Εκλογές ΣΦΕΕ σε εμπόλεμο τοπίο

Στην κάλπη οδηγούνται τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικού Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) αύριο Πέμπτη 17 Ιουνίου, σε μια περίοδο η οποία θεωρείται ίσως η πιο έντονη για τον κλάδο. Το τοπίο για την φαρμακευτική αγορά μοιάζει με “εμπόλεμη ζώνη” καθώς τα θέματα φαρμακευτικής πολιτικής έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο λόγω και της πανδημίας κορονοϊού.

Τη Δευτέρα 14/6 διαμορφώθηκε η λίστα με τους 16 υποψήφιους για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΦΕΕ, μετά από μια παράταση μερικών ημερών.

Με εξαίρεση τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Genesis Pharma, Κ. Ευριπίδη που δεν έθεσε υποψηφιότητα, όλα τα υπόλοιπα μέλη του σημερινού ΔΣ θα θέσουν τους εαυτούς τους υποψήφια στη διαδικασία. Μαζί τους ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Sanofi Ελλάδας, L. Picard και ο Γ. Φ. Καλομοίρης επικεφαλής της Takeda Hellas.

Ανάμεσα τους μόλις μια εκ των γυναικών επικεφαλής φαρμακευτικών εταιρειών στη χώρα.

Αναλυτικά, οι υποψήφιοι-ες είναι (σε αλφαβητική σειρά)

Δημήτρης Αναγνωστάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Boehringer Ingelheim Hellas
Πασχάλης Αποστολίδης, CEO AbbVie Pharmaceuticals
Νικόλαος Βαρελάς, Διευθύνων Σύμβουλος Galenica
Παναγιώτης Γιαννουλέας, Chief Operating Officer (COO) & Country Manager Lavipharm Group
Σταύρος Θεοδωράκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Chiesi Hellas
Γεώργιος Φαίδων Καλομοίρης, Γενικός Διευθυντής Takeda Hellas
Μάριος Κάτσικας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Faran
Μάριος Κοσμίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Win Medica
Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αντιπρόεδρος Vianex & Vian
Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Γενικός Διευθυντής Novo Nordisk Hellas
Ζαχαρίας Ραγκούσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Pfizer Hellas
Νίκος Ραγκούσης, Γενικός Διευθυντής LEO Pharmaceutical Hellas
Σπύρος Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Pharmaserve – Lilly
Έλενα Χουλιάρα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος AstraZeneca Greece
Roberto Greco, General Manager GlaxoSmithKline Greece
Lionel Picard, Διευθύνων Σύμβουλος Sanofi Greece

Το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα προκύψει μετά και τις αρχαιρεσίες, έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από άλυτα προβλήματα  του κλάδου, με προεξέχον το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης και δη του clawback, τη στιγμή που οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αποτελούν βασικό όπλο αναχαίτισης της πανδημίας αλλά και μοχλό  ανάπτυξης.

Ο μέχρι και σήμερα πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, εδώ και καιρό επισημαίνει τη σημασία της δημιουργίας μιας ενιαίας και ισχυρής φωνής στον χώρο της Υγείας και έχει τονίσει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ θεσμικών οργάνων των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ζοφερό περιβάλλον που ανέδειξε η πανδημία της COVID-19 τόνωσε την ανάγκη για μια βιώσιμη φαρμακευτική επιχειρηματική κοινότητα, καθώς σε πολλά κράτη σημειώθηκαν ελλείψεις σε φάρμακα και σε δραστικές ουσίες. Σε μια τέτοια κατάσταση, εγχώρια βιομηχανία και πολυεθνικές αποδεικνύουν τη σημασία  της δραστηριότητάς τους, κάτι που θα πρέπει να γίνει “κατανοητό” και από την πολιτεία.

Πάγια προβλήματα

Στη γενική συνέλευση της Πέμπτης οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών αναμένεται να εστιάσουν στα μείζονα ζητήματα που, παγίως, πλέον, απασχολούν τον κλάδο. Το clawback, η διασφάλιση επιπλέον πόρων, οι νέοι τρόποι ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης, η συνταγογράφηση των νέων, καινοτόμων θεραπειών είναι κάποια από αυτά. Η αξία της καινοτομίας, εξάλλου, είναι αδιαμφισβήτητη και η στήριξή της από τις πολιτικές (πρέπει να) είναι εκ των ων ουκ άνευ. Χωρίς καινοτομία δεν θα είχαν αναπτυχθεί τα εμβόλια – ασπίδα στην COVID-19 μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο…

Ο ΣΦΕΕ αριθμεί 64 φαρμακευτικές εταιρείες – μέλη. Η ψηφοφορία είναι μυστική και καθένας μπορεί να ψηφίσει έως 15 άτομα της επιλογής του.

Covid-19ΣΦΕΕclawbackεκλογέςΟλύμπιος Παπαδημητρίου