ΕΟΠΥΥ: Χωρίς προβλήματα η διανομή φαρμάκων από τα φαρμακεία του Οργανισμού

Απρόσκοπτα εκτιμά η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ότι εξυπηρετούνται οι περισσότεροι από 80.000 ασφαλισμένοι και 4.500 ανασφάλιστοι που προσέρχονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ κάθε μήνα.

Απαντώντας σε καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για ταλαιπωρία των ασθενών που χρειάζονται φάρμακα σοβαρών παθήσεων, τα οποία διανέμονται μέσω των φαρμακείων του Οργανισμού, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σημείωσε πως η ετήσια δαπάνη για τα φάρμακα που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ υπερβαίνει το 1 δις ευρώ και η χορήγησή τους, γίνεται δωρεάν, χωρίς καμία συμμετοχή των ασθενών.

Συνολικά στη χώρα λειτουργούν 34 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ υπάρχουν και επιπλέον 70 σημεία διανομής –κυρίως σε Κέντρα Υγείας και δημόσιες υπηρεσίες– σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, στα οποία αποστέλλονται φάρμακα υψηλού κόστους (εκτελεσμένες συνταγές) για τους ασθενείς.

Σε όλα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται είτε απευθείας είτε προγραμματισμένα (για επαναλαμβανόμενες συνταγές), κατά μέσο όρο, σε περίπου μία εβδομάδα ώστε να εξασφαλίζεται συνέχεια της θεραπείας.

Αναφερόμενη στο φαρμακείο της Τούμπας, η διοίκηση του Οργανισμού ανέφερε ότι εξυπηρετεί 350 – 600 ασθενείς καθημερινά, από τους οποίους ένας σημαντικός αριθμός είναι κάτοικοι άλλων δήμων που μπορούν να εξυπηρετηθούν από φαρμακεία του Οργανισμού που λειτουργούν στους τόπους διαμονής τους.

Πρόσθεσε ότι στις Υγειονομικές Περιφέρειες Μακεδονίας (3η) και Μακεδονίας – Θράκης (4η ) λειτουργούν για την εξυπηρέτηση του κοινού 7 αυτόνομα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και 16 σημεία διανομής –αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους.