“Δημιουργική λογιστική” στα νοσοκομεία με κεντρικό ρυθμιστή το clawback

Δαπάνες αυξημένες κατά 242 εκ. ευρώ επιτρέπεται να πραγματοποιήσουν το 2019 τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει συνολικά τα έξοδα των νοσοκομείων να φθάνουν τα 3,139 δισ. ευρώ από 2,897 δισ. φέτος.

Από το συνολικό ποσό των περίπου 3,1 δισ. ευρώ, οι δαπάνες αγορών για αγαθά εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 1,845 δισ. ευρώ από 1,637 δισ. το 2018, δίνεται δηλαδή περιθώριο 208 εκ. ευρώ επιπλέον.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των αγορών, αφορά τα φάρμακα, για τα οποία τα νοσοκομεία θα μπορέσουν να φτάσουν αγορές ύψους 892 εκ. ευρώ, από 782 εκ. ευρώ φέτος, παίρνοντας μια “αύξηση” της τάξης των 110 εκ. ευρώ, ενώ ακολουθούν οι δαπάνες:

  • για υγειονομικό υλικό που αναμένεται να φτάσουν τα 503 εκ. ευρώ το 2019 από 423 εκ. ευρώ φέτος, (μια αύξηση της τάξης των 80 εκ. ευρώ παραπάνω),
  • για τα ορθοπεδικά υλικά θα κοστίσουν το 2019 περίπου 13 εκ. ευρώ περισσότερα με συνολική δαπάνη 101 εκ. ευρώ από 88 εκ. ευρώ φέτος, ενώ
  • τα αντιδραστήρια θα κοστίσουν περί τα 213 εκ. ευρώ, από 210 εκ. ευρώ φέτος, σημειώνοντας αύξηση της τάξης των 21 εκ. ευρώ.

Με τα στοιχεία αυτά του προϋπολογισμού, το σύστημα υγείας εμφανίζεται να παίρνει μια “ανάσα”, από τις εξαιρετικές πιέσεις που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια, και φαίνεται να αναγνωρίζεται η ανάγκη για ενίσχυση της χρηματοδότησής του, εντούτοις στην πραγματικότητα η αύξηση των δαπανών θα περιοριστεί στα 90 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45 εκ. ευρώ θα αφορούν τα νοσοκομειακά φάρμακα, όπως έχει δηλωθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η παραπάνω καταγραφή για τα νοσοκομειακά φάρμακα που ανεβάζει το όριο αγορών στα 892 εκ. ευρώ δεν είναι άλλο από την παραδοχή ότι οι ανάγκες του χρόνου θα φτάσουν το ύψος αυτό. Όπως και φέτος όμως, θα περιοριστούν σε επίπεδα χαμηλότερα των 550 εκ. ευρώ συνολικά, με σχετική απόφαση η οποία θα προβλέπει το ύψος του ποσού clawback στο τελείωμα του έτους, όπως επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Υγείας.

Αντίστοιχα όμως, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις περικοπές που θα γίνουν στις πληρωμές που θα γίνουν τελικά στους υπόλοιπους παρόχους των νοσοκομείων. Το μόνο που εμφανίζεται είναι ένα αρνητικό ταμειακό αποτέλεσμα της τάξης των 600 εκ. ευρώ συνολικά στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Για το θέμα αυτό, καταληκτικά, στον προϋπολογισμό σημειώνεται ότι “στο έτος 2019 προβλέπεται η εμφάνιση θετικού δημοσιονομικού αποτελέσματος ύψους 96 εκατ. ευρώ, για το σύνολο των νοσοκομείων και φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με πρόβλεψη αυξημένων πληρωμών κατά 1.074 εκατ. ευρώ, σε σχέση προς τα αντίστοιχα μεγέθη του ΜΠΔΣ (2.283 εκατ. ευρώ), καθώς στο σκέλος των πληρωμών, έχουν ενσωματωθεί το σύνολο των αντικριζόμενων εξόδων και οι εκτιμώμενες απλήρωτες υποχρεώσεις στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Η εν λόγω εξέλιξη, συμβάλλει στη διαμόρφωση αρνητικού ταμειακού αποτελέσματος ύψους 600 εκατ. ευρώ, όμως συνδυάζεται με μείωση των απλήρωτων υποχρεώσεων ύψους 696 εκατ. ευρώ, στοιχείο που αναμένεται να συνεισφέρει ουσιαστικά στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των δημόσιων νοσοκομείων”.