Αυτοτελή τμήματα τα γραφεία προστασίας ασθενών στα νοσοκομεία

Σε αυτοτελή τμήματα θα μετατραπούν τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας για τους οργανισμούς των νοσοκομείων.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας χθες στην συνάντηση εργασίας των προϊσταμένων των Γραφείων των νοσοκομείων της χώρας, που συνεδρίασε με πρωτοβουλία του προέδρου της αρμόδιας επιτροπής Γ. Καλαμίτση.

Ο υπουργός επεσήμανε πως πρόκειται για μια υπηρεσία πολύ σημαντική και όχι δεύτερης ταχύτητας στο σύστημα υγείας, δεν είναι απαξίωση και υποβάθμιση, δεν είναι «πάρκινγκ» κάποιων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν κάτι πιο σημαντικό. Είναι σημαντική δουλειά, η οποία βοηθάει στη συνολική αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης.

Στην εισήγησή του, ο υπουργός Υγείας, πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζεται ένα Ενιαίο Κανονιστικό Πλαίσιο Διαχείρισης Καταγγελιών ώστε να υπάρχει ομοιογένεια και προτυποποίηση στην αντιμετώπιση των περιστατικών.

“Με την κεντρική Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών και των λοιπών υπηρεσιών υγείας που υπάρχει στο Υπουργείο, αλλά και με τα Γραφεία τα οποία νομοθετήσαμε και σταδιακά συγκροτούμε και προσπαθούμε να βάλουμε ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας σε όλα τα νοσοκομεία, θέλουμε να δώσουμε το σήμα στους πολίτες, ότι δεν είναι «ανοχύρωτοι» μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο αλλά μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή και κυρίως ισότιμη φροντίδα, χωρίς να αναζητούν πολλαπλών τύπων διαμεσολαβήσεις και συναλλαγές. Χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουν «μέσον», γνωστούς για να εξυπηρετηθούν και κυρίως χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός και σημείωσε πως πρόκειται για μια τεράστια επένδυση στην αξιοπιστία της δημόσιας περίθαλψης, αλλά και στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων.

Επεσήμανε ότι αποτελεί στοιχείο ηθικοποίησης του συστήματος όχι μόνο η παρέμβαση σε εστίες ανομίας και διαφθοράς αλλά και η δημιουργία θεσμών, διαδικασιών, και δράσεων προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών.

Έτσι εμπεδώνεται μία κουλτούρα ισότητας, σε αντίθεση με το θεσμικό αποκλεισμό εκατομμυρίων ανθρώπων με την εξαίρεσή τους από τις υπηρεσίες υγείας όταν έχαναν την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα γραφεία προστασίας των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας θα στηρίξουν την παρέμβαση που δίνει προτεραιότητα στην καθολική κάλυψη του πληθυσμού, στην αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης, στην ηθικοποίηση του συστήματος υγείας, σε μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του και την ποιότητα της φροντίδας.

“Στο εξής θα υπάρχει μια υπηρεσία που δεν είναι κυτίο παραπόνων, όπου κάποιος θα πηγαίνει και θα αποθέτει μια γραπτή καταγγελία, έχοντας στο μυαλό ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί κανένας. Δημιουργείται ένας θεσμός, ένας μηχανισμός, που θα μπορεί να υποδέχεται, να διευκολύνει, να διευκρινίζει, να αποσαφηνίζει και να επιλύει προβλήματα, τα οποία υπάρχουν στην καθημερινή λειτουργία και διαχείριση των νοσοκομείων”, κατέληξε ο υπουργός.