Εκπονείται σχέδιο δράσης για την Αποθεραπεία-Αποκατάσταση ατόμων με αναπηρία

Τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να σταθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στα άτομα με αναπηρία, τόνισε ο υπουργός υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός μεταξύ άλλων ανέφερε: “Μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης αποτελεί η ενίσχυση και ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους. Απόδειξη των δεσμεύσεων αυτών είναι το τέλος του κοινωνικού αποκλεισμού των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Οι ανασφάλιστοι μόνο με το ΑΜΚΑ τους μπορούν να περιθάλποντας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ακριβώς όπως οι ασφαλισμένοι, να κάνουν εξετάσεις και να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους» αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά εδραιώνεται το αίσθημα ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που το δικαιούνται όλοι ανεξαρτήτως εισοδήματος και ασφαλιστικής κατάστασης.

Έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια αναβάθμισης του ΕΣΥ αναφέροντας ότι “υπάρχουν ακόμη πολλές ελλείψεις και προβλήματα στο εθνικό σύστημα υγείας λόγω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που ασφαλώς είναι πραγματικές καταστάσεις τις οποίες γνωρίζουμε και δεν μας ευχαριστούν. Δεν πρέπει όμως να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η εικόνα αυτή έχει βελτιωθεί καθώς τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό (μόνιμο και επικουρικό), ενώ από το 2016 και έπειτα όχι μόνο σταμάτησε η πτώση αλλά άρχισαν να αυξάνονται τα όρια δαπανών για τη Υγεία.

Υπογράμμισε ακόμα, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας αδύναμων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως τα άτομα με αναπηρία, στηρίζοντας το ΕΚΑ ως το μοναδικό δημόσιο κέντρο αποκατάστασης, ενισχύοντας με επιπλέον προσωπικό τα Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) και εκπονώντας ένα συνολικό σχέδιο δράσης για την Αποθεραπεία και Αποκατάσταση. Τέλος, επαίνεσε την προσπάθεια της Διοίκησης του ΕΚΑ για την ηθικοποίηση του συστήματος με θεσμικές δικλείδες, όπως αυτή της διαφανούς λίστας αναμονής για εισαγωγή στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, η οποία αποτελεί πρωτοτυπία, σε ένα ειδικό νοσοκομείο, όπως το ΕΚΑ.