Δύσκολο στοίχημα ο εμβολιασμός του 70% μέχρι το καλοκαίρι

Παρά τις προθέσεις και το σχεδιασμό της Κυβέρνησης, μέχρι στιγμή μόλις το 0,46% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ενώ αν η διαδικασία κινηθεί με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει, το ποσοστό αυτό θα είναι της τάξης του 12% μέχρι το τέλος του Μάρτη. Η Ελλάδα δεν αναμένεται να έχει λάβει πάνω από το 12% των συνολικών εμβολίων που της αναλογούν μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, κάτι που προοιωνίζεται σημαντικές καθυστερήσεις και φαίνεται σίγουρο, ότι μέχρι το καλοκαίρι η επίτευξη ανοσίας στο 70% του πληθυσμού δεν θα επιτευχθεί.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις  του ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, η Ελλάδα μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις. Συνολικά από την εταιρεία Pfizer θα μας παραδοθούν 1.348.425 ως το τέλος Μαρτίου. Αυτός ο αριθμός είναι ελαφρά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες ανακοινώσεις. Σε αυτές υπάρχει περίπτωση να προστεθούν και άλλες 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επιπλέον, μετά την έγκριση της Moderna αναμένεται να μας παραδοθούν 20.000 δόσεις εντός του Ιανουαρίου. Το Φεβρουάριο θα μας παραδοθούν άλλες 115.000 δόσεις και τον Μάρτιο 105.000 δόσεις εμβολίων. Οι συνολικές παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο είναι 240.000 δόσεις.
Σε αυτές τις παραδόσεις αναμένεται να προστεθούν από την Astra Zeneca. Αν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων εντός του Ιανουαρίου, όπως αναμένεται, η πρώτη παράδοση θα είναι αρχές Φεβρουαρίου και θα είναι άνω των 400.000 δόσεων, με αύξηση των παραδόσεων τους επόμενους μήνες. Η συμφωνία με την AstraZeneca προβλέπει για τη χώρα 7,1 εκατομμύρια δόσεις. Όμως άγνωστο είναι πόσες και πότε θα τις λάβει.

Από τα παραπάνω προκύπτει λοιπόν ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε λάβει περί τις 2,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε σύνολο 24 εκατομμυρίων που έχουν συμφωνηθεί, από 6 εταιρείες.

Το θετικό είναι ότι αναμένεται και νωρίτερα η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson που είναι μονοδοσικό και πολύ πιο εύκολο στη διαχείριση σαν εμβόλιο και από το οποίο αναμένουμε 4,7 εκατομμύρια δόσεις. Όμως αυτό, αν όλα πάνε καλά, δεν προβλέπεται να συμβεί πριν το Μάρτιο.

Από όλα τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι το τοπίο επίτευξης ανοσίας του πληθυσμού είναι εντελώς θολό και μάλλον δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν από τα μέσα της χρονιάς. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανάφερε χθες όχι “έχουμε επιτύχει τους αριθμούς που έχω ήδη αναφέρει, εξασφαλίσαμε 24 εκατομμύρια δόσεις με τα οποία μπορούμε να εμβολιάσουμε 15 εκατομμύρια πληθυσμό. Άρα, έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα είναι οι κάτοικοί μας, που σημαίνει ότι έχουμε υπερκαλύψει τις ανάγκες μας”. Η σωστή όμως έκφραση είναι ότι “θα έχουμε” περισσότερα εμβόλια καθώς ακόμη έχουμε ελάχιστα.

Το πόσο θολό είναι επίσης το τοπίο διαφάνηκε και από το γεγονός ότι η πληθυσμιακή κατηγορία των ατόμων άνω των 85 ετών, η οποία είναι και η μικρότερη κατηγορία, δεν μπορεί να προσδιοριστεί το πότε θα έχει εμβολιαστεί. Όπως σημείωσε δε ο Γενικός Γραμματέας, “η κάλυψη αυτού του συγκεκριμένου πληθυσμού εξαρτάται από τις παραδόσεις των εμβολίων. Και κρίσιμοι παράγοντες σε αυτό, είναι οι εγκρίσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων των δυο εταιρειών, της AstraZeneca που αναμένουμε πολύ μεγάλες παραδόσεις, ειδικά αν έχουμε μια έγκριση μέσα στον Ιανουάριο, αρχές Φεβρουαρίου θα παραδοθούν περισσότερες από 400.000 δόσεις, καθώς και το εμβόλιο της Johnson & Johnson που και εκεί έχουμε μεγάλες παραδόσεις και αναμένεται να έχουμε πιο γρήγορα την έγκριση έτσι ώστε να έχουμε κάποια εμβόλια και στο πρώτο τρίμηνο του 2021”.

εμβόλιο κοροναϊούΜάριος Θεμιστοκλέους