Εκτός προσλήψεων οι εκπαιδευτικοί με θαλασσαιμία μετά από 29 χρόνια

Για πρώτη φορά μετά από 29 χρόνια αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία, εκπαιδευτικοί που πάσχουν από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, καθώς και καταργείται η πρόταξή τους στις προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Τα παραπάνω επισημαίνει η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας για τη θέσπιση νέου συστήματος διορισμού και προσλήψεων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το υπουργείο Παιδείας, στο Σχέδιο Νόμου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».

Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει την τροπολογία πρωτοφανή και απάνθρωπη, καθώς εισάγει διακρίσεις εις βάρος των ΑμεΑ και προσθέτει ότι το υπουργείο Παιδείας εισάγει ένα νομοσχέδιο που αποκλείει τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία από τα σχολεία. Πρώτη φορά εντάσσει χωρίς άλλα κριτήρια στους Επικουρικούς Πίνακες εκπαιδευτικών Ε.Α.Ε., μόνο τους εκπαιδευτικούς που είναι γονείς παιδιών με Π.Α. 67% και άνω κι όχι τους ίδιους εκπαιδευτικούς με αναπηρία.

Η Ομοσπονδία, με επιστολή της στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και βουλευτές όλων των κομμάτων επισημαίνει τα εξής:

Για 29 περίπου χρόνια η Πολιτεία έδειξε την ευαισθησία και τη μέριμνά της για την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα και οι εκπαιδευτικοί της πρόσφεραν με περισσό ζήλο και αστείρευτες δυνάμεις τις υπηρεσίες τους στα σχολεία που τοποθετήθηκαν μιας και είναι άτομα ικανά για εκπαιδευτικό έργο.

Με τις διατάξεις του Νόμου 1894/90 (άρθρο 8 παρ.3) δόθηκε η δυνατότητα στους Θαλασσαιμικούς Εκπαιδευτικούς να προτάσσονται στην επετηρίδα και να προσλαμβάνονται για να εργαστούν ως αναπληρωτές. Μια πρόταξη που συνεχίστηκε και μετά την κατάργηση της επετηρίδας Ν. 2525/1997.

Σε όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ακολούθησαν σχετικά με την πρόσληψη των εκπαιδευτικών οι πάσχοντες από Θαλασσαιμία (Ομόζυγο Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, συνέχισαν να προτάσσονται στους πίνακες κατάρτισης για την πρόσληψη αναπληρωτών και ωροµισθίων εκπαιδευτικών.

Το νέο σύστημα διορισμού που εισάγεται με την τροπολογία, αποκλείει δια παντός τους θαλασσαιμικούς εκπαιδευτικούς από τα σχολεία της Γενικής και της Ειδικής Εκπαίδευσης, καθώς καταργείται οποιαδήποτε πρόταξη που ίσχυε γι’ αυτούς έως σήμερα.

Οι 20 Μονάδες που δίνονται ως «Κοινωνικά Κριτήρια» στα άτομα με αναπηρία 67% και άνω, δε διασφαλίζουν την πρόταξη στους πίνακες και την πρόσληψη των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών.

Είναι αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι θα μπορέσει να εργαστεί ένας εκπαιδευτικός που πάσχει από Θαλασσαιμία ή Δρεπανοκυτταρική Νόσο, μ’ αυτή τη μοριοδότηση. Ένα μέτρο που δε διαχωρίζει τους υποψηφίους εκπαιδευτικούς με αναπηρία απ’ τους/τις συζύγους ή τα τέκνα τους. Οι θαλασσαιμικοί εκπαιδευτικοί έχουν ανάγκη να εργαστούν οι ίδιοι στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τόσο για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, όσο και για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Η συγκεκριμένη τροπολογία έχει διακρίσεις εις βάρος των ΑμεΑ, γιατί στους Επικουρικούς Πίνακες εκπαιδευτικών Ε.Α.Ε. εντάσσονται χωρίς άλλα κριτήρια μόνο οι εκπαιδευτικοί γονείς παιδιών με Π.Α. 67% και όχι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία. Πρόκειται για ένα σύστημα αποκλεισμού και απομόνωσης των Ατόμων με Αναπηρία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Δήμος και η γενική γραμματέας Ελένη Μιχαλάκη, επισημαίνουν ακόμη, ότι οι προτάσεις της ΕΟΘΑ που στάλθηκαν στη Διαβούλευση του νέου συστήματος διορισμού και προσλήψεων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν συμπεριελήφθησαν στην εν λόγω τροπολογία του υπουργείου Παιδείας.
Γι΄ αυτό, ζητούν να συμπληρωθεί και να συμπεριληφθεί:

  • η κατ’ εξαίρεση πρόσληψη ως αναπληρωτών των εκπαιδευτικών που πάσχουν από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, με ειδική μοριοδότηση που θα τους προτάσσει στους πίνακες, ανεξαρτήτως προϋπάρχουσας προϋπηρεσίας.
  • η πρόταξη των εκπαιδευτικών που πάσχουν από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο σε μόνιμους διορισμούς, ώστε να ενσωματωθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία.