Εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ το clawback νοσοκομειακών φαρμάκων.

Στα 474 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η υπέρβαση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης το 2020, δηλαδή το clawback που θα καταβάλουν οι εταιρείες, φτάνοντας σχεδόν το ύψος της δημόσιας δαπάνης. Συγκεκριμένα, ο δημόσιος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 513 εκατ. ευρώ για Νοσοκομεία ΕΣΥ και ΠΝΘ Παπαγεωργίου, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως το clawback θα κλείσει στα 474 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 268 εκατ. ευρώ το β’ εξάμηνο και 206 το α’ εξάμηνο. Δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 30% από το πρώτο εξάμηνο στο δεύτερο. Είναι δε το συνολικό clawback αυξημένο πάνω από 10% σε σχέση με πέρυσι.

Ο εξορθολογισμός του clawback εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης και στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που προκύπτουν έπρεπε να θεσμοθετηθούν οι προβλέψεις των ποσών απομείωσης από 2022 και μετά.

Πρόσφατη τροπολογία του Υπ. Οικονομικών προβλέπει  πως «στην περίπτωση που το συνολικό ύψος της αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης, της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του ΓΝΘ Παπαγεωργίου για το έτος 2022 παρουσιάσει, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία, αύξηση σε σχέση με το συνολικό ύψος της αυτόματης επιστροφής της αντίστοιχης δαπάνης του έτους 2020, τα ετήσια συνολικά όρια της φαρμακευτικής δαπάνης και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, το νοσοκομείων του ΕΣΥ και του ΓΝΘ Παπαγεωργίου για το έτος 2022 προσαυξάνονται κατά το ποσό των 50 εκατ. ευρώ».

Ενώ, «στην περίπτωση που το συνολικό ύψος της αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης, της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του ΓΝΘ Παπαγεωργίου για το έτος 2022 παρουσιάζει, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία, μείωση μικρότερη από 50 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το συνολικό ύψος της αυτόματης επιστροφής της αντίστοιχης δαπάνης του 2020, τα αντίστοιχα ετήσια συνολικά όρια της φαρμακευτικής δαπάνης και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, το νοσοκομείο του ΕΣΥ και του ΓΝΘ Παπαγεωργίου προσαυξάνονται κατά την διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο στόχο μείωσης των 50 εκατομμυρίων ευρώ και στην πραγματική μείωση του ύψους της αυτόματης επιστροφής».

Ο κ. Πλεύρης θα ήθελε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να έχει λάβει τις προτάσεις της φαρμακοβιομηχανίας, αφού έχει ήδη λάβει τις προτάσεις από ΕΟΦ και ΕΟΠΥΥ, ώστε εντός του έτους να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για το ’22, αλλά και άμεσα μέτρα για το ‘21.

Όρια δαπανών 2020-2022 και σύνδεση με το ΑΕΠ

Η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών προσδιόρισε τα όρια των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2020-2022 ως εξής:

Φαρμακευτική δαπάνη ύψους 2.088 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 87 εκατ. ευρώ για την νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ, δηλαδή τα φάρμακα υψηλού κόστους του καταλόγου 1Α, και 2.001 εκατ. ευρώ για τη λοιπή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΠΥ
Δαπάνη υπηρεσιών υγείας ύψους 1.553 εκατ. ευρώ

Ειδικά για τα έτη 2020 – 2022, το όριο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του ΠΝΘ «Παπαγεωργίου» ορίζεται σε 528 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει τη σύνδεση της φαρμακευτικής δαπάνης με το ΑΕΠ, όπου ενδεικτικά μια αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος θα σήμανε και αύξηση, κατ’ αναλογία, της φαρμακευτικής δαπάνης.
Η εφαρμογή αυτής της πρόβλεψης φαίνεται να είχε παγώσει. Την ενεργοποιεί όμως η τροπολογία, από το 2023 όμως.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι «για τα έτη 2023 με 2025 τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών για την φαρμακευτική δαπάνη και την δαπάνη υπηρεσιών υγείας αναπροσαρμόζονται, αποκλειστικά βάση της προβλεπόμενης κατ’ έτος μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ σε σταθερές τιμές, όπως αυτή απεικονίζεται στον προϋπολογισμό κάθε έτους. Η κατανομή των ορίων εξειδικεύεται ετησίως με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας».

νοσοκομείαclawbackπροϋπολογισμόςνοσοκομειακά φάρμακα