Ξεκινούν έλεγχοι για τα απόβλητα των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας

Στοιχεία για τη διαχείριση των αποβλήτων θα ζητούν από φέτος οι αρμόδιες ελεγκτικές επιτροπές κατά τους ετήσιους ελέγχους στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ), επισημαίνει έγγραφο της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας.

Ερώτημα για τα επικίνδυνα απόβλητα των ΜΗΝ από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οδήγησε σε μια συνολική απάντηση από το αρμόδιο τμήμα Υγειονομικής Διαχείρισης Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων και λοιπών περιβαλλοντικών κινδύνων.

Σύμφωνα με την απάντηση αυτή, οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ), εμπίπτουν στη νομοθεσία για την ορθή διαχείριση των παραγόμενων επικίνδυνων αποβλήτων παρότι δεν είναι υπόχρεες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ούτε απαιτείται η εκπόνηση και θεώρηση Εσωτερικού Κανονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων, καθώς δεν διαθέτουν κλίνες .

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, παρόλα αυτά, ο εσωτερικός κανονισμός διαχείρισης αποβλήτων διευκολύνει την ίδια την υγειονομική μονάδα για τη διαχείριση των αποβλήτων που παράγει και διασφαλίζει την ορθή διαχείρισή τους και την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό, συνιστάται η κατάρτισή του σε κάθε υγειονομική μονάδα, συμπεριλαμβανομένων και των Μ.Η.Ν. Ο κανονισμός αυτός θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ΜΗΝ.

Παράλληλα, οι Μ.Η.Ν. θα πρέπει να διαθέτουν σύμβαση με κατάλληλα αδειοδοτημένο φορέα για τη συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία των παραγόμενων ΕΑΥΜ, αντίγραφο της οποίας θα πρέπει να υποβάλλεται μαζί με τα υπόλοιπα απαιτούμενα δικαιολογητικά κατά την αναγγελία έναρξης λειτουργίας της Μονάδας.

Η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας καταλήγει στο συμπέρασμα αυτό, καθώς στο άρθρο 13 παρ. 4 της ΚΥΑ «Μέτρα και όροι για τη διαχείριση αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων», αναφέρεται ότι: «Με μέριμνα των αρμόδιων φορέων, από τους οποίους χορηγείται άδεια λειτουργίας, οι ΥΜ που δεν υπόκεινται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση και παράγουν ΕΑΥΜ, υποχρεούνται να τα παραδίδουν σε αδειοδοτημένο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένου του οικείου Δημοτικού Συστήματος συλλογής και μεταφοράς, κατόπιν σύναψης σχετικής σύμβασης».

Επίσης σημειώνει ότι για λόγους ευχερούς παρακολούθησης των διαδικασιών διαχείρισης των ΕΑΥΜ από την αρμόδια αδειοδοτούσα Υπηρεσία, κρίνεται χρήσιμο να υποβάλλονται τα στοιχεία του Υπεύθυνου Διαχείρισης Αποβλήτων Υγειονομικής Μονάδας μια συνοπτική περιγραφή των ακολουθούμενων διαδικασιών διαχείρισης αποβλήτων (κατηγορίες παραγόμενων ΑΥΜ και επιλεγόμενη μέθοδος επεξεργασίας, συχνότητα συλλογής από τους χώρους της Μ.Η.Ν., χρόνος και συνθήκες προσωρινής αποθήκευσης, συχνότητα συλλογής από την αδειοδοτημένη εταιρεία). Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνονται είτε στο φάκελο των δικαιολογητικών (πχ στον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας), είτε περιλαμβάνονται σε ξεχωριστή έκθεση.

Επιπλέον υπενθυμίζεται, ότι αρμόδια για τον έλεγχο και την εποπτεία των ιδιωτικών αυτοτελών Μ.Η.Ν. είναι η επιτροπή ελέγχου του άρθρου 4 του π.δ. 247/1991 (ΦΕΚ Α’ 93). Ο έλεγχος από την παραπάνω επιτροπή είναι υποχρεωτικός τακτικά μια φορά το χρόνο, έκτακτα δε, όταν ειδικοί λόγοι το επιβάλλουν.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω, στον τακτικό ετήσιο έλεγχο των Μ.Η.Ν. από την ανωτέρω αρμόδια επιτροπή, περιλαμβάνεται και ο έλεγχος της τήρησης των προβλέψεων της ΚΥΑ για τη διαχείριση των Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων.