινικές, εφόσον εγκρίνεται η καταλληλότητά τους από πλευράς εγκαταστάσεων, εξοπλισμού, προσωπικού, μέσων κλπ.

Με την ίδια τροπολογία, οι υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών των νοσοκομείων, μετά την μεταφορά αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου, δεν αποκτούν ιδιότητα του δημόσιου υπόλογου, και θα ευθύνονται στο εξής μόνο για δόλο ή βαριά αμέλεια, σύμφωνα με τον υπαλληλικό κώδικα.

Επικουρικό προσωπικό

Η τροπολογία παρατείνει επίσης τις συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού που υπηρετούσε το 2017, μέχρι την τοποθέτηση μόνιμου προσωπικού που θα προέλθει από την ολοκλήρωση της προκήρυξης. Η παράταση δίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας των πολιτών.

Όπως αναφέρει η τροπολογία, «Μέχρι την έκδοση του ΦΕΚ διοριστέων της προκήρυξης αυτής, στις αντίστοιχες θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού απασχολούνται, με απόφαση του συλλογικού ή του μονομελούς οργάνου διοίκησης των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όσοι παρείχαν τις υπηρεσίες αυτές μέχρι το 2017 (πράξη 305/2017 του Ι Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου) επειδή συντρέχει εξαιρετικός λόγος δημόσιας υγείας, που επιβάλλει την κατεπείγουσα και αδιάλειπτη μέχρι την πλήρωση των θέσεων του πρώτου εδαφίου κάλυψη, αντίστοιχων υπηρεσιακών αναγκών, οι οποίες δεν είναι εποχικού ή πρόσκαιρου χαρακτήρα και ανάγονται στην προστασία της δημόσιας υγείας».