Έλεγχοι για μικρόβια στο νερό νοσοκομείων, φυλακών, ξενοδοχείων και στρατοπέδων

Εντολή για παρακολούθηση της ποιότητας πόσιμου νερού στα δίκτυα ύδρευσης νοσοκομείων, κλινικών, κέντρων υγείας, οίκων ευγηρίας, τουριστικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχείων, φυλακών και στρατοπέδων δίνει το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Στην εγκύκλιο ο υπουργός ζητά την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων σε θέματα παρακολούθησης της ποιότητας του πόσιμου νερού, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από σοβαρές λοιμώξεις και επισημαίνει ότι

1. Για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης εφαρμόζεται η απόφαση Γ1(δ)/ΓΠ οικ.67322/6.9.2017 (ΦΕΚ 3282/Β/2017) που έχει εκδοθεί σε συμμόρφωση προς τις διατάξεις των Οδηγιών 98/83/ΕΚ και 2015/1787/ΕΕ.

2. Εκεί καθορίζονται χημικές, φυσικές και μικροβιολογικές παράμετροι παρακολούθησης της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης καθώς και οι αντίστοιχες ανώτατες επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις τους.

3. Στην ίδια απόφαση καθορίζονται οι μικροβιολογικές παράμετροι παρακολούθησης του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, ήτοι το E.coli και οι Εντερόκοκκοι, οι οποίες παρακολουθούνται από τους «υπεύθυνους ύδρευσης».

Με τη νέα απόφαση προβλέπονται ειδικά όρια για τα μικρόβια της ψευδομονάδας και της λεγιονέλλας που η πρώτη αφορά σοβαρή και ανθεκτική νοσοκομειακή λοίμωξη και η δεύτερη, επίσης σοβαρή λοίμωξη συνήθως αναπτύσσεται στις μονάδες κλιματισμού (χρειάζεται ζέστη και υγρασία).

Έτσι, ειδικά για τα δίκτυα ύδρευσης νοσοκομείων, κλινικών, κέντρων υγείας, οίκων ευγηρίας καθορίζονται σε μηδενική περιεκτικότητα για την ψευδομονάδα (0 cfu/100 mL ) και σε 1000 cfu/1L για την Legionella .

Σε ότι αφορά το νερό που κυκλοφορεί εντός του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης τουριστικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχείων, φυλακών, στρατοπέδων καθορίζεται ανώτατο επιτρεπτό όριο για την Legionella τα 1000 cfu/1L.

Συχνότητα δειγματοληψίας

Όπως ορίζεται στην εγκύκλιο, η ελάχιστη συχνότητα δειγματοληψίας και αναλύσεων των παραπάνω αναφερόμενων παραμέτρων θα είναι μία ανά εξάμηνο (2 φορές ετησίως) και η ευθύνη για τη δειγματοληψία και ανάλυση θα είναι των «υπευθύνων» των κτιρίων». Οι «υπεύθυνοι των κτιρίων» είναι οι κατά το νόμο υπεύθυνοι λειτουργίας της εγκατάστασης ή / και του κτιρίου.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις διενεργούνται σε εργαστήρια που πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές της αρχικής απόφασης.

Με δεδομένα τα παραπάνω, καλούνται οι ΥΠΕ για τα νοσοκομεία, τις κλινικές και τα κέντρα υγείας, οι περιφέρειες για τις ιδιωτικές κλινικές, το υπουργείο Εργασίας για τους οίκους ευγηρίας, το υπουργείο Τουρισμού για τις τουριστικές εγκαταστάσεις, το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις φυλακές και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα στρατόπεδα, να ενημερώσουν τους υπεύθυνους των εγκαταστάσεων για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων.

Καταλήγοντας στην εγκύκλιο, σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγματοληψιών θα πρέπει να αποστέλλονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων για ενημέρωση.