Εξαπλώνεται και στη Β. Ελλάδα η ιλαρά – 9 κρούσματα στο Κιλκίς

Πολύ περισσότερα από 3000 είναι τα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς δεν είναι όλα τα περιστατικά που δηλώνονται. Μάλιστα έχουν καταγραφεί και τέσσερις θάνατοι από επιπλοκές της νόσου.

Και παρότι η πλειονότητα των κρουσμάτων εμφανιζόταν μέχρι πρότινος στις νότιες περιοχές της χώρας, το τελευταίο 10ήμερο αυξήθηκαν τα κρούσματα στη Β. Ελλάδα, ξεκινώντας κατ΄ αρχήν με 9 κρούσματα παιδιών Ρομά στο νοσοκομείο Κιλκίς.

Σημειώνεται ότι τα πέντε παιδιά προέρχονται από καταυλισμό, όπου ο πληθυσμός εκεί δεν είναι εμβολιασμένος, ευτυχώς όμως, δεν έχουν αναφερθεί πρόσθετα περιστατικά.

Την επέκταση της επιδημίας ιλαράς και στη Β. Ελλάδα επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της, με αφορμή επιστολή του σωματείου εργαζομένων στο διοικητή του νοσοκομείου Θεόδωρο Ρεβενάκη.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει το υπουργείο Υγείας για παροιμιώδη αδιαφορία, καθώς στα 3.000 κρούσματα της νόσου, συμπεριλαμβάνονται 200 εργαζόμενοι των Νοσοκομείων, εκ των οποίων οι 20 με σοβαρά συμπτώματα.

Επισημαίνει δε, πως παρότι οι εργαζόμενοι υπάγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, εντούτοις δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου σε επαγγελματίες υγείας.

Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν αντιδραστήρια για έλεγχο αντισωμάτων στο προσωπικό, ούτε εμβόλια για τον εμβολιασμό του προσωπικού το οποίο δεν διαθέτει αντισώματα ιλαράς.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Κιλκίς, επειδή πολλοί εργαζόμενοι είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να νοσήσουν αλλά και να μεταδώσουν τη νόσο σε άλλους εργαζομένους και ασθενείς (ειδικά γι΄ αυτούς σε ανοσοκαταστολή κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους λόγω των επιπλοκών της νόσου όπως εγκεφαλίτιδα, παράλυση κ.ά.). Και επειδή δεν υπάρχουν αντιδραστήρια στο νοσοκομείο για τον έλεγχο αντισωμάτων της ιλαράς, ζητούν τη μέριμνα του διοικητή ώστε να ελεγχθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με τους μολυσματικούς ασθενείς.

Παράλληλα ζητούν τη λήψη των μέτρων που προβλέπονται από τον εσωτερικό κανονισμό πρόληψης και έλεγχου λοιμώξεων του νοσοκομείου για τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου.

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι παρόλα αυτά, οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων λόγω οικονομικής δυσπραγίας παρακολουθούν ως θεατές την ιλαρά να εξελίσσεται και να εξαπλώνεται και υπογραμμίζει ότι για να γίνει έλεγχος αντισωμάτων, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στα Ιδιωτικά εργαστήρια πληρώνοντας από την τσέπη τους 30-50 ευρώ.