Εκδόθηκε η νέα θετική λίστα με τα 20 φάρμακα που “πέρασαν” την αξιολόγηση

Νέα θετική λίστα με 20 νέα σκευάσματα που μπορούν να συνταγογραφούνται στο εξής από τον ΕΟΠΥΥ και τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, ενέκρινε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα του Healthmag (εδώ).

Η συμπληρωματική αυτή λίστα, προέκυψε ύστερα από τις εγκρίσεις των εν λόγω φαρμάκων τόσο από την Επιτροπή Αξιολόγησης, όσο και από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

Στην πλειονότητά τους, αφορούν σοβαρές χρόνιες παθήσεις και πρόκειται για 7 πρωτότυπα, γενόσημα, 3 με συνδυασμούς δραστικών ουσιών και ένα καλώς καθιερωμένης χρήσης.

Αναλυτικά τα νέα φάρμακα που μπορούν να συνταγογραφούνται είναι τα εξής:

1. Εξαπλό εμβόλιο για βρέφη και νήπια ηλικίας από 6 εβδομάδων, έναντι της διφθερίτιδας, του τετάνου, του κοκκύτη, της ηπατίτιδας B, της πολιομυελίτιδας και των διεισδυτικών νόσων που προκαλούνται από τον Αιμόφιλο γρίπης τύπου β (Hib).

2. Δύο σκευάσματα παράγοντα πήξης VIII για θεραπεία και προφύλαξη από την αιμορραγία ασθενών με αιμορροφιλία τύπου Α, λόγω συγγενούς ανεπάρκειας.

3. Ενέσιμο μονοκλωνικό αντίσωμα κατά του παράγοντα νέκρωσης όγκων α (TNF- α) (κερτολιζουµάµπη πεγόλη) που ήδη χορηγείται για Ρευματοειδής αρθρίτιδα, Αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, Ψωριασική αρθρίτιδα και τώρα εγκρίθηκε και η θεραπεία μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας σε ενήλικες που είναι υποψήφιοι για συστημική θεραπεία

4. Αντιδιαβητικός συνδυασμός σταθερής δόσης εμπαγλιφλοζίνης και λιναγλιπτίνης, προκειμένου να βελτιωθεί ο γλυκαιμικός έλεγχος όταν η μετφορμίνη ή/και η σουλφονυλουρία (SU) και ένα από τα μεμονωμένα συστατικά του δεν παρέχουν επαρκή γλυκαιμικό έλεγχο ή όταν έχει ήδη χορηγηθεί αγωγή με τον ελεύθερο συνδυασμό εμπαγλιφλοζίνης και λιναγλιπτίνης.

5. Τριπλός συνδυασμός που περιέχει διπροπιονική βεκλομεθαζόνη, διυδρική φουμαρική φορμοτερόλη και βρωμιούχο γλυκοπυρρόνιο ως δεύτερης γραμμής θεραπεία για ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με σοβαρή έκπτωση της πνευμονικής λειτουργίας και με συχνές παροξύνσεις.

6. Νέος συνδυασμός δραστικών ουσιών ροσουβαστατίνης και εζετιμίμπης, για την αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς υπερχοληστερολαιμίας ως θεραπεία υποκατάστασης σε ενήλικες ασθενείς που ελέγχονται επαρκώς με τις μεμονωμένες ουσίες χορηγούμενες ταυτόχρονα στο ίδιο επίπεδο δόσης όπως ο σταθερός συνδυασμός δόσεων, αλλά ως χωριστά προϊόντα.

7. Δύο γενόσημα με αναγρελίδη κατά της ιδιοπαθούς θροβοκυττάρωσης,

8. Ένα γενόσημο εζετιμίμπης, υπολιπιδαιμικού παράγοντα κατά της χοληστερόλης,

9. Γενόσημο σαλμετερόλης, βρογχοδιασταλτικό για την αντιμετώπιση του άσθματος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας,

10. Γενόσημο δοβουταμίνης για το καρδιαγγειακο

11. Γενοσημο ονδανσετρόνης κατά της ναυτίας

12. Γενόσημο εζετιμίμπης και σιμβαστατίνης κατά της υπερλιπιδαιμίας

13. Δύο γενόσημα εντεκαβίρης, αντι-ιικό κατά της ηπατίτιδας Β

14. Γενόσημο σολιφενασίνης κατά της ακράτειας

15. Γενόσημο φεβουξοστάτης κατά του ουρικού οξέος

16. Γενόσημο ατορβαστατίνης, υπολιπιδιαιμικού παράγοντα κατά της χοληστερόλης και

17. Φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), κατά της αναιμίας, ως προϊόν καλώς καθιερωμένης χρήσης.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση είναι άγνωστη η οικονομική επίπτωση της συνταγογράφησης των συγκεκριμένων φαρμάκων στη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ, επισημαίνεται όμως ότι για κάθε υπέρβαση, ενεργοποιείται ο μηχανισμός του clawback.

Ολόκληρη η συμπληρωματική λίστα επισυνάπτεται εδώ.

Δελτίο τιμών φαρμάκων

Σημειώνουμε ακόμη, πως σε ότι αφορά το υπό έκδοση νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, τεχνικό πρόβλημα στον ΕΟΦ δεν επιτρέπει την ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του Οργανισμού όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί και η σχετική συνέντευξη Τύπου του υπουργού για το συγκεκριμένο θέμα, συνδυαστικά με την απόφαση για την μείωση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα.

θετική λίσταΕπιτροπή ΑξιολόγησηςΕπιτροπή ΔιαπραγμάτευσηςΑνδρέας Ξανθός