Επενδύσεις με μείωση clawback και καθιέρωση κινήτρων ανάπτυξης

Μείωση του clawback, αλλά και καθιέρωση κινήτρων που θα τονώσουν την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, σε αντιστοιχία με τα μέτρα που λαμβάνουν οι λοιπές ευρωπαϊκές χώρες για την προσέλκυση επενδύσεων, είναι απαραίτητα για την αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας της χώρας μας.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και αντιπρόεδρος της ΕΛΠΕΝ κ. Θεόδωρος Τρύφων, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ σε πάνελ με θέμα “Νέοι δυναμικοί κλάδοι της μεταποίησης και υποδομές προστιθέμενης αξίας”.

Ο κ. Τρύφων επεσήμανε ότι το clawback στη χώρα μας φτάνει στο πρωτοφανές ποσοστό του 38% έναντι ποσοστού 7-8% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το μέτρο αυτό, που καταλήγει να αποτελεί πρόσθετη υποχρεωτική έκπτωση επιτείνει δραματικά το ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν σήμερα οι αιγώς ελληνικές φαρμακευτικές και υπογράμμισε για το λόγο αυτό την ανάγκη για καθιέρωση μιας σειράς κινήτρων που θα διευκολύνουν τη δραστηριοποίησή τους και θα μπορέσουν προοπτικά να “ξεφύγουν” από το 20% μερίδιο αγοράς που κατέχουν σήμερα, φτάνοντας μέχρι και το 60% που είναι σε θέση να παρέχουν για την κάλυψη των Ελλήνων ασθενών, με οικονομικά ποιοτικά φάρμακα.

Ο κ. Τρύφων, χαρακτήρισε το ελληνικό φάρμακο ως επώνυμο προϊόν (brand) καθώς πρόκειται για ποιοτικό ευρωπαϊκό προϊόν και τόνισε πως αυτή την περίοδο, συγκροτείται μέση τάξη στη Μέση και Άπω Ανατολή και την Αφρική. Η συγκυρία αυτή, δίνει ώθηση στο ελληνικό φάρμακο, καθώς οι πολίτες αυτοί αναζητούν ποιοτικό φάρμακο με προστιθέμενη αξία και όχι απλώς φθηνά φάρμακα, ενώ ταυτόχρονα είναι σε θέση να καλύψουν τη δαπάνη του από ίδιους πόρους.

Την ίδια στιγμή έχει καθιερωθεί καθεστώς αμοιβαίας αναγνώρισης μεταξύ του αμερικανικού FDA και των ευρωπαϊκών οργανισμών φαρμάκου, με αποτέλεσμα οι πιστοποιήσεις των ελληνικών παραγωγικών μονάδων από ευρωπαϊκούς φορείς, να δίνουν περισσότερες ευκαιρίες για περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών, ιδίως στην αμερικανική αγορά.

Επισημαίνοντας τη θετική διεθνή συγκυρία, ο κ. Τρύφων μίλησε σε αντιδιαστολή για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές επιχειρήσεις φαρμάκου στη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι τα προβλήματα χρειάζεται δυο μέρες για να τα αναλύσει, εστιάζοντας κυρίως στα χρηματοδοτικά προβλήματα του κλάδου.

Εντούτοις δεν παρέλειψε να σημειώσει πως πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας, ότι η Ελλάδα δεν είναι Ισπανία ή Πορτογαλία, όπου με τρόπο λογικό μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα κατανομής των πιστώσεων, καθώς στη χώρα μας υπάρχει τεράστια κρίση, ανεργία και δραματικό brain drain και η οποιαδήποτε επένδυση πρέπει να μπαίνει στο τραπέζι και να αξιολογείται με βάση την αναπτυξιακή προοπτική που προσδίδει.

Ως παράδειγμα έφερε την ΕΛΠΕΝ η οποία προωθεί ένα επενδυτικό σχέδιο που περιλαμβάνει μεγάλο ερευνητικό κέντρο στα Σπάτα, νέα μονάδα παραγωγής εισπνεόμενων συσκευών που σε ποσοστό 80-90% θα είναι εξαγώγιμα, ένα τρίτο πρόγραμμα fast track για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων με νέες τεχνολογίες. Αν η επιχείρηση βρισκόταν στο Βέλγιο, την Ολλανδία ή την Ιταλία, θα είχε επιδότηση της απασχόλησης, φορολογικές απαλλαγές και συμψηφισμούς clawback.
“Θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε τις επενδύσεις αυτές ή πρέπει να επιλέξουμε μόνο τις ακριτικές περιοχές στις οποίες υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων και κατέληξε: “Χρειάζονται μεγαλύτερες φορολογικές απαλλαγές και αποσβέσεις, υπεραποσβέσεις για την έρευνα και ανάπτυξη. Όμως το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και είναι ένα προϊόν που στη διάθεσή τους παρεμβάλλονται ο γιατρός και ο φαρμακοποιός, οπότε χρειάζονται κίνητρα για την άρση εγκατεστημένων αντιλήψεων δεκαετιών, προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση στη χορήγηση γενοσήμων”.