Επανεξετάζεται ο νέος ΕΚΠΥ

Τα κακώς κείμενα του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) που προκάλεσε η αιφνίδια κατάρτισή του, προσπαθεί να συμμαζέψει η Κυβέρνηση, όπως επισημαίνεται στις σχετικές ανακοινώσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).
Ειδικότερα η ΕΣΑμεΑ αναφέρει ότι οι συντονισμένες προσπάθειες όλων αυτών των ημερών της ΕΣΑμεΑ και των φορέων μελών της είχαν σαν αποτέλεσμα σημαντικές βελτιώσεις επί του τελικού κειμένου, οι οποίες κρίνονται θετικές. Μάλιστα χθες αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη και τους αντιπρόεδρο Γ. Λεοντόπουλο, γ. γραμματέα Ι. Λυμβαίο και το μέλος της Εκτελεστικής Χ. Γερώνυμο είχαν σήμερα Τρίτη 19 Ιουνίου συνάντηση, μετά από πρόσκλησή του, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη. Στη συνάντηση παρών ήταν και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλος.

Ο υπουργός έκανε δεκτό το αίτημα να τεθεί ο νέος ΕΚΠΥ σε διαβούλευση και επεξεργασία από την ΕΣΑμεΑ και τους φορείς μέλη της και μέχρι τα μέσα Ιουλίου να καταθέσει η ΕΣΑμεΑ συνολική πρόταση στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και στον κ. Πολάκη με όλες τις προτεινόμενες αλλαγές, διορθώσεις και βελτιώσεις, οι οποίες και θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση

Την ίδια στιγμή και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε με θετική έκβαση ο κύκλος των διαπραγματεύσεων, που αφορούσαν το νέο ΕΚΠΥ, μεταξύ της (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) και των αρμοδίων του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αντέδρασε έγκαιρα στις διατάξεις του ΕΚΠΥ που επηρέαζαν δραματικά την πρόσβαση των ασθενών στην εξασφάλιση των αναγκαίων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και των απαιτούμενων αναλώσιμων υλικών που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η ένταξη του θεραπευτικού υποδήματος για το Διαβήτη στον Κανονισμό, μετά από προσπάθειες χρόνων και μολονότι είναι αποδεδειγμένο και διεθνώς γνωστό.

Επίσης ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι στο Παράρτημα που αναμένεται να ενταχθεί μεταγενέστερα και πριν την έναρξη ισχύος του νέου ΕΚΠΥ, θα περιλαμβάνονται οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση του κατάλληλου υποδήματος ανά περίπτωση.
Επίσης μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες και συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ εξασφαλίστηκε, μεταξύ άλλων, η μηδενική συμμετοχή στις αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, στις οποίες ο νέος Κανονισμός προέβλεπε συμμετοχή της τάξης του 10% από τους πάσχοντες και επίσης απεφεύχθη η προτεινόμενη μείωση των ταινιών μέτρησης σακχάρου στο Διαβήτη τύπου 1 και γενικότερα η συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά για όλες τις κατηγορίες του Διαβήτη είναι μηδενική.

Επίσης εντάσσεται στο νέο Κανονισμό το σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης Libre και μετά από απαίτησή των ασθενών, υπάρχει πρόβλεψη για την ένταξη και την αποζημίωση των νέων τεχνολογιών, που μελλοντικά θα εισαχθούν στη χώρα μας.

Αποδεκτή έγινε επίσης η πρόταση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για αύξηση της ποσότητας των βελονών από 100 σε 200 μηνιαίως στο Διαβήτη τύπου 1 μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, αποδεκτό έγινε και το αίτημα περί γνωμοδότησης του ΑΥΣ για αύξηση των μηνιαίων ποσοστήτων αναλώσιμων υλικών σε ανθρώπους με μεγαλύτερες ανάγκες, όπως οι ινσουλινοθεραπευόμενοι με διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν το εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας.