Ειδική Αγωγή: «ΟΧΙ» σε περικοπές και voucher από τους γονείς

Το κονδύλι για την ειδική αγωγή θα πρέπει να διαμορφώνεται αποκλειστικά με βάση τις πραγματικές θεραπευτικές ανάγκες των παιδιών και όχι από τυχόν δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ομάδας Γονέων με παιδιά που χρήζουν Ειδικής Αγωγής «Παρέμβαση». Όπως σημειώνουν, καμία επιδημιολογική μελέτη δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα για να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, συνεπώς το «κούρεμα» της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή που επιχειρείται είναι αυθαίρετο και οριζόντιο.

«Εάν πράγματι υπάρχει η πρόθεση για εξορθολογισμό της δαπάνης αυτή μπορεί να γίνει μόνο μέσω της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Βασική πρόβλεψη του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει να είναι η ίδρυση και τήρηση διαδικτυακής βάσης δεδομένων για την ηλεκτρονική καταχώριση των ωφελουμένων, των παραπεμπτικών από τους θεράποντες ιατρούς, την εκτέλεση τους από τις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και την εκκαθάριση τους από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ακόμη σημειώνεται ότι είναι άμεση η ανάγκη για αλλαγή του νέου ΕΚΠΥ. Τα λάθη, οι παραλείψεις και η προχειρότητα είναι στοιχεία κυρίαρχα στο παράρτημα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι δικαιολογούνται μόνο 4 θεραπείες ανά γνωμάτευση και ανανέωση αυτής κάθε 4 μήνες, ενώ προβλέπεται και ανώτατος χρόνος παρέμβασης που σε κάποιες περιπτώσεις είναι υπό διερεύνηση. Μάλιστα, σε κάποιους κωδικούς στο παράρτημα έχουν εγκριθεί 5 είδη θεραπείας και ο ΕΚΠΥ αναφέρει ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι 4. «Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εισηγούνται μεν θεραπείες αλλά δεν εγκρίνονται! Σαν να μην έφταναν αυτά, βασικές διαταραχές όπως σύνδρομο Asperger, Διαταραχή Διάσπασης Προσοχής/ Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και Τραυλισμός έχουν μείνει εκτός», αναφέρουν οι γονείς.

Σχετικά με την εφαρμογή των voucher, σημειώνουν ότι ακούγεται … «ωραία στα αυτιά μας» αλλά η πραγματικότητα, είναι διαφορετική. «Η αφερέγγυα συμπεριφορά του ΕΟΠΥΥ τώρα πάει να μετακυλιστεί στους θεραπευτές με ακόμη δυσμενέστερους όρους πέρα από αυτόν της καθυστέρησης, με μνημονιακούς όρους έκπτωσης και επιστροφής (rebate, clawback).