Εκλογικός αναβρασμός στους γιατρούς – Συνέδριο ΠΙΣ – Αποτελέσματα ΕΙΝΑΠ

Πρώτη δύναμη στις πρόσφατες εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών της Αττικής αναδείχθηκε και πάλι η ΔΗΝΚΙ που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία και δεύτερη δύναμη η ΔΗΠΑΚ που πρόσκειται στο ΚΚΕ.

Αν και καμία από τις δύο παρατάξεις δεν κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, και οι δύο τους βγήκαν ενισχυμένες, τόσο στην εκλογή για το νέο δ.σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς -όπου η πρόεδρος Ματίνα Παγώνη και ο αντιπρόεδρος Ηλίας Σιώρας φαίνεται να διατηρούν τη θέση τους- όσο και στην εκλογή των αντιπροσώπων της ΕΙΝΑΠ στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ.

Συγκεκριμένα, για το Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ η ΔΗΚΝΙ ήρθε πρώτη με 1193 ψήφους και ποσοστό 29,8% που της δίνει 4 έδρες και η ΔΗΠΑΚ δεύτερη με 904 ψήφους και ποσοστό 22,7% που της δίνει 3 έδρες.

Σε ότι αφορά το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ, η ΔΗΚΝΙ ήρθε πρώτη με 1368 ψήφους και ποσοστό 34,2% που της δίνει 37 αντιπροσώπους και η ΔΗΠΑΚ δεύτερη με 950 ψήφους και ποσοστό 23,75% που της δίνει 26 αντιπροσώπους.

Σταθερή παρέμεινε η δύναμη του Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών για την Υγεία, που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, και το οποίο έλαβε 452 ψήφους, διατηρώντας τις δύο έδρες στο Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ και 483 ψήφους για το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ, διατηρώντας τους 13 αντιπροσώπους του. Στην πρώτη εκλογή οι ψήφοι του Μετώπου αυξήθηκαν κατά 4 και στη δεύτερη κατά 2.

Σημειώνουμε ότι η συμμετοχή των γιατρών στις αρχαιρεσίες του κλάδου έφτασε το 70%, καθώς ψήφισαν 4000 γιατροί από τους περίπου 5.700.

Ο ΠΙΣ

Στο μεταξύ, ξεκινά σήμερα η διήμερη Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), στην Αθήνα, με τη συμμετοχή 380 Προέδρων και Εκλεκτόρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας.

Αύριο Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή των οργάνων Διοίκησης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Στην εκλογική διαδικασία συμμετέχουν επτά συνδυασμοί και δύο ανεξάρτητοι-μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Η νέα Διοίκηση που θα προκύψει για τα 4 επόμενα χρόνια έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, όπως:

  • Τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για τους ιατρούς ειδικοτήτων.
  • Την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, της ελλιπούς στελέχωσης των Νοσοκομείων, της ανεργίας του κλάδου, της μετανάστευσης των νέων ιατρών, την μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση και άλλα σημαντικά ζητήματα.

Όπως σημειώνει η διοίκηση του ΠΙΣ, “η ενότητα του κλάδου είναι απαραίτητη προκειμένου ο ιατρικός κόσμος να πορευθεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας κάθε λειτουργού της υγείας.
Ελπίζουμε ότι στα δύσκολα χρόνια που είναι ακόμη μπροστά μας θα πρυτανεύσει η ψυχραιμία και η σοβαρότητα, προκειμένου να αποφευχθούν σφάλματα και παραλείψεις. Ευχόμαστε η προσέγγιση των προβλημάτων με θετικό τρόπο να αποδώσει παραγωγικά αποτελέσματα”.