Διαφάνεια στον προσδιορισμό και την κατανομή του clawback ζητούν οι φαρμακευτικές

Τεκμηριωμένη ενημέρωση για τον τρόπο που κατανέμεται το clawback στις φαρμακευτικές εταιρείες, ζητά από τον ΕΟΠΥΥ ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, με επιστολή του προς τη διοικήτρια του οργανισμού. Αρκετά συχνά οι εκπρόσωποι των εταιρειών έχουν αναφέρει πως πραγματικά δεν κατανοούν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η κατανομή του clawback σε κάθε φαρμακευτική, καθώς δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ και δη στη συνταγογράφηση και την αποζημίωση.

Το θέμα πλέον φαίνεται να γίνεται εντονότερο για τις επιχειρήσεις, μετά και την θεσμοθέτηση των αλλαγών στο clawback όπως η κατάργηση της παραμέτρου της ανάπτυξης αλλά κυρίως το διαχωρισμό του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε φάρμακα ιδιωτικών φαρμακείων και σε Φάρμακα Υψηλού Κόστους που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Θα πρέπει να πούμε πως φέτος το εξωνοσοκομειακό clawback αναμένεται να ξεπεράσει ακόμη και τα 825 εκατ. ευρώ φτάνοντας σε επίπεδα ρεκορ.

Τι ζητά ο ΣΦΕΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΦΕΕ ζητά από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ συνάντηση ώστε να ενημερωθεί σχετικά με τα στοιχεία συνταγογράφησης και υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης κατά την προηγούμενη χρονιά. Να σημειώσουμε ότι η φαρμακευτική αγορά είναι σε αναμονή της έκδοσης Υπουργικής Απόφασης που να εξειδικεύει τα όσα ορίζονται στον πρόσφατο νόμο που προβλέπει τη διάθεση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ αλλά και τον εξορθολογισμό του clawback στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το ΣΦΕΕ θεωρείται σημαντικό να δοθούν τα στοιχεία της δαπάνης και της αντίστοιχης υπέρβασης του 2021 με βάση τη νέα
ανακατανομή του προϋπολογισμού, προκειμένου να έχουμε μια εικόνα της πιθανής επίπτωσης από το clawback σε κάθε προϋπολογισμό. Επίσης θεωρείται απαραίτητο να δίνονται στοιχεία για τις κατηγορίες των εξαιρέσεων ώστε να μπορεί να υπάρχει διαφάνεια στους υπολογισμούς και προβλεψιμότητα για τις εταιρείες.

Παράλληλα ο ΣΦΕΕ, στο πλαίσιο του καλύτερου προγραμματισμού για το 2022, ζητά να του δοθούν για το 2021 στοιχεία όπως:
• Το ποσοστό όγκου φαρμάκων ανά κατηγορία
• Το απόλυτο ποσό της δαπάνης ανά κατηγορία
• Ποσό clawback που αντιστοιχεί προ πλαφόν ανά κατηγορία
• Ποσό clawback που επιβαρύνει τις φαρμακευτικές ανά κατηγορία

Επιπλέον, ο ΣΦΕΕ ζητά διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού της υπέρβασης στην περίπτωση των φαρμάκων υψηλού κόστους (3816) των φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ), καθώς η
τελευταία Υπουργική Απόφαση αναφέρεται μόνο στη νοσοκομειακή δαπάνη του ΕΟΠΥΥ.

ΣΦΕΕclawbackΕΟΠΥΥ