Εισηγήσεις στη σκιά των αρνητικών ρεκόρ της επιδημίας κορονοϊού

Με τα κρούσματα -λόγω αυξημένων τεστς- να φλερτάρουν με τις 4000, τους διασωληνωμένους λόγω κορονοϊού να καταγράφουν αριθμό ρεκόρ και τους θανάτους να έχουν φτάσει, μόνο τις 15 πρώτες ημέρες του Απρίλη σε πάνω από 1100, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σήμερα καλείται να συζητήσει για μια σειρά μέτρων τα οποία θέλει να ελαφρύνει η Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κυβέρνησης, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, καθώς για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος μόλις το 12% των κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, ενώ χθες ξεπεράσαμε και τους 100 θανάτους για πρώτη φορά μέσα στο 2021. Υπό αυτό το δυσμενές κλίμα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σήμερα καλείται να συζητήσει θέματα σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τα φροντιστήρια, τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις κλπ.

Από τη μια μεριά η Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θα ακολουθήσει τις εισηγήσεις των ειδικών, όμως από την άλλη φαίνεται να διαρρέει πως τα αυξημένα κρούσματα δεν είναι τόσο ανησυχητικά καθώς αποδίδονται στην αύξηση των τεστ η οποία έχει υποκινηθεί και από τα self test. Η λογική αυτή δεν θεωρείται άτοπη όμως αξίζει να σημειώσουμε με βάση τα χθεσινά στοιχεία, ότι τα νέα κρούσματα δεν εντοπίζονται σε ομάδες που ευαισθητοποιήθηκαν για ελέγχους λόγω των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 1551 νέα κρούσματα στην ηλικία 40-65 και 587 σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Δηλαδή το 56% των νέων κρουσμάτων δεν είναι σε νεαρές ηλικίες και φυσικά από αυτά τα κρούσματα θα προκύψουν ανάγκες για εισαγωγή και σίγουρα για διασωλήνωση και νοσηλεία σε ΜΕΘ. Να τονίσουμε δε ότι τα αντίστοιχα στοιχεία πριν από 15 ημέρες ήταν 1389 και 592 στις εν λόγω ηλικιακές κατηγορίες και τα βαριά περιστατικά σήμερα αποτυπώνονται στην εικόνα της κάλυψης των ΜΕΘ σήμερα.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχεία για την πορεία της επιδημίας είναι και τα δειγματοληπτικά τεστ του ΕΟΔΥ. Χθες ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι  πραγματοποιήθηκαν 124 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας(ΚΟΜΥ), στις οποίες διενεργήθηκαν 16.800 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 354 θετικά (2,11%).  Η θετικότητα αυτή δεν είναι αμελητέα.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι η μέση θετικότητα του επταημέρου που ολοκληρώθηκε χθες διαμορφώθηκε στο 5,25%, ενώ μια εβδομάδα πριν ήταν 6,32%. Ικανοποιητική η αποκλιμάκωση όμως όχι ικανή για να επιτρέπει να σκεφτόμαστε αισιόδοξα. Παράλληλα να μην ξεχνάμε ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt που ανακοινώθηκε προχθές παρουσίασε ελαφρά επιβάρυνση επιστρέφοντας στο 0,98 όπως ήταν πριν από 15 ημέρες. Το δε δραματικό είναι πως μόνο μέχρι τα μέσα του τρέχοντος μήνα έχουν καταγραφεί 1.146 θάνατοι.

Επιτροπή
Με αυτά λοιπόν τα δυσμενή στοιχεία η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας καλείται να ζυγίσει κατά πόσο η εμβολιαστική κάλυψη και το νέο εργαλείο -self test- επιτρέπουν το άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως την απελευθέρωση του λιανεμπορίου, τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις -ειδικά για το Πάσχα– το τι μπορεί να γίνει με το άνοιγμα των φροντιστηρίων, τη λειτουργία κέντρων αισθητικής και γυμναστηρίων κλπ.

Οι ειδικοί έχοντας στα χέρια τους μια καλύτερη εικόνα για τη διασπορά του ιού στη χώρα και με τον Υπουργό Υγείας να έχει δηλώσει ότι ναι μεν η Αττική βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης αλλά η Βόρεια Ελλάδα προβληματίζει έντονα, το να αποφασιστεί μια εισήγηση για οριζόντια ελάφρυνση μέτρων θεωρείται άκρως επικίνδυνη.

ΜΕΘκρούσματακορονοϊόςself testsεπιτροπή λοιμωξιολόγων