Διευκρινίσεις προς γιατρούς που ασχολούνται με κλινικές μελέτες

Σε διευκρινίσεις οι οποίες αφενός προσπερνούν ένα σκόπελο για τη διενέργεια κλινικών μελετών και επίσης ενισχύουν το δυναμικό των γιατρών που θα γνωμοδοτούν στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), προχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Ειδικότερα με βάση σχετική εγκύκλιο, δεν υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ της συμμετοχής ενός γιατρού σε κλινικές μελέτες και στην γνωμοδότηση για την έγκριση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους μέσω της ηλεκτρονικής προέγκρισης η οποία θεσπίστηκε πρόσφατα.

Ειδικότερα στις αρχές Ιουλίου είχε εκδοθεί λίστα με 413 νοσοκομειακούς γιατρούς οι οποίο και θα γνωμοδοτούσαν προκειμένου αν εγκρίνονται οι συνταγογράφησης των ΦΥΚ ηλεκτρονικά αποφεύγοντας τη διαδικασία των επιτροπών. Όμως οι γιατροί αυτοί οι οποίοι θα ήταν «υποχρεωμένοι» να γνωμοδοτούν δεν θα πρέπει με βάση και τα όσο περιλαμβάνονται στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο, να έχουν την οποιαδήποτε οικονομική σχέση με φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτό εμπόδιζε όσους γιατρούς ασχολούνται με κλινικές μελέτες να παρέχουν γνωμοδοτήσεις και αντίστροφα αν κάποιος γιατρός γνωμοδοτεί δεν θα μπορούσε να συμμετέχει σε κλινική μελέτη που θα μπορούσε να αναλάβει.
Σε συνέχεια ερωτημάτων που υποβλήθηκαν στο Τμήμα Εποπτείας του ΕΟΠΥΥ του Υπουργείου Υγείας, από μερίδα των 413 γιατρών, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Ως άμεσο οικονομικό συμφέρον με επιχείρηση που είναι Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) ή παραγωγός φαρμάκων ή επιχείρηση χονδρικής πώλησης φαρμάκων νοείται:
i. Η σχέση εξαρτημένης εργασίας ή έργου ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών.
ii. Η σχέση παροχής συμβουλών.
iii.Τα οικονομικά δικαιώματα επί των ανωτέρω αναφερόμενων επιχειρήσεων, όπως κατοχή κεφαλαίου, μετοχών και μεριδίων, ομολόγων, δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, αποζημιώσεις, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
iv. Η ιδιότητα μέλους σε Διοικητικό Συμβούλιο ή νομίμου εκπροσώπου των ανωτέρω αναφερόμενων επιχειρήσεων.

Επιπροσθέτως, αναφέρεται ότι δεν συνιστά ασυμβίβαστη ιδιότητα με τον ορισμό του ιατρού ως γνωμοδοτούντος στο ΣΗΠ, μεταξύ άλλων, η συμμετοχή του –υπό οποιαδήποτε ιδιότητα- σε κλινικές δοκιμές ή κλινικές μελέτες που έχει διενεργήσει ΚΑΚ, η συμμετοχή του -υπό οποιαδήποτε ιδιότητα- σε μη εμπορικές κλινικές μελέτες αναφορικά με φάρμακο ΚΑΚ, η έκφραση γνώμης σχετικά με την ολοκλήρωση ενός ερευνητικού έργου, αναφορικά με την κλινική ή/και την οικονομική αποτελεσματικότητα φαρμάκου ΚΑΚ, καθώς και η συμμετοχή σε advisory boards.