Εκτέλεση εξετάσεων και αναλώσιμα διαβήτη on line από την ΗΔΙΚΑ προσεχώς

Η ενημέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για την εκτέλεση εξετάσεων και την αγορά αναλωσίμων για το διαβήτη, με δυο εφαρμογές από την ΗΔΙΚΑ, θα είναι δυνατή ως τις αρχές Ιουνίου.

Νωρίτερα και πιθανότατα εντός Μαΐου, αναμένονται δύο υπουργικές αποφάσεις, η μία για την κατάρτιση μητρώου για τον διαβήτη που προωθεί το υπουργείο Υγείας και η άλλη για τις αλλαγές στο σύστημα BI του υπουργείου, σε συνδυασμό με τη χρήση των δεδομένων που συλλέγονται για τα νοσοκομεία.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν χθες ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ Τάσος Τάγαρης και ο υπεύθυνος προστασίας δεδομένων του υπουργείου Υγείας, δικηγόρος, Δημήτρης Ζωγραφόπουλος, αντίστοιχα, στο πλαίσιο του Health IT conference 2019.

Στη διάρκεια συζήτησης σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Διαχείριση και αξιοποίηση των Big Data στο χώρο της υγείας”, ο κ. Ζωγραφόπουλος, παρατήρησε νομικά κενά στη δυνατότητα συλλογής δεδομένων από τον κάθε φορέα, επισημαίνοντας ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα κενά αυτά, διότι διαφορετικά, όλες οι βάσεις δεδομένων θα πάσχουν από πλευράς νομιμότητας. Συγκεκριμένα εξήγησε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι ο κάθε φορέας που συλλέγει δεδομένα, θα τηρεί μόνο τα δεδομένα που χρειάζονται και τίποτα περισσότερο. Μετά τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος, θα είναι δυνατή η έκδοση υπουργικής απόφασης βάσει της οποίας θα μπορούν να προσδιοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις αξιοποίησης των big data από το υπουργείο Υγείας για έρευνα και λοιπούς σκοπούς δημόσιας υγείας.

Έτσι, με τα ισχύοντα δεδομένα, προτεραιότητα στην αξιοποίηση των στοιχείων παίρνει το σύστημα Business Intelligence του υπουργείου, δεδομένου ότι ο ν.4600 έφερε αλλαγές στον οργανισμό του υπουργείου.

Ο κ. Ζωγραφόπουλος, σημείωσε ακόμη ότι στις άμεσες προτεραιότητες είναι και η ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, αμέσως μετά τις αποφάσεις για το BI και το μητρώο διαβήτη, εκτός κι αν αλλάξουν οι προτεραιότητες στο μεταξύ.

Επόμενο θέμα στη συζήτηση ήταν η διαλειτουργικότητα των συστημάτων μεταξύ ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ, με τον κ. Τάγαρη να επισημαίνει ότι ακόμα δεν υπάρχει, ότι ακόμα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο του 2016 και ότι οι καλές προθέσεις θα πρέπει να συνοδευτούν και με τις απαραίτητες αποφάσεις. Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος σημείωσε στο σημείο αυτό πως ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε με έξι “παράλληλες διοικήσεις” από τα αντίστοιχα ταμεία που ενοποιήθηκαν και με τα στελέχη να φέρουν την κουλτούρα του κάθε ταμείου από το οποίο προέρχονταν, με παγιωμένες συμπεριφορές που δεν αλλάζουν εύκολα.

Ο επιστημονικός διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Μάρκος Ολλανδέζος, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι τώρα πλέον συζητείται η διαχείριση των διαθέσιμων στοιχείων, όταν πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχαν κάν στοιχεία, εντούτοις επεσήμανε ότι για την ορθή χρήση τους, πρέπει προηγουμένως οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρουν μια “κοινή γλώσσα” και να ορίσουν από κοινού τα δεδομένα, καθώς μέσω αυτών εξάγονται οι επιβαρύνσεις της φαρμακοβιομηχανίας για rebate και clawback, καθώς επίσης και στοιχεία της αγοράς, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή των ασθενών (επί ποιάς βάσης διερωτήθηκε), η διείσδυση των γενοσήμων, ζητήματα που σχετίζονται με καλύτερη διαπραγμάτευση.
Παρατήρησε ακόμη ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποιότητα των στοιχείων, δεδομένου ότι στα στατιστικά που διαθέτει η χώρα μας για τα δεδομένα θνησιμότητας, υπάρχει πάντα ένας αστερίσκος.
Περαιτέρω τα διαθέσιμα στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έρευνα, αλλά και για εμπορική χρήση.

Από την πλευρά της εταιρίας μελετών IQVIA, ο γενικός διευθυντής Νίκος Κωστάρας εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αγορά δεδομένων, επισημαίνοντας ότι η εταιρία δεν θέλει προσωπικά δεδομένα και πρότεινε μια συνεργασία υπό τύπου ΣΔΙΤ, με την υπογραφή συμφωνίας με ξεκάθαρους όρους.

αναλώσιμα διαβήτηΗΔΙΚΑ