Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές των επενδύσεων

Επενδύσεις άνω των 440 εκατ. ευρώ από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καινοτομίας και Έρευνας, γεγονός που δείχνει τη δυναμική του εν λόγω παραγωγικού κλάδου. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο σχετικό πίνακα, είναι εντυπωσιακές οι επενδύσεις τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και της έρευνας από τις Ελληνικές βιομηχανίες.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που περιέχονται στο σχετικό πίνακα, η εταιρεία η οποία επενδύει τα περισσότερα κεφάλαια μέχρι το τέλος του 2023 είναι η Demo. Ειδικότερα οι συνολικές επενδυτικές της δαπάνες φτάνουν τα 155,28 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 64 εκατ. ευρώ αφορούν σε επιλέξιμες δαπάνες δηλαδή χρηματοδοτούνται από το ταμείο.

Οι επενδύσεις σύμφωνα με το σχέδιο που έχει κατατεθεί αφορούν στην Κατασκευή Βιομηχανικού Συγκροτήματος Παραγωγής Φαρμάκων και Δραστικών υλών κατηγοριών Πενικιλλινούχων και Κυτταροστατικών, την ΒΙΕ Δραστικών Ουσιών φαρμακευτικών σκευασμάτων (ΑΡΙ) και Διεργασιών Χημικής & Βιολογικής προέλευσης σύμφωνα με τις αρχές ποιότητας σχεδιασμού (Quality by Design) και την Κατασκευή Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας για την Ε&Α και την εγκατάσταση ημιβιομηχανικής κλίμακας παραγωγής βιολογικών δραστικών
φαρμακευτικών ουσιών και τελικών φαρμακευτικών προϊόντων.

Ακολουθεί από πλευράς επενδύσεων η εταιρεία ΕΛΠΕΝ με συνολικά 67 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ απότελούν επιλέξιμη δημόσια δαπάνη. Τα κεφάλαια αυτά χρηματοδοτούν επενδύσεις για την ανάπτυξη per os φαρμακευτικών μορφών και διεργασιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, εντός του σύγχρονου κανονιστικού πλαισίου και σύμφωνων με τις αρχές ποιότητας σχεδιασμού (Qualilty by Design), την ανάπτυξη εισπνεόμενων φαρμακευτικών μορφών και διεργασιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, εντός του σύγχρονου κανονιστικού πλαισίου και σύμφωνων με τις αρχές ποιότητας  σχεδιασμού (Qualilty by Design) και την Κατασκευή Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων
Βιοτεχνολογίας, Βιοτράπεζας για δράσεις Έρευνας, Τεχνητής Νοημοσύνης & Εξατομικευμένης Ιατρικής & Eγκατάστασης ημιβιομηχανικής κλίμακας παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Επίσης τόσο για τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας όσο και για έρευνα και ανάπτυξη η εταιρεία Winmedica επενδύει 38,4 εκατ. ευρώ και η εταιρεία Bennett επενδύει 28,5 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων υψηλής προστιθέμενης αξίας σε διάφορες μορφές.

Από την πλευρά της η φαρμακοβιομηχανία Ραφαρμ επενδύει 38,5 εκατ. ευρώ για νέες εγκαταστάσεις αλλά και παραγωγή νέων σκευασμάτων, και ο όμιλος Unipharma 20 εκατ. ευρώ για νέα φάρμακα και για νέες βιοτεχνολογικές εφαρμογές.

Σύμφωνα με την ΠΕΦ, το σύνολο των επενδύσεων έχει μοναδική πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία, μέσω της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας που μένει και επανεπενδύεται στην χώρα. Επιπροσθέτως, μέσω αυτών των επενδύσεων μειώνεται το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας, καθώς εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών από την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, ενώ παράλληλα ενισχύεται η απασχόληση με μόνιμες, εξειδικευμένες και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας.

Με την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος, η Ελλάδα θα μπορέσει να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό «hub» παραγωγής, έρευνας και καινοτομίας, ενώ θα ολοκληρωθεί η απεξάρτηση από εισαγωγές φαρμάκων από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα και η Ασία. Παράλληλα θα ενισχυθεί περαιτέρω η εγχώρια παραγωγή και θα αυξηθούν οι εξαγωγές προς το εξωτερικό, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

ΠΕΦφαρμακοβιομηχανίαεπενδύσειςελληνική φαρμακοβιομηχανίαΤαμείο Ανάκαμψης