Εκδόθηκε η ΚΥΑ για το συμψηφισμό του “επενδυτικού” clawback

Το τρόπο που θα μπορούν οι φαρμακευτικές εταιρείες να μειώνουν το clawback με το συμψηφισμό επενδυτικών δραστηριοτήτων, περιλαμβάνει η κοινή Υπουργική Απόφαση των Σκυλακάκη, Γεωργιάδη και Πλεύρη που δημοσιεύτηκε προχθές, 26/7/2022.

Αποκωδικοποιώντας τα βασικά σημεία της ΚΥΑ, σημειώνουμε ότι οι δικαιούχοι για συμψηφισμό Clawback περιόδου β΄ εξαμήνου 2021 και εντεύθεν για το οποίο έχουν εκδοθεί σημειώματα, έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν με υπεύθυνη δήλωση τους προς τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠYΥ και την έκδοση ισόποσης εγγυητικής υπέρ του δημοσίου, εντός 20 ημερών από την έκδοση των σημειωμάτων, να ανασταλεί η υποχρέωση Clawback για διάστημα μέχρι την πιστοποίηση δαπανών.

Το συνολικό ποσό των υποχρεώσεων Clawback που έχει δικαίωμα ο δικαιούχος να αναστείλει μέσω των υπεύθυνων δηλώσεων δεν μπορεί
να υπερβαίνει το ποσό συμψηφισμού του εγκεκριμένου έργου μείον του ποσού των ενδιάμεσων πιστοποιήσεων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για συμψηφισμό με Clawback, έως εκείνη την χρονική στιγμή. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται με την έκδοση των σημειωμάτων clawback έως την ολοκλήρωση του εγκεκριμένου έργου.

Ειδικότερα η υποχρέωση για την καταβολή του clawback περιόδου β΄ εξαμήνου 2021, αναστέλλεται για την περίοδο από την ημερομηνία υποβολής έως την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης των έργων, για ποσό έως το 50% του αιτηθέντος προς την ΓΓΕΚ ποσού συμψηφισμού, με υπεύθυνη  δήλωση του δικαιούχου.

Ο τρόπος επαλήθευσης των δαπανών και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την πιστοποίηση των δαπανών καθορίζονται στην πρόσκληση, που έχει δημοσιευθεί. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου και πιστοποίησης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας εκδίδει σχετικές βεβαιώσεις οι οποίες αποστέλλονται στους Δικαιούχους και κοινοποιούνται στις αρμόδιες Φορολογικές Αρχές, στις οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ.

Με την έκδοση της βεβαίωσης οι Οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας:
α) Μεταφέρουν τα αναλογούντα ποσά στα Δημόσια Νοσοκομεία και τον ΕΟΠΠΥ.
β) συμψηφίζουν clawback (εξώ-νοσοκομειακό ή νοσοκομειακό),
γ) διαγράφουν απαιτήσεις από αναστολή ή επιστρέφουν εγγυητικές

δ) αιτούνται στο ταμείο Ανάκαμψης .

Σε ότι αφορά το νοσοκομειακό clawback, η Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας θα προχωρήσει στον συμψηφισμό του ποσού βεβαίωσης της ΓΓΕΚ ή της εγγυητικής, το οποίο είναι καθαρό και δεν συμπεριλαμβάνει

H Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου Υγείας επιχορηγεί τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία με τα αντίστοιχα συνολικά ποσά.

Θόδωρος ΣκυλακάκηςΕΟΠΥΥclawbackΆδωνις ΓεωργιάδηςΘάνος Πλεύρης