ΕΟΠΥΥ: Αποζημιώνουμε την καινοτομία αλλά με επιφυλάξεις

Περισσότερα από 200 νέα φάρμακα έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί να συνταγογραφούν, καθώς μετά από πάνω από ένα χρόνο, δεκάδες σκευάσματα, εκ των οποίων και αρκετά καινοτόμα, εισέρχονται στη Θετική Λίστα ήτοι στο σύστημα  αποζημίωσης. Όμως, τη λίστα που περιλαμβάνει 60 νέες δραστικές ουσίες, που πλέον αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση, ακολούθησε «ψυχρολουσία» για ασθενείς που πήγαν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για να ενημερωθούν ότι οι συνταγές τους ….δεν μπορούν να εκτελεστούν.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην καθυστέρηση έκδοσης της λίστας με τα φάρμακα που πρέπει να περάσουν από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ), πριν τη χορήγηση τους στους ασθενείς. Κι αυτό διότι ο ΕΟΠΥΥ -χωρίς να γνωρίζει κανείς το λόγο- αποφάσισε να εντάξει έστω προσωρινά, όλα τα νέα καινοτόμα φάρμακα, στην κατηγορία εκείνων που χρειάζονται προέγκριση μέσω ΣΗΠ.

Σημειώνεται ότι η Θετική Λίστα αναρτήθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου και αφού τα νέα φάρμακα ενσωματώθηκαν στα αντίστοιχα πρωτόκολλα, εντάχθηκαν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Έτσι, δόθηκε το «πράσινο φως» στους γιατρούς να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα αυτά και οι ασθενείς μετέβησαν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για να παραλάβουν τις νέες θεραπείες τους, όπως αυτό προβλεπόταν.

Στα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όμως, κάποιοι από τους ασθενείς  ενημερώθηκαν ότι οι συνταγές τους δεν μπορούν να εκτελεστούν και ο λόγος είναι καθαρά γραφειοκρατικός.

Ειδικότερα , κάποια Φάρμακα Υψηλού Κόστους, όπως ογκολογικά, για να χορηγηθούν στους ασθενείς πρέπει να περάσουν από έλεγχο στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ). Για φάρμακα, όμως, όπως οι ιντερλευκίνες που αφορούν στην ψωρίαση το βαρύ άσθμα ή θεραπείες για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, δεν προβλέπεται τέτοια σχετική διαδικασία.

Επειδή, όμως, το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ δεν έχει επικαιροποιήσει τη σχετική λίστα, για να περιλαμβάνει τις εξαιρέσεις των ΦΥΚ από το Σύστημα, έδωσε οδηγίες στα Φαρμακεία να μην εκτελούν συνταγές με νέο φάρμακο αν δεν έχει έγκριση ΣΗΠ, ακόμα και αν ανήκει σε κατηγορία που δεν προβλέπεται!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ιντερλευκινών. Βάσει αυτού, νέα ιντερλευκίνη που εισήχθη στη θετική λίστα και τη συνταγογράφηση θα πρέπει να περάσει ΣΗΠ, ενώ για τις ιντερλευκίνες που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός.

Πέραν αυτής της …. εκ παραδρομής διακριτικής μεταχείρισης σε όσες ιντερλεύκινες ήδη διατίθενται, δημιουργεί ασθενείς, όπως οι ψωριασικοί σε αυτή την περίπτωση, δύο ταχυτήτων.

Η ταλαιπωρία είναι ιδιαίτερα αισθητή στους ασθενείς που ήταν στη διαδικασία μετάβασης σε άλλη θεραπεία, γιατί η προηγούμενη δεν πετύχαινε τους θεραπευτικούς στόχους.

Στις περιπτώσεις που απαιτείται έγκριση ΣΗΠ, για να χορηγηθεί ένα ΦΥΚ σε έναν ασθενή πρέπει να γνωμοδοτηθεί από τρεις γιατρούς της ειδικότητας.

Σε όσες κατηγορίες προβλέπεται, οι γιατροί που μπορούν να συνταγογραφήσουν έχουν πιστοποιηθεί. Στην περίπτωση των δερματολόγων αυτό δεν συμβαίνει.

Η πιστοποίηση χρειάζεται αρκετές ημέρες, αλλά ακόμα και αν κάποιοι γιατροί επέλεγαν να πιστοποιηθούν θα πρέπει να έχουν και την υποδομή, γιατί η διαδικασία απαιτεί χρόνο.

Αλλά δεν είναι μόνο οι περίπτωση των ψωριασικών ασθενών. Στην ίδια «περιπέτεια» μπαίνουν και ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση (τις πιο επιθετικές μορφές της) αλλά και ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια).

Στην περίπτωση δε, της πολλαπλής σκλήρυνσης, στη διαδικασία ένα νέο φάρμακο για ασθενείς με την υψηλά ενεργή υποτροπιάζουσα μορφή της νόσου χρειάζεται έγκριση ΣΗΠ, ενώ για τα άλλα σκευάσματα στην ίδια ένδειξη δεν υπάρχει η ίδια απαίτηση.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται τουλάχιστον ένας μήνας για να εκδοθεί το έγγραφο. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε το τελευταίο 24ωρο κινητοποίηση, προς αναζήτηση άμεσης λύσης

θετική λίσταΣΗΠΕΟΠΥΥφάρμακαΦΥΚ