Βιογραφικά υψηλών προδιαγραφών για αμοιβή 0,72 ευρώ το μήνα

Πλήρως αντίθετοι προς τις νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, δηλώνουν οι συμβεβλημένοι γιατροί του Οργανισμού, μέσω της Ένωσής τους ΕΝΙ – ΕΟΠΠΥ.

Η διοίκηση της Ένωσης κατέθεσε την πλήρη εναντίωση του κλάδου κάνοντας λόγο για “προσπάθεια επίταξης των ιατρείων με απαξιωτικούς όρους συνεργασίας με σκοπό τον ευτελισμό του ιατρικού λειτουργήματος στον ιδιωτικό τομέα.

Οι αιφνιδιαστικοί αποκλεισμοί ολόκληρων περιοχών, πόλεων και ιατρών από τη σύμβαση, ο πενιχρός υγειονομικός σχεδιασμός, η καταστρατήγηση της ελεύθερης επιλογής ιατρού από τον ασθενή δημιουργούν μεγάλα ρήγματα στην πολύπαθη ΠΦΥ με δυνητικά προβλήματα κάλυψης πληθυσμού σε θέματα δημόσιας υγείας”.

Με δεδομένα τα παραπάνω η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ, ζητά άμεση απόσυρση της απαράδεκτης προκήρυξης του ΕΟΠΥΥ και διάλογο από μηδενική βάση.

Στην Πάτρα

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη στα γραφεία του ΙΣΠ με τους οικογενειακούς ιατρούς της πόλης επισημάνθηκε ότι σε μία εποχή που 18.000 ιατροί έχουν εγκαταλείψει μαζικά τη χώρα προς αναζήτηση αξιοπρεπών όρων άσκησης ιατρικού έργου, ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού εγκαινιάζεται μέσω προκήρυξης σύμβασης ΕΟΠΥΥ με απαιτήσεις βιογραφικού «υψηλών προδιαγραφών» και αμοιβή με το ποσό των 0,72 ευρώ ανά ασθενή το μήνα!

“Τόσο αξιολογείται το βαρυσήμαντο ιατρικό έργο ΠΦΥ, για την πλήρη κάλυψη του πληθυσμού ευθύνης και για υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας, πρόληψης, προαγωγής υγείας, δημιουργίας ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, έκδοσης πιστοποιητικών, βεβαιώσεων, χειρισμού και ρύθμισης χρονίως πασχόντων ασθενών κλπ.

Ο θεσμός εισάγει προβληματική ιατρική κάλυψη για μεγάλο πληθυσμό ευθύνης (2250 ενήλικες /1500 παιδιά), με εξευτελιστική αποζημίωση για τους ιατρούς.

Η υποχρεωτική εγγραφή του πολίτη στον οικογενειακό ιατρό της περιοχής όπου κατοικεί και η αποστέρηση του δικαιώματος ελεύθερης πρόσβασης στον ιατρό επιλογής του, θα δημιουργήσουν σημαντικά εμπόδια στην ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ”, επισημαίνει η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

Εκ των προδιαγραφών και με τα πληθυσμιακά κριτήρια που θέτει, προκύπτει ανάγκη για πάνω από 500 ραντεβού το μήνα ανά συμβεβλημένο ιατρείο, με υποχρεωτική γραμματειακή/νοσηλευτική υποστήριξη, εκτυπωτικά έξοδα, τηλεφωνική κάλυψη, Internet, καθαριότητα χώρου, αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, κλπ, δηλαδή με κόστος λειτουργίας του ιατρείου που προφανώς υπερβαίνει την προβλεπόμενη αμοιβή της σύμβασης, μετά φόρων και ΕΦΚΑ.

Διερευνώντας τις τοπικές προδιαγραφές των συμβάσεων, ο ΙΣΠ διαπίστωσε επίσης τον αιφνιδιαστικό αποκλεισμό από τη σύμβαση ιατρών άνω των 65 ετών και ιατρών που εξυπηρετούσαν ασθενείς σε ευρύτερες περιοχές του Νομού Αχαΐας, όπως η Κάτω Αχαΐα και το Ρίο.

Αναλύοντας τα αριθμητικά δεδομένα της προκήρυξης του ΕΟΠΥΥ και της διαπιστωτικής πράξης της 6ης ΥΠΕ για τους τομείς Π.Φ.Υ. (το.Π.Φ.Υ) και κάνοντας αντιπαραβολή με τον πληθυσμό υπό κάλυψη και τον αριθμό των υπηρετούντων ιατρών, προκύπτουν σημαντικές αναντιστοιχίες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά κενά στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στη δημόσια υγεία.
Στη σύσκεψη, η μεγάλη πλειοψηφία των παρισταμένων συμβεβλημένων/πιστοποιημένων οικογενειακών ιατρών εκδήλωσαν την πλήρη αντίθεσή τους στο νέο πλαίσιο και πρόθεση άρνησης συμμετοχής στη νέα σύμβαση.

Την ίδια άποψη εξέφρασαν οι νέοι ιατροί (πιστοποιημένοι), οι οποίοι εναντιώνονται στην απαξίωσή τους, παραμένοντας σθεναρά εκτός σύμβασης.

Καταλήγοντας η διοίκηση του ΙΣΠ διερωτήθηκε: “Ποιο είναι το μέλλον μίας μεταρρύθμισης ΠΦΥ που δημιουργεί εξαθλιωμένους επαγγελματικά ιατρούς και ταλαίπωρους ασφαλισμένους”;